null Beeld

Interview – Joop & Janine van den Ende

Libelle Admin

“Kijk, hier in de bovenste rand tussen het plafond en de muur komt de airco. Je ziet dus geen lelijke roosters, de lucht wordt geruisloos en onzichtbaar continu gezuiverd.” Met een groots gebaar zwaait Joop van den Ende in de nog kale ruimte. We staan in de foyer van het DeLaMar Theater. Het is ruimschoots voor de opening en het krioelt nog van de bouwvakkers, timmermannen, stukadoors en elektriciens. Joop loopt geroutineerd door de chaos heen, wijst enthousiast op alle slimme snufjes en schetst in bloemrijke taal hoe het straks zal worden.

“Nu is het nog kaal allemaal, maar kijk naar die imposante glazen pui en stel je voor dat de lichten aan gaan. Dat wordt spectaculair. Op het plafond zie je dan allemaal patronen, de muren zijn gestuukt, de lambrisering is aangebracht en de zwartstenen vloeren glanzen. Dan opeens komt die sfeer erin. Voel je de spanning van een nieuwe voorstelling. Het rood, de in het oog springende foto’s, de open haarden met hun omlijsting: het draagt allemaal bij aan de feestelijke sfeer van een avondje theater.”

Het DelaMar Theater

Op 28 november wordt het DeLaMar Theater aan de Amsterdamse Marnixstraat geopend. In het theater is plek voor toneel, kleinkunst, cabaret, musical, dans en shows. Drie jaar lang is er aan het theater gewerkt. Er zijn twee nieuwe zalen, een grand café en veel lounges bij gekomen. De musical La Cage aux Folles is de spetterende openingsvoorstelling. In de andere zaal is het toneelstuk Ontrouw te zien, naar de film van Ingmar Bergman, met Linda van Dyck, Tom Jansen en Marc Klein Essink. Verder is er een fotocollectie Vijf opdrachten voor één theater van vijf Nederlandse topfotografen te bezichtigen. Bezoek voor meer informatie de website van DeLaMar.

Joop & Janine

Joop en Janine van den Ende zijn al 23 jaar bij elkaar en overduidelijk nog steeds gek op elkaar. Zoals zij met een stille glimlach naar hem kijkt, terwijl hij gepassioneerd staat te vertellen over hun theater. Zoals hij haar in de gaten houdt en meteen stilvalt als hij merkt dat zij ook iets wil toevoegen. Ze verheugen zich op hun reisje naar Venetië binnenkort.


Wat valt er te vieren?

Joop: “We gaan daar onze trouwdag vieren. Toen we tien jaar getrouwd waren, zijn we ook naar Venetië geweest. Ik had een verrassingstocht geregeld. Janine doet altijd de reizen, dus dit keer wilde ik haar verrassen met een perfect georganiseerde driedaagse trip.


Is dit theater nu de kroon op het werk?

Joop: “Dit is een onvergelijkbaar project. Het heeft heel veel van onze energie, tijd en geld gekost. Ik heb veel theaters neergezet, hier en in het buitenland, maar dit kun je niet morgen weer even opnieuw doen. Ik moet reëel zijn, ik ben nu 68 jaar. Voor nu is het een kroon op het tienjarig bestaan van de VandenEnde Foundation.

Janine: “Dit is echt van ons samen. We hebben dit vanaf de eerste minuut samen gedaan en dat voelt heel goed.”

Joop: “De vrouwenhand is goed voelbaar in dit theater. Dat vind ik leuk. Janine en ik hebben samen ieder detail overdacht en nog eens overdacht. En dan bedoel ik ook ieder detail. Tijdens vergaderingen hebben we forse discussies. Op een leuke manier, maar wel pittig. Als Janine iets wil, moet je van goeden huize komen om haar te overtuigen dat het toch anders moet.”

Het gezin

Gaat het werk thuis ook door? Joop: “Werk en privé zijn bij ons vervlochten, maar tijdens het eten gaat de telefoon uit. Dan mag er niet gestoord worden. Verder kun je wel stellen dat onze kinderen het belangrijkste zijn. Die gaan voor alles. Afgelopen zomer zijn we twee weken samen op vakantie geweest. Echt met z’n viertjes, heerlijk.”


Wilde u altijd al kinderen?

Joop: “Ja, maar ik trouwde jong, op mijn twintigste. Mijn toenmalige vrouw had al een zoon. We hebben besloten niet samen kinderen te krijgen, omdat ik dat niet eerlijk vond naar die jongen toe. Als ik een eigen kind zou krijgen, dan voelt dat toch anders.”

Janine: “Onze dochter Iris is al ruim drie jaar het huis uit. Ze zit op de filmacademie in Amsterdam. Haar laatste jaar alweer. Onze zoon Vincent is nog thuis.”

Wat voor ouders zijn jullie? Joop: “We zijn geen strenge ouders, maar we zijn wel consequent. Een nee blijft nee.”

Janine: “Als ze vroeger een te hoge rekening voor hun mobieltje hadden, werd er een afbetalingsregeling ingesteld. Zo breng je ze besef van geld bij. Joop en ik komen allebei uit hardwerkende gezinnen en moesten zelf ook de handen uit de mouwen steken. Zij hebben een andere uitgangspositie en daarin moeten we ze coachen.”

Zijn jullie bang om ze los te laten? Janine: “Daar groei je in. Bij Iris hebben we dat moment van loslaten al gehad. Vincent volgt al snel. Het belangrijkste wat je een kind kan meegeven, is warmte, liefde en een huiselijk gevoel. Thuis is de basis van het zijn. Die band blijft, ook als ze het huis uit zijn.

Interview: Margriet de Groot


Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden