null Beeld

“Ik schaam me voor de onverzorgde voeten van mijn moeder”

Rosa (37): “Mijn moeder draagt in de zomer vaak slippers, maar door het eelt op haar voeten en te lange teennagels ziet dat er niet charmant uit. Dat zeg ik dan tegen haar, maar zij vindt het wel meevallen en vervelend als ik haar erop aanspreek. Hoe los ik dit op?”

Wellness

“Bied je moeder een dagje wellness aan met een hand- en voetbehandeling. Zo maak je er meteen een gezellige moeder-dochterdag van.”
Alexandra

Uitleggen

“Als je moeder niet ziet wat jij ziet, is het enige wat je kan doen: uitleggen wat het met jou doet dat ze zulke onverzorgde voeten heeft. Zeg dit zonder in de aanval te gaan. Het zijn je moeders voeten, ze zal zelf tot inzicht moeten komen of ze er wel of niet wat aan laat doen.”
Leontine

Verrassing

“Ik zou haar als verrassing meenemen naar de pedicure, dus van tevoren niet zeggen waar de reis naartoe gaat.”
Joke

Valgevaar

“Loopt ze risico met haar voeten? Als ze bijvoorbeeld diabetes heeft, kan het voor complicaties zorgen als ze haar voeten niet goed verzorgt. Ook de ‘oudere’ voet kan in de risicogroep vallen: valgevaar, ontstekingen en schimmelinfecties kunnen sneller optreden. Een goede pedicure kan hier advies over geven.”
Gerda

En dit zegt de deskundige

“Eelt is niet alleen niet zo mooi om te zien, maar ook niet goed voor de voeten. Op plekken waar veel druk of wrijving voorkomt, maakt de huid sneller huidcellen aan, dat is eelt. Dat krijg je niet weg met een zalfje of een spray, maar moet echt worden verwijderd. Door overmatige eeltvorming kunnen twee problemen ontstaan: hielkloven en stinkvoeten. De kloven kunnen tot bloedens toe openschieten, wat best pijnlijk is. Hierdoor ga je anders lopen, wat weer kan leiden tot knie-, heup- en rugklachten. Eelt is ook een goede plek voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen en dit kan voor stank zorgen. Een voetenbad of voeten goed wassen helpt maar even, de bacterie vermenigvuldigt zich razendsnel. Wat betreft de nagels is recht afknippen en niet té kort het beste voor de voeten.”
Liesbeth de la Bije, medisch pedicure, voetvital.nl

  • Productie: Laura van der Meer. Denktank: Naomi Griep.
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden