Interview – Lange Frans

Hij lijkt rustiger geworden. Of misschien gewoon alleen maar ouder. Heeft zijn Nikes en T-shirts verruild voor een smaakvol jasje en in het oog springende maatschoenen. Hij is lang (2.03 m om precies te zijn), maar hij lijkt ‘groot’ geworden. Frans Frederiks, beter bekend als Lange Frans van het vroegere rapduo Lange Frans en Baas B., zingt tegenwoordig over zijn kinderen, zorgde vorig jaar voor een uitzinnige menigte op de Libelle Zomerweek en zingt tussendoor net zo gemakkelijk met Anita Meyer, Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Thé Lau – met wie hij voor zijn nieuwe album opnieuw een indringend nummer heeft gemaakt – én Jeroen van der Boom (nieuwste single Nieuwe dag). Je zou bijna vergeten hoe het allemaal begon. ‘Moppie, ik vind jou helemaal toppie, ik krijg je niet meer uit m’n koppie, o moppie’, zo luidde de tekst waarmee hij zich in 2003 op de kaart zette. Hij was toen al heel wat jaren bezig met het verwezenlijken van zijn droom om rapper te worden. Een toen nog on-Nederlandse droom. Want Frans heeft dan wel een Amsterdamse tongval, maar hij is niet echt een straatjongen, laat staan een gangster zoals zijn Amerikaanse helden. Hij groeide op in Diemen-Zuid, in een huis op een woonerf en zat keurig op het Spinoza Lyceum in Amsterdam. Hiphop was toen nog vooral iets uit de Bronx, New York. Maar Frans wilde het maken. En zette er alles voor opzij. Na Moppie volgden al snel hits als Zinloos en Het land van.

Met het succes kwam ook de kritiek. Frans zou te commercieel zijn, een te grote mond hebben en werkelijk alles doen voor geld, vonden collega-rappers. Het doet hem weinig, die kritiek. Hij weet waar hij voor staat, hoe hard hij voor het succes gewerkt heeft en nog steeds werkt. “Luister, iedereen in deze business probeert toch gewoon een plaat te verkopen? Je wilt als artiest toch gehoord en gezien worden? Waarom ga je anders op een podium staan? En iedereen die zegt dat dat niet zo is, die liegt. Ik kom er rond voor uit: ik wil graag gehoord en gezien worden. Dat mijn muziek verkocht wordt. En daarom bekijk ik dus iedere aanvraag voor optredens op televisie of op het podium zoals die komt. Principes? Ach, houd toch op zeg. Een filmpje, commercials? Waarom niet? Dat wil zeggen, het hangt ervan af wat het schuift. Ik sta op kerstborrels voor banken en verzekeraars te rappen op maat en ja hoor, ik ga ook met liefde in die Bijenkorf zitten om sinterklaasrijmpies te verkopen. Als ik er mijn rekeningen door kan betalen, wat maakt het uit?”

En zo sta je hier dan ook voor Libelle te poseren.

“Haha, nou daar zit nog wel een verhaal achter. Dat begon met een aanvraag om op jullie Zomerweek te komen optreden. De Libelle Zomerweek, voor 80.000 vrouwen. Nou, dat zag ik dus als een héél grote uitdaging. Een publiek dat ik niet goed kon inschatten, waarvan ik echt niet wist of ze mijn liedjes zouden kennen. Maar het was feest, zeg ik je. Eén groot feest daar in Almere. Ja, natuurlijk hebben we erom gelachen. Lange Frans voor Libelle. Maar we lachen overal om. Je moet lachen in het leven, toch?”

Maar ben je niet bang dat je van je doelgroep vervreemdt?

“Ik denk dat ik met mijn liedjes uiteindelijk een heel breed publiek aanspreek. Vooral na het succes van nummers als Het land van en Zinloos hebben veel mensen mij leren kennen. Hiphop, rap, het is overal tegenwoordig. Ik was tijdens die Zomerweek eerder gespannen of mijn nummers weerklank zouden vinden.”

Je bent misschien ook gewoon ouder geworden.

“O zeker. Alles wat ik vroeger deed, was één grote zelfpromotie. Veel bluf en een beetje protest natuurlijk. Ik wilde vooral Dé Man zijn. En nu ben ik een man.”

In pak nog wel, met stropdas en mooie bijpassende schoenen. Staat je goed.

“Keurig hè? Is mijn zomerpak, met mijn trouwschoenen. Ja, daar ben ik zuinig op. Man, als je weet wat ze gekost hebben… En dan heb ik het nog niet eens over de ellende om iets in mijn maat te vinden. Schoenmaat 48. Dráma. Maar ik kan met mijn 31 jaar toch niet in die joggingbroek en op gympen blijven rondlopen?

Getrouwd, twee kinderen, een rijtjeshuis in Diemen. Lange Frans is zijn wilde haren kwijt?

“Ik ben nooit zo wild geweest. Welnee. En ben eigenlijk ook niet echt een jongen van de straat. Ach, hoe reëel is dat beeld rond rappers nou helemaal in Nederland? Ik had een heel onbezorgde jeugd in Diemen en speelde altijd buiten, bouwde vlotten en hutten en zat op het atheneum. Met mijn klasgenoten had ik niet veel op; mijn vrienden waren de jongens uit de buurt. Schoffies? Misschien een beetje. We gebruikten wel drugs enzo. Gewoon, wiet; complete oerwouden hebben we weggerookt, haha. Verder waren we vooral bezig met brommers, meiden en we luisterden naar hiphop. Die muziek deed iets met me. Dr. Dre, Tupac, dat waren mijn helden. Dat, om zoiets zélf te doen, leek me het allercoolste wat er was.”

En toen ging je met joint en koptelefoon bedrijfskunde studeren aan de Vrije Universiteit.

“Ik deed het redelijk op school. Dat wil zeggen: ik deed wat ik moest doen. Een 5,5 vond ik een ruime voldoende. Muziek en geschiedenis vond ik de allerleukste vakken. Achteraf had ik daar beter op willen letten. Maar ik was daar toen helemaal niet mee bezig. Mijn moeder speelde piano en zong in een koor, mijn vader – milieukundig ingenieur – speelde toneel. Wat dat betreft zou je kunnen zeggen dat ik het van huis uit heb meegekregen, liefde voor muziek, het podium. Maar het werd eigenlijk niet gestimuleerd. Mijn vader was trots dat ik ging studeren, maar liet me verder vrij. Ook toen ik met mijn studie besloot te stoppen omdat ik steeds meer uren doorbracht in ons studiootje met demo’s maken.”

Best een gewaagde keuze, want je was toen toch nog niet bekend of succesvol?

“Als je iets wilt, écht wilt, moet je ervoor gaan. Droom je ervan een goede voetballer te worden, dan sta je dus elke dag op het veld. En offer je daar alles voor op. Of je nu wilt dansen, zingen of een eigen bedrijf wilt runnen; als je groot wilt worden, moet je daar 10.000 uur instoppen. Ik wilde dat, ik deed dat. En geloof me, ik ben er ook regelmatig om uitgelachen. Maar ik geloofde erin en dus ging ik ermee door.”

Je staat erom bekend dat je behoorlijk hard kan zijn, een kort lontje hebt en erg op jezelf gericht bent.

“Hoe meer ik met muziek bezig was, hoe meer ik erdoor werd opgeslokt. En met het succes raakte ik inderdaad meer op mezelf gericht. Ik kon en kan daar nog steeds helemaal in op gaan en daardoor weinig ruimte overhouden voor anderen. Natuurlijk word ik daarop aangesproken, maar dat interesseert me vrij weinig. Ja, sorry. De enige die me daarin raakt, is mijn vrouw.”Lees het gehele interview in Libelle 13

Lees ook het interview met Hans Dagelet

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden