Irritante vogel

jemaakthetmee

Ik slaap graag maar nooit zo heel erg lang. Afgelopen nacht werd ik wakker gemaakt door iemand, die zich wel schuldig zal voelen als ze dit leest, en kon vervolgens niet meer slapen. Mijn ramen staan alweer een tijdje wagenwijd open omdat het gewoon veel te warm is in mijn hobbykamertje, en het bleek vanochtend dat ik een huisdier heb.

Vogels moeten fluiten, helemaal mee eens, het is de natuur, gezellig en daar moet je van genieten, maar om 4 uur ‘s ochtends zeg, kom op. Hoe laat gaan die beesten slapen dan, en hebben die dan zo weinig rust nodig.

Ik zou denken als je zo een hele dag doelloos in de rondte hebt gevlogen ben je toch wel kapot aan het eind van de dag? maar nee, die van mij niet hoor. Zal wel zo’n luizak zijn die een hele dag geen klote doet, en dan mij wakker gaan fluiten.

Het is trouwens wel een talentvol beestje want hij doet buiten zijn eigen reportoire ook nog eens zes andere vogels perfect na, ja tot in het kleinste detail. Dan kijk ik naar buiten en dan snap ik het wel een beetje, want het is gewoon al licht buiten.

Wordt het dan helemaal niet meer donker?

Ik weet nog dat ik als klein manneke bang was ‘s nachts, pikkedonker was het, je zag geen hand voor ogen, maar dat is helemaal niet meer. Geen wonder dat inbrekers ook op klaarlichte dag hun werk doen tegenwoordig, ja, dan raken die vogels ook van slag zeker?

Ik hoorde dus een vogel of acht denk ik als ik goed geluisterd heb en dan denk ik, hoeveel vogels zijn er dan wel niet. Iedereen zal wel, alstie wakker gemaakt wordt door een bepaald iemand, een hoop vogels horen buiten, en hoeveel huizen zijn er wel niet?Zijn er niet gewoon te veel vogels misschien? Als we nu eens besluiten er gerechten mee samen te gaan stellen, of laat iemand onderzoeken wat voor ziekteoplossende stoffen zo’n beestje in zich heeft zodat we ze kunnen gaan slachten ter consumptie, net als de koeien en varkens. Op z’n tijd een stel van die beesten afschieten ten behoeve van de wetenschap of preventief ruimen wellicht.

Zitten er geen enge stoffen in de duizenden kilo’s stront die die beesten elke minuut op onze aarde schijten, is dat wel eens onderzocht?, nee ze fluiten zo mooi…

Soms zie ik wel eens een zwerm kraaien zomaar ineens uit een boskant komen vliegen. Het zijn er misschien wel een paar duizend en ze doen allemaal hetzelfde. Mooi om te zien natuurlijk maar wat is het nut denk ik dan. Misschien is het wel een wedstrijd, want ze doen wel heel erg hun best. Het lijkt of ze elkaar in willen halen waardoor de voorste weer harder gaat vliegen en steeds moeilijkere manouvres verzint om zijn belagers af te schudden.

Dan ben je toch kapot na zo’n dag?

Moet er niet aan denken dat er eentje tegen een passerende vrachtwagen zou vliegen…de rest er achteraan en het hele spul op z’n kant de sloot in.

Laat het maar weer snel winter worden, kunnen mijn ramen weer lekker dicht, kacheltje aan en de rolluiken naar beneden. Dan is het weer ouderwets donker, zoals het hoorde te zijn. Mijn wekster van afgelopen nacht heeft wat vogels betreft meer geluk. Daar vloog er een met z’n bakkes tegen het raam waarna hij zijn nek brak.

Ook weer zo’n luizak die dacht een paar meter af te snijden, maar helaas voor hem heeft ze de neiging alles nogal goed schoon te houden, zo ook de ramen. Zij groef de kuil en ik pakte hem bij zijn staart. Hij was nog warm en ik legde hem voorzichtig in het kuiltje.

Een triest moment was het wel toen de eerste zandkorrels op zijn zachte lichaam vielen. Ze had hem helemaal bedekt en even was het helemaal stil. Ik hoorde geen enkele vogel meer ineens en het leek alsof de anderen een minuut stilte hielden voor het diertje wat zo tragisch aan zijn einde kwam.

Ineens komt er zo’n zelfde vogel op de schutting zitten met een rode bes in zijn snaveltje. Nee met die bes had ze ‘m niet meer beter kunnen maken, en heel zielig vloog het arme dier weg.

Nee doe maar niet slachten, ruimen of afschieten.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden