Interview Alberto Stegeman

Hij was degene die aantoonde dat het niet echt goed gesteld was met de veiligheid van Schiphol. Alberto Stegeman (40) is een nieuwsgierig mens én een enorme workaholic: “Ik sta nu op een soort kruising in mijn leven.”Alberto Stegeman heeft zijn leven gewijd aan de rauwe journalistiek. Met zijn programma Undercover in Nederland toonde hij aan dat de beveiliging op Schiphol zo lek was als een mandje, ontmaskerde hij wapenhandelaars en kinderpooiers. En in de zomer schuimt hij door Zuid-Europa om louche verhuurders van vakantiehuisjes op hun plichten te wijzen. Het zijn geen simpele klussen, het is het soort journalistiek dat tijdrovend en levensbepalend is. Stegeman heeft, na een paar heftige gebeurtenissen, het gevoel dat hij zijn leven op een andere manier moet gaan inrichten. Dat hij niet alles door zijn werk kan laten bepalen. Maar dat kost hem de nodige moeite.

redactie

“Op mijn vijftiende las ik het boek Ik, Ali van Günther Walraff, waarin hij ondercover gaat als Turkse gastarbeider. Dat vond ik een geweldig boek. Maar ik dacht niet meteen: dat ga ik ook doen. Ik was een heel gewone dorpsjongen uit Twente, ik hield van voetballen. Dus net als elk jongetje dat een béétje kan voetballen, dacht ik: ik ga profvoetballer worden. Als jochie was dat mijn droom.”

Die bijna uitkwam: je hebt een paar jaar in de Twentse jeugdselectie gespeeld. “Maar ik wist ook al dat ik heel graag journalist wilde worden. Toen ik een jaar of achttien was, kon ik naar Heracles in Almelo. Maar het was geen Ajax en ik heb daar toen nee op gezegd. Ik wilde dan toch liever naar de School voor Journalistiek en dacht: als ik echt goed ben, dan komen ze later nog wel een keer terug. Nou, dat is natuurlijk nooit gebeurd. Dus ben ik mijn hele leven amateurvoetballer gebleven. Ik denk dat ik als profvoetballer gewoon net niet goed genoeg was. Misschien had ik bij Heracles het eerste gehaald, en met alle respect voor Heracles – ik draag ze een warm hart toe – maar als je de allerbeste wilt worden, is dat niet de plek waar je wilt zijn.”

Lees meer van het interview met Alberto Stegeman in Libelle 41.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden