Interview met Daniël Boissevain

Daniël, we hadden al vier toppers voor de covers en toen wilde jij ook nog.

Libelle Admin

“Ik vond het wel een leuk idee. Het is de eerste keer dat er mannen op de Libelle-cover staan, toch?”

Yep! Voor welke cover zou je vrouw kiezen?

“Ik weet zeker dat mijn vrouw mij uit het schap zou trekken. Op andere types valt ze niet.”

Hoe vind je je typering?

“De ‘spannende man’, toch? Ik vind het een leuke beoordeling. Ik ben in ieder geval niet de knuffelbeer, eerder de familieman.”

Wat zijn jouw goede eigenschappen?

“Eh… Je moet als man niet over jezelf praten, dat is niet cool.”

Ik maak het makkelijk voor je: wat zijn je slechte eigenschappen?

“Ik schuif dingen voor me uit, zoals afspraken bij de kapper en de tandarts. En ik kan heel ongeduldig zijn, vooral met mijn naaste omgeving. Het is onredelijk, dat weet ik ook, maar als ik rust aan mijn kop wil, dan wil ik eigenlijk dat iedereen zijn mond houdt. En als ik iets doe, moet het goed gedaan worden. Bijvoorbeeld als de kinderen willen helpen met koken, zeg ik al snel: ‘Laat maar, ik doe het wel.’”

Hebben jullie de taken thuis verdeeld?

“Het verschuift een beetje, maar ik doe de was en ik hang die op. En de vuilniszakken, die doet mijn vrouw gewoon niet. Niet! Daar hadden we het toevallig gisteravond nog over. Ik zei: ‘Als je nou ziet dat die zak vol is, doe er dan een andere in.’ Maar nee, daar is geen discussie over mogelijk, dat is mijn taak. Het compromis is nu dat ze in ieder geval een lege zak pakt waar ze het afval in gooit en die zak dan naast de vuilnisbak zet.”

Hoe heb je je vrouw ten huwelijk gevraagd?

“Ontzettend onromantisch, ik zei iets van: ‘Zullen we trouwen…’ Ik heb het wel eerst aan haar vader gevraagd. Volgens mij schrok hij daarvan. Ik denk ook dat hij in eerste instantie dacht dat het een grap was, maar later kwam hij naar me toe. Of ik dan wel heel lief voor haar zou zijn. We hadden al kinderen, maar ik vind trouwen belangrijk. Je gaat toch all the way en het heeft wel wat om dat in het bijzijn van familie en vrienden tegen elkaar uit te spreken.”

Hoe ervaar jij het om ouder te worden, je ziet het er bij jou niet zo aan af.

“Ik merk dat ik minder gejaagd ben dan vroeger. Ik kon echt het gevoel hebben dat ik overal bij moest zijn en dat ik iets miste als dat niet zo was. Nu denk ik eerder: ik hoor het wel als het leuk is. Ik word ook grijs, maar ik denk niet dat ik daar iets aan ga doen. Qua fysiek vind ik het wel vervelend, je merkt het met sporten en uitgaan: je bent sneller moe, ook na een avond doorzakken. Maar eigenlijk vind ik ouder worden wel prettig. Het wordt wat rustiger in je hoofd.”

En hoe is het met werk en ouder worden? Vrouwelijke actrices klagen daar nogal eens over.

“Ik denk dat het wel in mijn voordeel kan werken. Vooralsnog krijg ik rollen van mijn eigen leeftijd of zelfs iets jonger – ik ben nog niet gevraagd als vader van een gezin. Bij veel mensen vind ik dat ze te jong gecast worden: ze hebben geen kinderen, maar spelen wel een vaderrol. Soms vraag ik me af waarom ik niet ben gevraagd voor een rol, maar ik ga niet aan mezelf sleutelen om te voldoen aan een bepaald beeld.”

Volgens mij ben jij de enige van onze covermannen die bij zijn leest blijft. Zie je jezelf nog iets anders doen dan acteren? Presenteren, schrijven?

“Ik sta altijd overal voor open. Ik zou graag iets willen regisseren en schrijven vind ik ook heel spannend. Dat doe ik nu al, korte stukjes, maar vooral voor mezelf. En ik heb wel eens een column geschreven, dat was ontzettend leuk om te doen.”

Lees ook de interviews met Humberto Tan, Jeroen van der Boom, Thomas Acda en Beau van Erven Dorens

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden