null Beeld

“Ik wilde absoluut niet de diagnose ‘depressie’ opgeplakt krijgen”

Cato schreef een prachtige brief aan haar ouders over haar depressie.

Laudine Schuurman

Houvast

Mijn hoofd voelt op het moment heel klein aan. Te klein voor alles wat erin omgaat. Ik heb dan ook hoofdpijn. Deze pijn wordt erger als ik me eventjes focus op mijn hartslag die duidelijk voelbaar is in mijn hoofd. Ik heb jullie twee net verlaten om de stilte op te zoeken. Ik heb ook meteen maar even in de spiegel gekeken. Volgens mij zie ik eruit als een gezonde jonge vrouw, maar van binnen voel ik me ziek en oud.

Wagenwijd

Ik ben niet altijd geweest zoals ik nu ben. Ik zat vol energie en vechtlust. De toestand waarin ik nu verkeer heb ik lange tijd kunnen negeren en daarna nog langer kunnen bevechten. Ik wilde absoluut niet de diagnose 'depressie' opgeplakt krijgen, maar sinds enkele maanden kan ik niet meer. Ik ben op. Dit laat ik ongewild aan iedereen zien, inclusief jullie twee. Ik krijg een brok in mijn keel als ik besef hoe jullie voor het eerst op deze nieuwe versie van mij reageerden. De deur stond meteen wagenwijd open. Mijn oude slaapkamer klaar om weer gebruikt te worden.

Mist

Ik voel me schuldig om wie ik geworden ben. Jullie lijken je daar niets van aan te trekken. Telkens word ik op het juiste moment, door elk afzonderlijk, even aangehaald. De warmte en vertrouwdheid die ik daardoor voel geven me kracht en hoop. Ik hoop dat de zware mist in mijn hoofd snel optrekt zodat ik weer helder zie en dat ik binnenkort weer sterk genoeg ben om op te pakken wat nu nog te zwaar is. En nog belangrijker, dat ik jullie kan laten zien wat jullie altijd voor ogen hebben gehad voor mij: dat ik geniet van dit leven en de mensen om mij heen.

Jullie dochter Cato

Ook een brief inzenden en kans maken op een vergulde ketting met hanger? Mail naar netwerk@libelle.nl.

LEES OOK:

BEKIJK OOK: Cora overwon een flinke depressie en schrijft een ontroerende brief aan haar jongere ik.

De mooiste berichten van Libelle Daily ook in je mailbox ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden