Interview – Antonio Banderas

redactie

Veel mannen worden met de jaren knapper. Het levende bewijs komt zojuist de hotellobby binnenlopen. Bruine, sprankelende ogen, een nonchalante tred, vale spijkerbroek, modern jasje… Als hij allercharmant zijn eerste Engelse woorden uitspreekt met dat typische, Spaanse accent van hem, is er geen twijfel over mogelijk: dít is de man voor wie vrouwen in 1998 wereldwijd in katzwijm vielen, toen hij als Zorro op het witte doek schitterde. Antonio Banderas zelf is het onderhand een beetje zat dat iedereen hem nog steeds ziet als dé machoman en hét sekssymbool. Al is hij de eerste die toegeeft dat zijn looks hem door de jaren heen geen windeieren hebben gelegd. Gefluisterd wordt dat zelfs Madonna hem ooit probeerde te verleiden. Toch zou Banderas op z’n 51ste maar wat graag afrekenen met het imago van latin lover. Eenvoudig is dat niet. Ooit zei hij daarover: “Zelfs als ik een vrouw speel, zien ze me nog als een machoman.” Als de Spaanse acteur in de spiegel kijkt, ziet hij iets heel anders dan wat de doorsnee vrouw in hem schijnt te zien. “Kijk nou eens naar mij en wees eerlijk: wat is er zo sexy? Ik zie het echt niet! Als ik hier de straat op ga, kan ik zonder problemen een dozijn mannen aanwijzen die gespierder zijn dan ik en er mooier uitzien. Logisch! Ik ben niet iemand die er veel aan doet om lichamelijk in conditie te blijven. Ik doe niet aan krachttraining, loop niet hard en dat zie je.” Lachend: “Oké, als vrouwen me desondanks als sekssymbool willen zien, moet dat maar. Prima! Maar bedenk: alle schoonheid is vergankelijk. Er komt een tijd dat ook ik mijn haar en tanden verlies. Wat dan? In elk geval ben ik tegen die tijd zéker van mijn etiketten af en ziet niemand me nog als op die manier.”

Homoseksuele geliefde

Een beetje onterecht is het ook wel om Banderas alleen maar weg te zetten als een macho en lustobject voor de vrouw. Wie zijn staat van dienst leest, ontdekt al snel dat Zorro meer in zijn mars heeft dan het spelen van een gemaskerde held. Ooit speelde hij de homoseksuele geliefde van Tom Hanks in Philadelphia en regisseerde hij films als Crazy in Alabama (1999) en El Camino De Los Ingleses (2006). Ook sprak hij de stem in van Puss, een populair personage in de Shrek-films. Dat laatste bleek zo’n succes dat zijn personage, de poes met het Spaanse accent, een eigen film kreeg: Puss in boots (de gelaarsde kat). Op het moment doet Banderas weer iets compleet anders: hij werkt aan een film over Pablo Picasso, 33 dias (33 dagen). Net als Pablo Picasso is José Antonio Domínguez-Banderas geboren in een vroom katholiek gezin in de badplaats Málaga, de op één na grootste stad in zonnig Andalusië aan de Spaanse Costa del Sol. Zijn vader José Domínguez werkte bij de Guardia Civil, de Spaanse politie. Zijn moeder Anna Banderas was een onderwijzeres op een lagere school. In eerste instantie was het de droom van de jonge Antonio om profvoetballer te worden. Geen onmogelijke opgave, want hij had talent en blonk uit in alle schoolteams. Maar toen hij op zijn vijftiende zijn voet brak, moest hij zijn voetbal-droom opgeven. Lang treurde Banderas niet: met dezelfde passie waarmee hij zich lange tijd op het voetbal had gericht, stortte hij zich nu op acteren. Hij nam toneellessen en sloot zich aan bij een theatergezelschap dat heel Spanje rondreisde. Het verhaal gaat dat hij diverse keren is opgepakt en gearresteerd met dit gezelschap, omdat ze onder het strenge Franco-regime verboden stukken van Bertolt Brecht opvoerden. Uiteindelijk toog hij met zijn laatste spaargeld naar hoofdstad Madrid om daar zijn eerste succesvolle schreden te zetten in de filmindustrie.

Hoe ben je uiteindelijk in Hollywood terechtgekomen?

“Min of meer door toeval. Ik was net klaar met een film in Venezuela en wilde teruggaan naar Spanje, toen mijn agent me belde en zei dat ik onmiddellijk naar Londen moest omdat een Amerikaanse filmproducent me wilde zien. Hij had een rol voor me. Ik sprak destijds geen Engels, dus eigenlijk verstond ik geen enkel woord van wat de beste man zei. Ik murmelde alleen maar de hele tijd: ‘Oké.’ Ik ging naar huis met het idee dat ik het totaal had verknald. Ik baalde, was gefrustreerd, gedesillusioneerd. Dit was waarschijnlijk de kans van mijn leven en ik had het verpest omdat ik geen Engels sprak. Een paar weken later kwam er plotseling een telefoontje van diezelfde producent. Hij bood me een rol aan in Mambo Kings. Dat was in 1992, het begin van mijn filmcarrière. Het was ongelooflijk! De rest is geschiedenis.”

Heb je weleens problemen gehad met je Spaanse accent?

“Nee, totaal niet. Ik denk dat Hollywood mijn Spaanse accent geaccepteerd heeft. En belangrijker nog: ik denk zelfs dat het publiek mijn accent leuk vindt! Anders betalen ze toch niet elke keer weer om mij te zien in films? Dat klinkt misschien wat arrogant, ik ben lang niet altijd zo zeker geweest van mijn zaak. Dat vertrouwen is met de jaren gegroeid. Ik herinner me dat Tom Hanks, met wie ik aan het begin van mijn filmcarrière speelde in Philadelphia, een keer naar me toe kwam en zei: ‘Waarom maak je je zo’n zorgen over je accent? Het klinkt juist heel exotisch, vrouwen zijn daar dol op!”

Je woont nu al bijna twintig jaar in Amerika. Mis je je geboorteland Spanje nog steeds?

“Natuurlijk! Mijn roots liggen daar, Spanje zit in elke vezel van mijn lichaam, in mijn hart. Ik heb er nog steeds veel vrienden en familie wonen die ik zo vaak als ik kan, bezoek. Al is dat niet eenvoudig: de afstand is groot en ik heb weinig tijd. Maar af en toe gá ik gewoon. Of liever gezegd: móet ik gewoon. Dan is de heimwee te groot en verlang ik ernaar door de straten van Málaga te lopen. De Malaguenos, de lokale bevolking, zijn zo aardig en uitbundig. De enige therapie die dan helpt, is in een vliegtuig stappen en erheen vliegen.”

Oude dag in Spanje

Spanje helemaal loslaten zal Banderas dus niet snel doen. Hij heeft een eigen tapasbar La Posada de Antonio in Málaga en loopt nog elk jaar mee in de processie van Virgen de Lágrimas y Favores tijdens de Semana Santa (de week voor Pasen) in zijn geboorteplaats. Bovendien is hij fervent supporter van voetbalclub Real Madrid. Onlangs werd Banderas mede-eigenaar van een grote wijngaard in zijn geboortestreek. Op de 230 hectare grond worden rode en rosé wijnen gemaakt van de druivensoort cabernet sauvignon. Stiekem dagdroomt hij er vast van om in alle rust oud te worden in Spanje, samen met zijn grote liefde actrice Melanie Griffith (54). Maar voorlopig zit elke dag samen een siësta houden onder een Spaanse palmboom er waarschijnlijk nog niet in. Het stel heeft een opgroeiende dochter Stella van vijftien jaar en bovendien moet Banderas voor zijn werk in Amerika zijn. Voor Hollywoodbegrippen zijn Melanie en Antonio al uitzonderlijk lang samen. Zestien jaar huwelijk is niet niks! Wie de statistieken erop naslaat, ontdekt dat ze zelfs een van de langst getrouwde celebritystellen zijn. Niet dat er nooit een rimpeltje moet worden gladgestreken in hun relatie, wat bijna elke keer de pers bereikte. Want wie een ster is in Hollywood, leeft in een glazen huis. De paparazzi duiken hier overal op. “Vroeger vond ik het weleens moeilijk en ingewikkeld, zo’n leven in de schijnwerpers”, vertelt Banderas. “Voortdurend word je gevolgd door mensen met camera’s. Iedereen denkt alles over je te kunnen zeggen en schrijven. Ik heb ermee leren leven. Ik verstop me niet meer. Dat is ook niet nodig: de paparazzi weten intussen dat ze met onze foto’s niet veel geld kunnen verdienen. Melanie en ik zijn al zó lang samen. En nog steeds gelukkig. Voor paparazzi zijn we een oersaai koppel! Wat ons natuurlijk niet slecht uitkomt.”

Lees het gehele interview in Libelle 20

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden