null Beeld

Interview – Claudia de Breij

Voor cabaretier Claudia de Breij (35) was 2010 een jaar met een diep dal en een hoge top. Ze onderging een zware operatie waardoor ze drie maanden uit de running was, maar won ook dé theaterprijs van Nederland, de Poelifinario.

Libelle Admin

“Als je de bodem goed hebt aangetikt, kun je er nog beter zijn voor je publiek.”

Wie is Claudia de Breij?

Na haar studie Letteren begon Claudia met cabaret maken. Sinds 2002 staat ze in de theaters met verschillende voor­stellingen, maar ook is ze veel op televisie te zien geweest (De Wereld Draait Door, Thank God it’s Friday). Iedere vrijdag is ze op 3FM te horen met haar programma Claudia d’r op en elke maand schrijft ze een column in Opzij. Voor haar laatste theaterprogramma, Hete Vrede, ontving ze de Poelifinario. Ze is getrouwd met Conny Kraaijeveld en kreeg twee jaar geleden hun zoontje Bing.”

Gefeliciteerd met je prijs. “Het is een lelijk ding, het lijkt op zo’n spiegel uit de Xenos-collectie van 1992, maar ik ben er héél blij mee. Het is een enorme erkenning. Een beloning voor het nemen van de grootste risico’s in mijn carrière. Toen ik Hete Vrede schreef, wist ik: dit staat zó dicht bij mij. Als mensen dit niet tof vinden, dan moet ik stoppen.”


Hoezo staat Hete Vrede dichter bij je dan andere voorstellingen?

“Pas nu is het echt heel erg Claudia de Breij. Ik heb grote beslissingen moeten nemen, offers moeten brengen. Een van mijn bandleden, met wie ik al dertien jaar samenwerkte, heb ik moeten laten gaan. Het was vreselijk om te doen, maar we gingen niet meer dezelfde kant op. Ik probeerde te vaak iets te maken waarvan ik dacht: zo zou het moeten zijn. Nu kijk ik naar hoe het ís, naar wie ik ben, en doe dat.”


Deze zomer bleek dat je buikbanden tijdens de bevalling van je zoon Bing waren gescheurd. Net voor de operatie bleek er nog meer kapot te zijn dan gedacht. Voelde je niks?

“Ik was zo gelukkig dat ik een gezond en blij jongetje had, dat ik twee jaar lang zonder te klagen met buikklachten heb rondgelopen. Ik dacht dat het hoorde bij het krijgen van een kind. Na de geboorte van Bing moest ik zes weken plat liggen. Dat vond ik toen erg, maar ik dacht: ik heb een gezond kind, zo erg is het niet. En toen moest ik geopereerd worden en dacht: dit is écht niet leuk. Acht weken nietsdoen en een jaar herstellen. Maar ik was blij dat ik geholpen werd. Er zijn ook vrouwen van 35 die doodgaan aan borstkanker. Zo erg is het dus niet. Maar ik wist dondersgoed dat ik de schijn zat op te houden. Pas een paar weken geleden, tijdens een sapkuur, heb ik aan mezelf toegegeven dat het gewoon waardeloos is.”


Conny en jij dachten misschien aan een tweede kindje. Dat lijkt er nu niet in te zitten. Hoe erg vind je dat?

“Ik had heel graag zelf de keuze gehad om één of zeventien kinderen te krijgen. Nu heb ik die keuze misschien niet meer. Tijdens een radiouitzending met Giel Beelen overviel hij mij met de vraag of ik nog wel kinderen kon krijgen. Dat was net na de operatie, ik was zo kwetsbaar toen en het was zo’n persoonlijke vraag. Ik zat nog onder de morfine. Normaal ben ik wel bedacht op spontane vragen en kan ik overal met een grappig antwoord wegkomen. Op dat moment lukte dat niet, ik werd heel emotioneel.”

Heeft die ingreep jou veranderd? “Uiteinde­lijk komt iedereen op het punt dat het gewoon niet meer zo veel zin heeft om iets hoog te houden. Iets op te houden. Iets wat je denkt te zijn. Dat was bij mij de afgelopen jaren al aan de gang, doordat ik ouder werd, een kind heb gekregen. Die kwetsbaarheid, die waarheid, dat is het succes achter Hete Vrede.”

Hete Vrede

Hete Vrede is dit jaar nog tot juni te zien en volgend theaterseizoen gaat het in reprise tot januari. Kijk voor de speellijst op de website van Claudia de Breij.

Lees het hele interview met Claudia de Breij in Libelle 1 op bladzijde 24.

Interview: Marloes Keizer. Fotografie: Brenda van Leeuwen.

null Beeld


Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden