null Beeld

Interviews met bekende mannen

DE VROUWENMAN “Ik verplaats me makkelijk in anderen, dat is redelijk vrouwelijk”

Libelle Admin

Naam: Arie Boomsma

Leeftijd: 36

Relatie: samenwonend

Bekend als: presentator en programmamaker van onder meer het geruchtmakende programma 40 dagen zonder seks. Vanaf januari is Uit de Kast elke woensdagavond te zien op Nederland 3, eind maart komt Met dat hoofd gebeurt nog eens wat uit, een bloemlezing uit de Nederlandse poëzie. En in mei verschijnt Jongens, een boek over mannelijkheid.

“De tekortkomingen van mannen zijn zo veel duidelijker dan die van vrouwen. Dat maakt het leuk. Ik ben mij er goed van bewust dat ik als man aan die tekortkomingen moet werken. Gevoelens delen. Aandacht hebben voor anderen. Maar je moet er ook weer niet onzeker van worden. Soms heeft het namelijk echt voordelen. Zo kan ik als man, midden in een ruzie met mijn vriendin, denken: oei, ik moet morgen vroeg op. En dan lukt het me zowaar om te gaan slapen. Vrouwen kunnen dat niet. Die ruzie moet eerst worden afgerond, alles moet worden uitgesproken. Ook als daar de hele nacht voor nodig is. Toch kan ik ook redelijk goed luisteren en verplaats ik mij makkelijk in anderen, wat toch redelijk vrouwelijk is. ”

“Wat maakt nu een man een man? Alle karaktereigenschappen die je als antwoord geeft op die vraag gelden tegenwoordig net zo goed voor vrouwen. Ik schrijf er nu boeken over omdat ik het zelf zo interessant vind om die vraag te onderzoeken en om anderen mee te nemen in die zoektocht. Juist ook vrouwelijke lezers. Want die man blijft toch een gecompliceerd wezen.”

DE TRADITIONELE MAN “Ik vind het redelijk makkelijk om man te zijn”

Naam: Humberto Tan

Leeftijd: 45

Relatie: samenwonend en vader van twee dochters en een zoon

Bekend als: presentator bij Eredivisie Live, RTL Boulevard en Business News Radio. Hij heeft zijn eigen kledinglijn en onlangs verscheen zijn boek Rondom Tan, waarvoor hij mensen heeft geïnterviewd die hem inspireren.

“Op de ladder van de maatschappelijke hiërarchie staat de blanke man op één, de blanke vrouw op twee, de zwarte man op drie en de zwarte vrouw op vier. Ik ben dus blij dat ik een man ben! Maar serieus: mannen hebben veel minder verantwoordelijkheden dan vrouwen, dus ik vind het redelijk makkelijk om man te zijn. Oké, wij werken, so what? De vrouw is de manager van het huis, zij zorgt voor de kinderen en kan als ze dat wil daarbij ook nog eens geld verdienen. Ze heeft haar oorspronkelijke taken niet afgestoten en de man heeft geen ambitie getoond om ze over te nemen. In de Surinaamse samenleving is de economische machtspositie van de vrouw enorm groot: zij bepaalt en als die man zich niet schikt, dan is het einde verhaal voor hem. ”

“In mijn tv-voorkeuren ben ik, heel cliché, erg mannelijk. Ik kijk naar sport. De oplossing daarvoor is dat er twee tv’s en twee computers in huis zijn. Ieder kan zijn eigen ding doen. Mijn vrouwelijke kant is dat ik luister. Dat heb ik van mijn moeder geleerd. Vrouwen willen niet meteen een oplossing, ze willen iets vertéllen.”

DE GEEMANCIPEERDE MAN “Wat er op de trap ligt, neem ik mee naar boven. Dat heb ik inmiddels wel geleerd”

Naam: Huub Stapel

Leeftijd: 56

Relatie: getrouwd en vader van twee zonen

Bekend als acteur in: de films Flodder, Amsterdamned, Van God los, De Dominee en Terug naar de kust. Speelt momenteel de onemanshow Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus.

“Als een man drie flessen shampoo en een tube tandpasta op de trap ziet liggen, denkt hij: waarom ligt dat hier zo in de weg? Vervolgens stapt hij eroverheen, terwijl zijn vrouw nu juist bedoelde dat die spullen mee naar boven gaan met de eerstvolgende die die kant op gaat. Ikzelf heb dat inmiddels wel geleerd: wat er op de trap ligt, neem ik mee naar boven. Maar wat ik hiermee wil zeggen, is dit: er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen. Mars en Venus zijn misschien een klein beetje naar elkaar toegeschoven, maar we kunnen niet ontkennen dat we over het algemeen anders zijn. Mannen en vrouwen hebben andere behoeften. Een vrouw wil aandacht. Als zij klaagt over haar werk, dan wil ze daarover praten, terwijl haar man het waarschijnlijk af wil doen met de opmerking: ‘Maar schat, dan zoek je toch een andere baan?’ Hij denkt namelijk in oplossingen.”

“Toch kan een man het wel leren, hoor, om schoon te maken of meer zorgtaken op zich te nemen, als hij maar wil. Het gaat er uiteindelijk om of je een beetje met elkaar kunt communiceren. Wat verwacht je van de ander? Bij ons thuis gaat het al jaren prima. Mijn vrouw en ik klaren de klussen samen, wat betekent dat ook ik stofzuig. En dat ik dus nooit iets op de trap laat liggen.”

Lees de volledige interviews met Dylan van Rijsbergen, Romijn Conen en Leo Blokhuis in Libelle 2 op bladzijde 25.

Interviews: Ebru Umar en Femke Sterken. Fotografie: Dirk-Jan van Dijk.


Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden