null Beeld

“Ik zie hem als iemand die intens kan genieten zonder voorwaarden”

Dat een beperking een gelukkig leven niet in de weg hoeft te staan, bewijst het neefje van lezeres Sylvia Winthors. Ze schreef er een prachtige brief over. 

Elselien van Dieren

Jorick

Mijn blonde, stoere neefje grijpt de microfoon. Dit is zijn moment. Ik sta te juichen en te klappen en ik heb een brok in mijn keel. Toen Jorick geboren werd, was hij zo groot als een pak suiker. Veel te vroeg maakte hij zijn entree op deze wereld. Daardoor heeft zijn lijf een paar mankementen. Wat zijn hoofd wil, kan zijn lichaam soms niet. Dat lijkt mij enorm frustrerend, maar ik heb hem er nog nooit over horen klagen. Sommige mensen zien hem als een jongen met een beperking. Ik zie hem als iemand die intens kan genieten zonder voorwaarden. Iemand die nooit doet alsof, iemand die altijd een glimlach brengt. Het leven is zoals het is en is mooi genoeg van zichzelf. Je hoeft het niet op te poetsen met allerlei fratsen. Veel mensen zijn druk met zich druk maken. Mijn neefje maakt zich niet druk. Wie heeft er dan een beperking, denk ik wel eens. Hij ziet geen beperkingen, ook al struikelt hij soms letterlijk over zijn eigen benen. Hij wil een toekomst, een baan en de dingen doen die hij graag doet. Sommige mensen zeggen dan: “ja maar dat kan toch niet want hij zal nooit een betaalde baan kunnen vinden.” Misschien niet, maar wat hij de wereld te bieden heeft is onbetaalbaar. Eenmaal op het podium valt zijn beperking weg. Wat je ziet is pure passie, plezier en een grote portie lef. We springen, dansen en zingen. Na 2 nummers volgt een daverend applaus en wordt zijn naam door de tent geschald. Met een glimlach van oor tot oor neemt hij het allemaal dankbaar in ontvangst. Hij is blij met zijn optreden en wij worden blij van hem.

Sylvia Winthors

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden