null Beeld

Interview – Saskia Noort

Daar zit ze, een van Nederlands meest succesvolle schrijfsters. ­Saskia Noort, een mooie blonde vrouw, een meisje uit Bergen, ­moeder van twee kinderen van vijftien en achttien, sinds kort ook gescheiden. Zwart jasje over een strak zwart jurkje met stoere, korte laarzen eronder. Meer dan anderhalf miljoen van haar boeken gingen over de toonbank, in maar liefst vijftien landen.

Libelle Admin

De Eetclub verfilm

Haar debuut Terug naar de kust uit 2003 werd verfilmd en deze maand gaat ook de verfilming van haar tweede kaskraker, De eetclub, die vanaf vandaag in de bioscoop draait (zie de video voor een voorproefje). Ze heeft iets onbewogens, iets heel rustigs en is hier en daar een tikkeltje cynisch. Ze neemt een trekje van haar sigaret – “Ik stop elke dag, ach, als dat dan mijn enige zonde is.”

Anderhalf miljoen boeken, films, een scheiding – en dat in zeven jaar.

“ Zeven jaar geleden was ik nog gewoon journalist. Ik werkte voor vrouwen­bladen, schreef columns, maar droomde er al jaren van een boek te schrijven. Het ging me puur om het schrijven, om dat proces, en om iets voor mezelf te doen. Op een dag ben ik dat gewoon gaan doen. Dat zo’n boek dan in één keer aanslaat, is natuurlijk ontzettend veel geluk hebben. Ja, dat zie ik echt zo. Ik heb heel lang niet geloofd dat het goed was wat ik deed. Natuurlijk durf ik nu wel trots te zijn, maar het meest trots ben ik op het feit dat mijn verhalen blijkbaar veel vrouwen raken.”


Je schrijft over echtscheidingen, decadentie, overspel, leegte, haat en nijd, botoxspuiten en chaotische moeders – is dat jouw wereld?

“Ik denk dat deze thema’s gewoon heel erg van deze tijd zijn. En daar herkennen lezers zich dus in. Overigens schrijf ik niet over mezelf, of over mensen in mijn omgeving. Terug naar de kust speelt zich af in Bergen, het dorp waar ik mijn hele leven gewoond heb, maar De eetclub niet.

Relatietest

“Dat plotselinge succes en die overweldigende aandacht vormden natuurlijk de ultieme relatietest. Ik belandde van het een op het andere moment in een rollercoaster. Iedereen wilde wat van me, ik stond volop in de schijnwerpers. Op zo’n moment heb je het idee dat je daar van alles mee moet. Hoe vaak mensen mijn ex niet vroegen hoe hij dat nu vond, al die aandacht voor mij. En al die mensen die tegen me zeiden: ‘Sas, moet je niet eens wat rustiger aan doen?’ Ik vraag me echt af of dat ooit tegen mannen wordt gezegd die carrière maken. Als mijn man ineens volop in de belangstelling zou hebben gestaan, dan weet ik zeker dat iedereen mij had gefeliciteerd met zijn succes. Ik blijf dat bizar vinden, dat succes voor vrouwen blijkbaar altijd een keuze is.”

Ben je gelukkig?

“Wat is gelukkig? Geluk is geen permanente staat. Geluk, dat zijn momenten en als je mazzel hebt, kun je die aan het einde van je leven op twee handen tellen. Voor de rest ben je tevreden. Ik ben tevreden. En soms intens gelukkig. Dan ga ik huilen.”

Geloof je nog in de liefde, een nieuwe liefde?

“Jawel, maar op een andere manier dan toen ik jong was. De liefde tussen twee mensen moet echt ongelooflijk groot zijn, wil die heel lang in stand blijven. Als dat al lukt, dan denk ik dat je elkaar heel veel vrijheid moet gunnen.


Je gaat nu eindelijk genieten?

“Ik ga lekker door met schrijven. En genieten van de dingen die mijn werk met zich meebrengt. Ik vind het een cadeautje dat ik samen met mijn kinderen kan uitgaan in discotheek Pacha op Ibiza – nee, ze schamen zich niet voor me, ze vinden het juist leuk. Ik moet alleen oppassen dat vooral nu ik weer helemaal vrolijk ben ik de grens tussen moeder zijn en kind niet uit het oog verlies.

Lees het hele interview met Saskia Noort in Libelle 48 op bladzijde 24.

Interview: Denise Hoogland. Fotografie: Anja van Wijgerden. Haar en make-up: Bianca Fabrie. met dank aan: the Dylan.

null Beeld


Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden