null Beeld

Interview met Carine Crutzen

Om bepaalde scènes te kunnen spelen, putte actrice Carine Crutzen (49) dan ook uit haar eigen leven. Bekijk de video voor een voorproefje.

Catharina Anna Quirina Crutzen (Heerlen, 4 februari 1961) wilde eigenlijk psychologie studeren na het gymnasium, maar koos toch voor de toneelschool in Maastricht en studeerde daar in 1984 af. Ze speelt en speelde vele toneelvoor-stellingen, onder meer met Het Vervolg, De Appel, Het Toneel Speelt en het Nationale Toneel. Ook in bekende televisieproducties maakte zij haar opwachting, onder andere De Brug, Pleidooi, Oud Geld, Wij Alexander, De Daltons, Vuurzee en De Prins en het Meisje. 27 jaar geleden, op de toneelschool in Maastricht, ontmoette ze Nico de Vries. Hij is ook acteur en speelde onder andere vader Tos in de populaire kinderserie Otje. Ook had hij rollen in televisieseries als Baantjer, Unit 13 en Spangen. Hij is spelregisseur bij de televisieserie Kinderen geen bezwaar. Ook in het theater is hij vaak te zien, vanaf 30 oktober bijvoorbeeld in de musical Soldaat van Oranje. Samen hebben ze twee zoons: Vincent (20), hij studeert in Amsterdam, en Sebastiaan (16), die op het gymnasium zit.

‘Majesteit spelen’

O ja, ze vond het eng om deze film te gaan doen. Doodeng. Omdat het over onze koningin gaat en die kent iedereen. Ze is op zoek gegaan naar hoe ze is. En probeert haar recht te doen, zoals ieder personage dat ze speelt. Binnenkort draait Majesteit in de bioscoop. In de film rookt de koningin. “Omdat we weten dat ze rookt. Maar of ze rookt bij het ontbijt, zoals in de film… Tja, dat is een interpretatie. Weet je wat ik hoop? Dat ze gaat kijken naar de film en niet over zulke dingen zal vallen, maar dat ze ziet dat wij deze film zorgvuldig hebben gemaakt, met liefde.


Binnen een half jaar wordt ze vijftig.

“Er gebeurt van alles, met mijn gezicht, met mijn lijf en ín mijn lijf.” Meer jaren zorgen bij haar niet voor meer rust. “Nee, daar merk ik niets van, ik ben nog net zo recalcitrant als toen ik een twintiger was. Ik kan er bijvoorbeeld nog steeds van genieten om het vakje ongehuwd aan te vinken op officiële formulieren. Heel klein natuurlijk, maar daar geniet ik van.”


Een eenzame koningin

In Majesteit speelt Carine Crutzen koningin Beatrix, die na de dood van prins Claus eenzaam is en twijfelt aan alles. Op Prinsjesdag vraagt premier Balkenende haar een tekstwijziging in de troonrede aan te brengen, over de ontwikkelingshulp aan Afrika. Een zaak die vooral ook prins Claus na aan het hart lag… Regisseur Peter de Baan zet een aangrijpende film neer, natuurlijk met dank aan de acteurs. Behalve voor Crutzen zijn er grote rollen voor Jeroen Willems (prins Claus), Marcel Hensema (premier Balken-ende), Gijs Naber (prins Willem-Alexander) en Hadewych Minis (prinses Máxima).

Majesteit draait vanaf 28 oktober in de bioscoop.

Lees het hele interview met Carine Crutzen in Libelle 41 op bladzijde 26.

Interview: Alida Dijk. Fotografie: Ester Gebuis.


Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden