null Beeld

Ik was een week lang offline op WhatsApp – en dit gebeurde er

Iederéén zit tegenwoordig op WhatsApp. Van de jeugd tot aan oma's en opa's. Maar wat gebeurt er als je offline gaat? Zouden vrienden/familie/collega's/kennissen dat wel merken of staan ze in paniek bij je op de stoep? Libelle’s Rozemarijn testte het uit en was een week lang niet te vinden op Whatsapp.

Rozemarijn Zuurveld

“Als je altijd bereikbaar bent via WhatsApp gaat daar ongemerkt een groot deel van je tijd naartoe”, zegt Nanda Noorlander van N-balans.nl. Volgens Noorlander verwachten mensen direct antwoord te krijgen en dat vindt ze een slechte zaak. “Je hebt hierdoor snel het gevoel dat je iets moet, en dat geeft stress.” Als je een tijdje niet online bent, zo is de verwachting van Noorlander, ervaar je minder stress. Ik ben benieuwd!

Mijn mobiel en ik zijn altijd samen. Toch ben ik niet altijd online op alle social media. Ik kijk er vaak op, maar een uurtje later reageren op een appje doe ik regelmatig. Wel heb ik de neiging om in een groepsapp te reageren als iedereen reageert. Als het eigenlijk niet uitkomt, ervaar ik zeker stress. Toch was de uitdaging aangaan voor mij niet zo moeilijk. Mijn eerste gedachte was: lekker rustig!

Valse start

Toch verlopen de eerste paar dagen minder gemakkelijk dan ik in eerste instantie had verwacht. Je kunt berichtenmeldingen natuurlijk uitzetten op WhatsApp, maar dat doe ik niet… Het gevolg: een berichtje komt boven aan mijn scherm tevoorschijn, dat wil ik natuurlijk metéén wegvegen. Maar juist als ik met mijn vingers het bericht wil wegswipen, ga ik naar WhatsApp! Ik druk gelijk op de home-knop van mijn telefoon, maar dan is het al te laat. Ik lees de berichtjes dan wel niet omdat ik snel weer van WhatsApp af ga, maar er staat wel dat ik online ben geweest. Dat gaat 3 dagen zo door, totdat ik er genoeg van heb. Op vrijdagochtend beslis ik dan ook dat ik opnieuw ga beginnen en dat ik nu wel bij sommige groepsgesprekken mijn berichtenmeldingen uit zet.

Dag 1 en 2

Op zaterdag begin ik écht. Ik spreek met mezelf af dat ik daadwerkelijk 7 dagen lang offline ben, zodat ik aan het einde van de rit een bewijs heb. Ik start in het weekend en dat zijn voor mij meteen de moeilijkste dagen van de week. In het weekend ben ik vrij en heb ik alle tijd om op WhatsApp te gaan. In het begin is het wel afkicken, vooral als er een berichtje binnenkomt. Ik lees het wel, maar doe er niks mee. Mijn vrienden hebben het op de eerste dag nog niet in de gaten. Mijn moeder daarentegen wel. Zij belt me zaterdagavond meteen op.

Dag 3

Op maandag komt in de redactievergadering ter sprake dat ik een week offline ben op WhatsApp. 'Wat knap!' Dat zou ik écht niet kunnen', zegt een collega vol bewondering. Ik moet bekennen dat het me makkelijk afgaat. Wat ik vooral merk is dat ik meer tijd overheb. Overdag als ik op de redactie zit, kijk ik niet vaak op WhatsApp en reageer ik ook amper. Pas 's avonds neem ik de tijd om de appjes te lezen en te beantwoorden. Nu heb ik uren over om opdrachten voor school te maken (yeah...) en tv-series te kijken waar ik normaal gesproken geen tijd voor heb (jaa!).

Dag 4 en 5


Nu begin ik wel te merken dat het vrij lastig is als je niet bereikbaar bent op WhatsApp. Bijvoorbeeld als een vriendin mij een appje stuurt met een vraag. Ik mag niet antwoorden via WhatsApp. Wat nu? Ik besluit om het via Facebook Messenger te doen. Is natuurlijk een beetje valsspelen, maar ik denk bij mezelf: ik kan haar toch niet laten zitten? We krijgen een heel gesprek op Facebook, maar geen enkele keer vraagt ze waarom ik niet op WhatsApp reageer...

Dag 6


Ik ontdek dat er een verschil zit tussen generaties. Ik heb het mijn moeder inmiddels verteld. Ze begon al te vragen waarom ik niet reageerde op al haar appjes. Nu mijn moeder het weet, stuurt ze me sms'jes en belt ze me om de avond wel een keer op. Ook andere familieleden sms'en me. Mijn vrienden appen me wel nog steeds. Al heeft het merendeel wel in de gaten dat ik al een heel lange tijd niet meer online ben geweest. Ze sturen me dan ook berichtjes via Facebook. Een vriend begon een gesprek op Facebook met de woorden: "Leef je nog?" Om daarna verder te gaan met: "Je bent zolang niet op WhatsApp geweest. Ik begon me zorgen te maken." Terug naar het generatieverschil: de oudere generatie communiceert via het ouderwetse belletje plegen en sms'en. Terwijl de jongeren berichtjes stuurt via de andere social media: Facebook, Instagram, Twitter en de laatste trend op social gebied: Snapchat.

De laatste paar dagen verlopen soepel. Ik ben er bijna gewend aan geraakt dat ik niet meer mag appen...

null Beeld

ConclusieUiteindelijk ben ik zelf 8 dagen offline geweest. Ik startte vals en had soms echt moeite met niet reageren, maar uiteindelijk was het prima te doen. Soms was ik wel bang dat ik iets héél belangrijks had gemist. Maar dat viel gelukkig reuze mee. Ik zit er zelfs over na denken om vaker offline te gaan op WhatsApp. Ik had geen last van stress. Omdat ik de berichtenmeldingen van de meeste groepsapps uit had staan, had ik toch niet in de gaten wat er speelde. En ik dacht bij mezelf: als iemand me echt nodig heeft, bellen ze wel. Want dat bestaat ook nog.

Wat zegt de expert

Noorlander kan iederéén aanraden om een week lang offline te gaan op Whatsapp. “Hoe heerlijk is het om ongestoord iets te kunnen doen? En stilte geeft rust.” Een week is misschien wat lang, maar je kan gedurende de dag wat momentjes uitkiezen om je telefoon weg te leggen. “Bijvoorbeeld tijdens het eten en ’s nachts je telefoon uit te zetten”, zegt Noorlander.

Iedere dag de leukste berichten van Libelle (gratis) in je mailbox? Meld je aan voor een van onze nieuwsbrieven!

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden