null Beeld

In dit Noorse dorp leven ze 76 dagen per jaar zonder de tijd

Moet je ook enorm wennen aan het feit dat het 's avonds weer een stuk vroeger donker wordt? Denk dan eens aan de Noren in het dorp Sommerøy. Daar is het in de winter gewoon hartstikke donker - de hele dag.

Redactie Libelle.nl

In de zomer geldt precies het omgekeerde: dan gaat de zon niet onder. De 300 bewoners van het Noorse eiland hebben daarom niet zoveel met de klok. Dat is dan ook de reden dat je er in de zomer kinderen aantreft die rond middernacht buitenspelen. Ook is het ook geen enkel probleem om je huis te voorzien van een schilderbeurt op een tijdstip waarop de meeste mensen slapen.

Veel meer tijd

Nadat toeristen zich melden bij de plaatselijke VVV om dit fenomeen met eigen ogen mee te maken, werd duidelijk dat het verhaal riekt naar een PR-stunt. Desalniettemin houden de inwoners van Sommerøy er een totaal verschillende leefritme op na, ontdekte journalist Sara Sievert. Op het eiland bestaat wel degelijk zoiets als openingstijden en een klok, maar in de zomer hebben de inwoners daar niet echt een boodschap aan. Als ze rond bedtijd nog niet moe zijn, gaan ze gerust nog even vissen - om 's ochtends vroeg pas terug te komen. De Noren hebben daardoor veel meer tijd en een minder gejaagd bestaan.

Maanden vol duisternis

Al die actieve uren in de zomer compenseren ze met een winterslaap. "Dan betalen we voor de mooie zomer met maanden vol duisternis", zegt inwoner Daniël. In de zomer leven de Noren één lange dag waarin ze pas aan iets anders beginnen wanneer ze klaar zijn met het een. "Het zijn dus niet de klokken waarvan de mensen zich bevrijden. Het zijn de grenzen van de tijd", schrijft Sievert.

En die winterslaap, dat klinkt nu ook niet als een slecht idee...

Bron: fd.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden