null Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Wonder

Invalide Frank ontwaakt uit coronacoma en kan weer lopen

Acht jaar lang was hij gekluisterd aan zijn rolstoel en afhankelijk van hulp van anderen. Frank van Dijk raakte bij een ernstig ongeval in 2012 het gevoel in zijn benen kwijt en paste daar noodgedwongen zijn leven op aan. In maart 2020 raakte hij besmet met het coronavirus en raakte in een coma. Toen hij daar drie weken later weer uit ontwaakte geschiedde een wonder: Frank kan weer lopen.

RedactieUnsplash

De eerste dagen na het ongeluk in 2012 was er nog niet veel aan de hand, werd gedacht. Een hersenschudding en wat beurze plekken was de diagnose. Na een paar dagen werd de pijn in Frank zijn benen ondragelijk, tot de uitvalverschijnselen optraden, zo schrijft De Gelderlander die een uitgebreide reportage maakte over Frank zijn verhaal.

Zijn benen vielen uit en er werd hem verteld dat dat hoogstwaarschijnlijk voor altijd zo zou blijven. Er werd destijds gedacht dat dat kwam door een hernia, of een aantasting van de zenuwuiteinden. Hoe dan ook: het leek definitief.

Aandoeningen

Voor 2012 was Frank een kerngezonde man. In de jaren na het ongeluk traden er verschillende aandoeningen op: diabetes, COPD, longontstekingen, wondroos. Medicijnen hielpen nauwelijks. In maart 2020 kwam daar een nieuwe dreiging bij: het nieuwe longvirus uit China kwam naar Nederland.

Zijn dochter Jennifer weet nog dat ze dacht: “Als ons pap dat ook nog krijgt, kan dat weleens het einde zijn.” Eind maart wordt die angst waarheid. Frank raakte besmet met het coronavirus, toen nog een onbekende exoot. Hij werd de eerste coronapatiënt in het Radboudumc, schrijft De Gelderlander.

Corona

Zijn behandelend arts had toen nog alle tijd voor hem. Desondanks moet Frank wegens een te laag zuurstofgehalte naar de intensive care. Zijn familie werd gevraagd afscheid te komen nemen, maar dat kan niet: zij zitten zelf in quarantaine. Frank maakte van dit alles al niks meer mee. Hij werd al een tijdje kunstmatig in slaap gehouden.

In zijn coma knapte hij stukje bij beetje op. Op een dag was het tijd om hem uit zijn coma te laten ontwaken en toen voltrok het wonder zich. “Het was alsof er iemand met m’n voeten aan het spelen was. Toen ik keek, was er niemand. Ik deed het zelf!”, vertelt Frank. “Ik heb zelfs nog gedacht dat er iemand onder het bed aan het duwen was.”

Wonder

Aan Hart van Nederland vertelt Jennifer dat er ieder kwartier een andere neuroloog aan zijn bed kwam staan. “Ze wilden het toch met eigen ogen zien: de man die na zijn coma weer gevoel had in zijn benen.” Hoewel Frank een lange revalidatie voor de boeg had en nog steeds niet al te lang aan één stuk kan lopen, staat hij positief in het leven. “Ik heb een enorm gevoel van vrijheid. Ik kan gaan en staan waar ik wil. Hoef niet meer te wachten op de Regiotaxi, want ik kan zelf weer rijden.”

Een echte medische verklaring voor het mirakel is er niet. Waarschijnlijk blijkt Frank na zijn ongeluk in 2012 geen hernia of beschadigde zenuwuiteinden te hebben opgelopen, maar een conversiestoornis. Dat is het best uit te leggen als een soort signaalstoring tussen de hersenen en in dit geval de benen. De coma waarin Frank terechtkwam kan gewerkt hebben als een soort harde reset.

Uitzonderlijke verschijning

Verschillende deskundigen zijn wel gefascineerd door het verhaal van Frank, maar niet verrast. Ook Marleen Tibben, psycholoog met haar eigen expertisecentrum voor functionele bewegingsstoornissen, vind het een wonderlijke situatie. Ze vertelt in De Gelderlander: “In de zestien jaar dat ik deze praktijk voer, heb ik dit nog nooit meegemaakt. Hoewel de coma waarin Frank raakte dus zeker wel een verklaring kan zijn.” Ze waarschuwt dat mensen niet ineens hoopvol moeten raken of kunstmatig in een coma gebracht gaan worden. “Ik denk echt dat dit een uitzonderlijk geval is.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Hart van Nederland, De Gelderlander.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden