null Beeld

Ik keek een week lang geen tv en dit is wat er gebeurde

Het is vandaag de Internationale Dag van de Televisie, want de tv is volgens de Verenigde Naties een van de meest invloedrijke media die er bestaan. Libelle's Elselien probeerde afgelopen jaar een week zónder beeldbuis te leven. 

Elselien van Dieren

Ik moet altijd een beetje zuchten als mensen roepen dat ze echt ‘maar zelden tv kijken’ of ergens ‘toevallig langs zapten’. Of – de horror – van die types die aan iedereen die het horen wil vertellen dat ze hun tv-abonnement hebben OPGEZEGD. ‘En we missen het helemaaaaal niet.’ Nogal wiedes als je vervolgens hele avonden zit te bingen op Netflix. Dus bij deze: Hallo, ik ben Elselien en ik verdoe mijn vrije avonden het liefst onderuitgezakt voor de tv (net als jij, geef maar toe). En dan is zo’n weekje zonder TV/Netflix/Youtube best een uitdaging.

Dinsdag

Op een doodgewone dinsdag overdag geen tv kijken is zelfs voor mij een eitje (ik heb ook een leven), maar na het eten ben ik toch wel benieuwd wie er vanavond aanschuift in De Wereld Draait Door. Sorry, vanavond even niet Matthijs. Ik ben morgen jarig en de vriend heeft al een paar keer laten vallen dat het leuk zou zijn als ik eens met iets anders aankom dan een taart van de supermarkt. Hop, aan de bak(sels). Ik zet een muziekje op maak dansend een appeltaart. Voor ik het weet is de avond voorbij en ga ik met een voldaan gevoel naar bed. Was dat nou zo moeilijk?

Woensdag

Het is mijn verjaardag en als ik klaar ben met werken staan mijn broer, schoonzus en neefjes al op de stoep. Ze blijven eten en daarna komen ook mijn (schoon)ouders langs. Het is prachtig weer en we zitten de hele avond buiten. Pas in bed bedenk ik me dat ik vandaag geen tv heb gekeken. So far, so good.

Donderdag

Mijn vriend vindt mijn uitdaging leuk en aardig, maar Ajax speelt vanavond dus ik kan hoog of laag springen: die tv gaat áán. Omdat ik geen zin heb om de hele avond alleen boven te zitten, draai ik mijn rug naar de tv en klap ik mijn laptop open. Niet om naar NPO Gemist te surfen (dat mag dus ook al niet), maar om mijn administratie eens op orde te brengen. Kijk, da’s nog eens nuttig. Maar dan krijg ik een kleine ‘terugval’. Het is donderdag, mijn favoriete programma Ik Vertrek is NU op tv. Op de website (ja, ik ben wanhopig) van de Avrotros lees ik dat deze aflevering gaat over Don en Brigitte. Don zit in een rolstoel, de vergunning voor het sanitair is nog niet rond en hun dochters zijn ziek van de heimwee. En och, er is ook een varken in het spel. Dat klinkt net zo veelbelovend als het avontuur met Sjaak en Irma. EN IK MAG NIET KIJKEN. Snik.

Vrijdag

Het is vrijdagavond en we hebben geen plannen. Dat betekent normaliter dat we met een glas wijn op de bank kruipen en te kijken hoe het met de politieke ambities van Frank Underwood (House of Cards, Netflix) gesteld is, maar vanavond doen we iets anders. De vriend kijkt op oorboekje.nl wat het radioprogramma is voor de vrijdagavond en we ‘zappen’ heen en weer tussen de verschillende zenders. Lekker luisteren en eens uitgebreid te krant lezen. Gezellig eigenlijk!

Zaterdag

Er staat vandaag een bruiloft op het programma, dus over het wel/niet tv kijken hoef ik nu niet na te denken. Alhoewel, de families van de bruid en bruidegom hebben een geestig filmpje in elkaar gezet wat voor het diner wordt afgespeeld. Pas halverwege besef ik dat ik naar een tv zit te kijken. Maar om nu weg te lopen…

Zondag

Nu wordt het pas echt moeilijk. De zondag is namelijk mijn ultieme tv-dag. Na het sporten maken we voor de lunch een soepje en kruipen we standaard op de bank om de doordeweeks gemiste programma’s terug te kijken. De VS van Eva, Ik Vertrek, 3opReis, een fijne documentaire of gewoon even lekker Netflixen. Nu staar ik naar een zwart scherm terwijl ik mijn groentesoep naar binnen lepel. Toch jammer.

’s Middags hebben we een verjaardag, maar eenmaal thuis word ik weer pijnlijk herinnert aan mijn tv-loze zondag. De vriend moet en zal Studio Sport kijken, dus ik besluit in mijn eentje een wandeling te maken. Als ik thuiskom begint het 8 uur journaal, maar ook dat mag niet. Ik trek een dik vest aan en ga in de tuin zitten met een boek. Niet verkeerd, maar ik mis het journaal wel. Het is toch minder fijn om het nieuws alleen via mobiel en de krant te volgen. En hoor ik daar nou de begintune van Heel Holland Bakt?

Maandag

‘Heb je Heel Holland Bakt gemist’, vraagt collega Helene vol ongeloof. Even later doet collega Elsbeth uit de doeken hoe het Don en Brigitte uit Ik Vertrek vergaan is. Nog één dag en dan kan ik het allemaal terugkijken, denk ik bij mezelf. ’s Avonds heb ik nog een interview en staan de bruid en bruidegom (zie zaterdag) onverwachts op de stoep. Ik vertel hen over mijn uitdaging en krijg later – als ik met een tijdschrift aan de keukentafel zit en naar de radio luister – een appje: er is écht niets op tv. Ik glimlach. Gelukkig, heb ik ook geen reden om ‘m aan te zetten.

Conclusie

Helemaal geen tv meer kijken, dat lijkt me uiterst ongezellig, maar ik ben door deze week wel tot de conclusie gekomen dat ik vrij veel tijd verspil waarin ik ook andere dingen kan doen (taarten bakken, de administratie op orde brengen, meer lezen). Er zijn tenslotte maar een paar programma’s die ik écht leuk vind. Ik kijk daarom voortaan eerst in de (online) tv-gids vóór ik de afstandsbediening pak. Zit er niets leuks tussen? Dan blijft-ie gewoon uit.

VIDEO: Libelle TV is natuurlijk altijd leuk. Bekijk bijvoorbeeld het verhaal van Margreet, die trouwde omdat ze een adoptie kind verwachtte.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden