null Beeld

Interview met Marion Pauw

Libelle Admin

Voor vertrek belde haar uitgever: Marion had heel hard gewerkt, of we het een beetje rustig aan konden doen. Ze is inderdaad moe, zegt ze, doodmoe. Na aankomst in het hotel wil ze eerst een uurtje naar bed. “Ik heb me heilig voorgenomen om de komende maanden helemaal niets te doen en pas weer aan een nieuw boek te beginnen als mijn batterij helemaal is opgeladen.” De afgelopen jaren publiceerde ze elk jaar een nieuw boek, ze is bezig met een kookboek en ze heeft net twaalf nieuwe afleveringen geschreven van de serie In therapie.

Waarom werk je zo hard?

“Toen ik me eenmaal fulltime op het schrijven besloot te richten, had ik een enorme drang om er boeken uit te gooien. Ik wilde voor mezelf bewijzen dat ik het kon. Ik heb allerlei mechanismen ingebouwd in mijn leven die ervoor zorgen dat ik toch genoeg rust krijg: ik doe aan yoga, ik loop hard, ga eens in de zoveel tijd op retraite, neem massages. Ik kan heel hard werken, maar ik heb ook veel rust nodig, ik raak snel overprikkeld. Ik wil altijd alles doen, heb duizend ideeën en ik vind alles leuk, maar ik denk dat je als creatief persoon per definitie gevoeliger bent voor prikkels.

Tijd om bij te komen

Tijdens het schrijven van In therapie kon ik geen rust meer inbouwen. Vorig jaar kon ik veel afleveringen van de Australische serie vertalen, maar nu moest alles nieuw geschreven worden. Ik heb dag en nacht gewerkt en alle weekenden. Ik heb nu echt het gevoel dat ík aan de beurt ben.”

Lachend: “Deze zomer wil ik alleen nog maar een munttheemoeder zijn.”

Wat is een munttheemoeder?

“Een moeder die alle tijd aan haar kinderen kan besteden en geen zin heeft om te werken. Die kans heb ik als alleenstaande moeder nooit gehad. Maar nu mijn boeken goed verkopen en ik weet dat ik kan schrijven, kan ik mezelf die rust eindelijk permitteren. Dat voelt als een enorme vrijheid.

Wil je net als Marion bijkomen aan het prachtige meer van Iseo in Italië? Bekijk de reisaanbieding.

Lees het hele interview in Libelle 31.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden