null Beeld

Is de eikenprocessievlinder net zo gevaarlijk als de eikenprocessierups?

Je kunt waarschijnlijk inmiddels wel dromen hoe de eikenprocessierups eruit ziet, maar over de eikenprocessievlinder is nog maar weinig bekend. Hoe ziet die vlinder er bijvoorbeeld uit? En moeten we net zo bang zijn voor de vlinder als voor de rups?

Erandi Godinez

Wij leggen het je hier uit.

Hoe ziet de eikenprocessievlinder eruit?

De meeste eikenprocessierupsen gaan binnenkort verpoppen, wat betekent dat er ongeveer vanaf augustus weer een hoop eikenprocessievlinders rondfladderen in Nederland. Maar vergis je niet: deze vlinder ziet er namelijk niet zo vrolijk uit als een normale vlinder. “Het is een afschuwelijke vlinder”, zegt voorzitter Henk Jans van de Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde. “Hij heeft geen kleurtjes, maar is heel grauw. Een typische nachtvlinder. Nee, daar word je niet verliefd op.”

Zorgen ze ook voor overlast?

De vlinders zelf veroorzaken in principe geen huiduitslag, omdat ze geen brandharen meer hebben. Maar het nest waar ze uit kruipen na het verpoppen zit wél onder de brandhaartjes van de rups en de vlinders kunnen die vanuit daar weer verspreiden.

Daarnaast kunnen de nesten zelf natuurlijk ook voor veel overlast zorgen. “Die nesten blijven hangen in de boom, totdat iemand ze komt ophalen”, zo vertelt Jans. “Soms moet je nog in november hoveniers erop wijzen dat er rupsen in de boom hebben gezeten, anders verspreiden ze het restant van de haren per ongeluk alsnog.”

En uiteindelijk zijn de vlinders natuurlijk ook weer verantwoordelijk voor de overlast die de rups in het voorjaar verzorgt. In september leggen ze namelijk eitjes in de toppen van eikenbomen, waaruit in het voorjaar weer rupsen komen.

Wat kun je nu zelf doen tegen de eikenprocessierups? Dokter Rutger legt het in deze video uit:

De laatste nieuwtjes, tips en trend in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Quest, In de Buurt. Beeld: iStock, Facebook

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden