Interview – Wibi Soerjadi

Hoe gaat het met je?

redactie

“Goed, heel goed.”

RTL Boulevard heeft nogal wat geruchten over jou de wereld ingebracht. Je zou schulden hebben, mensen niet betalen…

“Ik ben niet iemand die snel boos wordt, maar dit… Ik kan slecht tegen onrecht.”

Op Twitter ging je behoorlijk los. Je schreef: ‘Ik wilde altijd pianospelen, muziek maken, niet beroemd of BN’er worden. Dat kwam erbij en trekt ook foute mensen aan.’

“Ik heb al vanaf mijn achttiende een advocaat, dat zegt wel wat. RTL is met allerlei valse berichtgevingen naar buiten gekomen, puur om bij mij een reactie los te krijgen. Ze achtervolgden me zelfs tijdens mijn optreden op de Libelle Zomerweek. Dat vind ik echt ongepast.

Sommige dingen gaat niemand iets aan, vind ik. Ik ben geen minister die publiekelijk verantwoording hoeft af te leggen. Dat er van alles over je wordt verteld, vind ik de grootste keerzijde van BN’er zijn. Soms hoor ik het iemand zeggen, dat hij beroemd wil worden, maar dan denk ik: je weet niet waar je het over hebt. Beroemd zijn trekt veel nare dingen aan. Verkeerde mensen. Mensen die misbruik van je willen maken. Mensen die naar de media stappen en zeggen dat je niet met geld over de brug komt. Dat is heel erg naar. Soms, als ik mijn naam hoor uitspreken, denk ik: wie is dat poppetje? Het blijft raar. Ik zou mezelf bijna een bijnaam willen geven voor de persoon die ik echt ben.”

Oké, genoeg erover. Want het gáát goed met hem. Een tijdje geleden was dat niet zo. Wibi heeft ruim een jaar last gehad van plotselinge doofheid. Hij kon niet meer spelen en moest al zijn concerten afzeggen. Daarna werd hij geveld door een hernia. Maar dat is nu allemaal achter de rug.

“Ik ben er weer helemaal. Ik heb alweer in de Carnegie Hall gespeeld, er staat een reeks concerten op de agenda. Ik ben fit en de doofheid is verdwenen. Juist daarom vond ik de berichtgeving van RTL zo vervelend. Laat me met rust, dacht ik. Gaat het eindelijk weer goed, krijg je dit.”

Het gesprek vindt plaats op zijn landgoed De Wulperhorst in Zeist. Een grote, witgepleisterde buitenplaats met een lange oprijlaan die toegang geeft tot het domein. Eromheen liggen weilanden en stukken bos. In een hoek, naast het oude koetshuis, staan zijn paarden Flashback en Miska, die hij kocht toen hij doof werd en die hem ‘gered’ hebben, zoals hij later zal vertellen. De Wulperhorst is ook de plek waar Wibi deze zomer een reeks exclusieve concerten geeft voor Libelle-lezers. In zijn salon zal hij wekelijks spelen voor kleine groepen. “Zoals Chopin en andere grote componisten vroeger slechts voor kleine gezelschappen speelden, zo houd ik er ook van om in deze intieme salon piano te spelen”, vertelt hij terwijl hij rondleidt. “Een concert beleef je in zo’n kleine ruimte heel intens. Elke nuance die ik aanbreng in het spelen, voelt de toeschouwer. Er bestaat geen afstand tussen mij en het publiek.”

Met de concerten krijgen de lezers tevens een inkijkje in het fascinerende privéleven van Wibi. Voor de deur staan een oude Rolls Royce en een Ferrari. Binnen wordt de klassieke ruimte opgesierd met Disney-figuren: over de roodfluwelen bank naast de open haard hangt een levensgrote Goofy, een afbeelding van Minnie Mouse maakt duidelijk waar het vrouwentoilet is en aan de wand hangt een poster van The Lion King. Ook staan er overal beelden van Disney-figuren. Er is een bar, een gameroom en op de eerste verdieping kijkt Wibi zijn Disney-films in de huisbioscoop.

Vind je het geen inbreuk op je privacy dat mensen bij je thuis komen? De meeste BN’ers zouden dat niet willen.

“Toen ik begon met mijn huisconcerten moest ik er wel aan wennen. Ik woon daar echt, het is geen evenementenlocatie. Bij de concerten voor Libelle doe ik na afloop ook een meet and greet. Een tijdlang speelde ik alleen in grote zalen, maar ik voelde op een gegeven moment steeds meer afstand tussen mij en het publiek. In grote zalen speel je groots, je zet alles aan, terwijl het in een kleine zaal veel meer om de nuances gaat. Dat is lastiger als pianist: als je goed in het klein kunt spelen, lukt het zeker in het groot. Daarom kan het één voor mij niet zonder het ander. Maar het klopt dat mensen veel persoonlijke dingen van mij zien: waar ik ’s avonds bij de open haard zit, dat ik van Disney houd, dat mijn huis klassiek ingericht is. Ik heb niet de behoefte om me te verstoppen of een bepaald imago na te jagen. Wat mensen hier zien, is Wibi. Voor mij geldt: what you see is what you get.”

Lees het gehele interview in Libelle 25.

In juli en augustus geeft Wibi Soerjadi exclusief voor Libelle-lezers 25 concerten op zijn landgoed De Wulperhorst in Zeist. De gasten kunnen bij de meesterpianist thuis genieten van een intiem concert in de salon. Lees hier meer over zijn concerten.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden