null Beeld

Interview met Thomas Acda

Thomas Acda (44) is cabaretier, acteur en zanger. Hij woont samen met Esmée en heeft twee kinderen: Finn (11) en Lucy (1). Vanaf februari treden Acda en de Munnik op door heel Nederland.

Libelle Admin

Thomas, je staat prachtig op de Libelle-cover! Welke Libelle zou je vrouw kiezen als ze jou niet zou kennen?

“Mij. Ook als ze mij niet zou kennen. Die trui vind ik trouwens vreselijk, maar die moest ik aan van jullie. Desondanks zou Esmée mij kiezen, daar ben ik van overtuigd. Hoewel… laatst bekende ze dat ze een crush heeft gehad op Daniël Boissevain. Vroeger. We hadden een feestje omdat de opnames van de film All Stars 2 waren afgelopen en gingen daarvoor nog even met wat mensen, onder wie Daniël, naar ons huis om te douchen en ons om te kleden. Hoor ik Esmée later zeggen: ‘Daniël Boissevain was bij ons thuis’. Dat soort dingen zegt ze nooit, dus ik dacht dat het een grap was. Maar ze was wel degelijk onder de indruk, bleek later. Uiteindelijk is ze toch nog goed terechtgekomen.”

En je typering, wat vind je daarvan?

“Wat was mijn typering ook alweer? De gezellige man?”

De knuffelbeer. In een trui.

“Ik kan me daar eigenlijk wel in vinden. Zie mij als huisdier, een afgericht huisdier dat je de afwas kunt laten doen. En zindelijk is, meestal.”

Doe je nog iets meer dan de afwas thuis?

“Het is bij ons thuis wel een redelijk geoliede machine. We hebben geen taakverdeling, maar wie naar buiten gaat, neemt de vuilniszak mee. En wie tijd heeft om de was te draaien, doet dat. Wij zijn ver voorbij het feminisme, hoor. Wat waren de andere typeringen?”

Man van de wereld…

“Beau zeker?”

Nee, Humberto.

“O ja. Nou, ik denk niet dat mijn kinderen het erg vinden dat ik dat niet ben. Ik raak daar ook niet echt van geïnspireerd. Ik schrijf liedjes over liefde, vriendschap en de dood. Ik ben de man van de kleine wereld.”

Iedereen die jou kent, zegt dat je gevoelig bent. Hoe komt het dat je dat op deze leeftijd nog steeds bent? Begrijp me niet verkeerd, ik vind dat een kwaliteit.

“Ik weet het niet… Ik denk dat ik nog niet licht genoeg door het leven ga. Wel elk jaar wat lichter, maar de kunst van het schouderophalen, zou ik wel wat beter willen verstaan. Maar eh, wil je daar niet zo op hameren?”

Kan iedereen liedjes schrijven? Het lijkt me heel moeilijk om gevoelige liedjes aan anderen te laten horen.

“Iedereen kan liedjes schrijven, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal goed zijn en dat je ze aan anderen moet laten horen. Sommige mensen worden meer gewaardeerd dan anderen, wat niet wil zeggen dat een niet-gehoord liedje niet het beste nummer ooit kan zijn. Het is subjectief. Ik heb zojuist weer een prachtig liedje geschreven en ik heb er geen probleem mee om dat aan Paul te laten horen. Maar ik was twee jaar bezig aan mijn eerste Nederlandstalige tekst voordat ik die goedkeurde.”

Wat is de beste eigenschap van je vrouw?

“Zij, en ook haar zussen, zijn heel goed in het geven van liefde. Hoe zeg je dat? Ze kunnen heel goed hun liefde laten zien. Ik heb dat soms wel wat minder. En het wil ook wel eens lang duren voor ik erin geloof, maar als ik het geloof, twijfel ik er niet meer aan.”

Je gaat nu weer toeren, dan ben je dagen onderweg. Hoe lang houd je dit nog vol?

“Nog zeker tot mijn 65e en dan zal blijken dat ik geen pensioen heb. Daarom neem je kinderen, zodat je er later nog wat aan hebt. Nee, het toeren is heftig en legt ook beslag op je leven thuis. Daarom zijn we nog maar maximaal vier avonden per week van huis en daarna moet je weer je positie thuis bevechten. Dan is die man weer thuis.”

En moeten je kinderen weer wennen aan jou.

“Klopt. Maar dat is wel het mooie aan kinderen: je hoeft nooit aan hun liefde te twijfelen. Je rustige leven is voorbij, maar je krijgt er een rijk en mooi leven voor terug.”

Lees ook het interview met Jeroen van der Boom en Beau van Erven Dorens

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden