null Beeld

Interview Marco Borsato

De kranten schreven er gretig over: het faillissement van The Entertainment Group (TEG). Het bedrijf waarvan Marco Borsato grootaandeelhouder was, hield vorig jaar september op te bestaan. We zagen Borsato aangeslagen een perscon­ferentie houden en hoorden wat hij wilde doen om de geplande concerten te laten doorgaan. We geloofden hem, maar vroegen ons wel af wat er kon zijn gebeurd dat hij niet wist dat er zo veel mis was in zijn eigen bedrijf. Toch bevestigde het rapport van de curator afgelopen september het beeld dat Marco zelf al schetste. Hij bemoeide zich niet met het beleid en heeft vertrouwd op mensen die hij capabel achtte. En die mensen bleken er, ongenuanceerd gezegd, een zooitje van te hebben gemaakt. Een zware dobber voor de artiest Marco Borsato, die tot op dat moment een carrière kende met louter pieken.

Hoe heb je vorig jaar beleefd?

“Natuur-lijk ben ik boos geweest, woedend zelfs. Ik heb gejankt. Van verdriet, van onmacht. Er is twintig jaar levenswerk van mij ver­loren gegaan, reken maar dat je daar ziek van bent. De media-aandacht maakte het extra zwaar. Iedere dag opnieuw die voorpagina’s waarop niet altijd het juiste verhaal te vinden was, om het maar zacht uit te drukken.’ Ik moet eerlijk bekennen dat ik momenten heb gehad dat ik dacht: fuck it allemaal! Als dit media­circus niet stopt, ben ik er klaar mee. Ik ben niet de muziek in gegaan om bekend te worden of bakken met geld te verdienen, maar omdat ik ervan houd. Gelukkig ben ik nooit zo wanhopig geweest dat ik echt overwoog te stoppen. Zo zit ik niet in elkaar.”

Hoe ging het thuis? Hebben je kinderen Luca (12), Senna (9) en Jada (8) er veel van meegekregen? “Vanzelfsprekend. Als papa elke dag de voorpagina van de krant haalt met verhalen waar je geen touw aan vast kunt knopen, dan merk je dat wel. Bovendien kijken mijn kinderen schooltelevisie en zelfs daar werd een item aan het faillissement gewijd. Leontine en ik hebben hen dus zo goed mogelijk uitgelegd wat er aan de hand was en ze gingen er verbazingwekkend goed mee om. Het gaat erom hoe je zoiets brengt. Kinderen zoeken stabiliteit en zodra ze weten dat ze veilig zijn, pakken ze de draad snel weer op.”

Je hebt weleens gezegd: ‘Het zijn sterke benen die de weelde dragen’. Hoe heb je die sterke benen gekregen?

“Mijn succes en bekendheid zijn geleidelijk gekomen. Dat is mijn grote voordeel geweest. Ik kon er langzaam aan wennen, aan het effect dat beroemdheid teweegbrengt. Succes en roem erotiseren. Dat is mij wel heel duidelijk geworden. Voordat ik aan de Soundmixshow meedeed, moest ik echt mijn best doen om met een meisje in gesprek te komen. Nadat ik een keer of tien op tv was geweest, draaide de hele wereld zich, in mijn beleving, om. Plotsklaps was ik het gesprek van de dag. Het werd voor mij tastbaar toen ik in een discotheek werd aangekondigd en ineens dertig meisjes naar voren zag lopen. Ik dacht meteen: zo werkt dat dus. Het relatieve van bekendheid

heb ik me door die ervaring altijd terdege gerealiseerd.”

Vind je het lastig om de verleidingen van dit vak te weerstaan? Er zijn toch heel wat sterrenkoppels die uit elkaar gaan.

“Ik ben redelijk loyaal. Dat kun je zien aan het feit dat ik al twintig jaar dezelfde platenmaatschappij heb, zestien jaar met dezelfde band speel en langdurige vriendschappen onderhoud. Dat betekent niet dat ik bang ben voor veranderingen, maar ik ben er wel van overtuigd dat de goede keuzes heel lang meegaan. En het is inderdaad waar dat je in deze wereld vaak aan verleidingen blootstaat. Daar moet je mee om kunnen gaan, want anders loop je in zeven sloten tegelijk. Je kunt nu eenmaal niet in elke prikkel meegaan. Dat leidt verschrikkelijk af en daar schaad je jezelf alleen maar mee. Natuurlijk, ik ben een warmbloedig mens en ik zal niet ontkennen dat ik die verleidingen tegenkom, maar daarin moet je wel zelf de grenzen kunnen bepalen.”

Is Leontine je drijvende kracht?

“De drijvende kracht ben je altijd zelf, vind ik, maar Leontine schept wel de voorwaarden waardoor ik optimaal kan presteren. We hebben een groot gezin en als dat niet goed loopt of wankelt, dan is het niet mogelijk om zo ver te gaan als ik nu ga voor mijn carrière. Het is nu eenmaal geen negen-tot-vijf-baan. Dus ja, Leontine brengt offers voor mij. Als zij met dezelfde ambitie en gedrevenheid haar carrière zou najagen, zou het niet werken. Er is ook wel een periode geweest dat zij de kans kreeg om in een film en in een serie te spelen. Toen bleef ik vaker thuis. We maken duidelijke keuzes, want je kunt het niet allemaal doen.”

Is er ooit weleens een moment dat je je helemaal kunt onttrekken aan het feno­meen Marco Borsato?

“In het tempo waarin ik leef, moet je af en toe onthaasten. Ik vind mijn rust door te gaan duiken. Na een paar dagen met mijn hoofd onder water ben ik weer helemaal schoon. Alleen maar water om je heen, niemand die tegen je praat en het geluid van luchtbelletjes. Heerlijk. Daarbij zijn die vissen absoluut niet onder de indruk van je. Voor hen ben jij maar een onhandig wezen. Zelfs de kleinste vis zwemt sneller dan jij.”


Lees het hele interview in Libelle 52 op bladzijde 21.

Interview: Femke Sterken. Fotofrafie: Corbino.


Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden