null Beeld

Is het weer zover? Er dreigt een wereldwijd tekort aan toiletpapier

Zeg je eerste lockdown, dan zeg je ook toiletpapiercrisis. Hamsteraars vulden hun voorraadkasten vorig jaar massaal met pleerollen uit angst dat ze achter het net zouden vissen. Hun angst wordt nu misschien werkelijkheid: er dreigt een wereldwijd tekort.

's Werelds grootste producent van houtpulp, de grondstof voor toiletpapier, meldt dat de wereldwijde containercrisis (ja, die bestaat ook) binnenkort leveringsproblemen kan veroorzaken. Die problemen worden nog vergroot door het containerschip dat momenteel het Suezkanaal blokkeert.

Suezkanaal

In het Suezkanaal, een van de belangrijkste waterwegen ter wereld, ligt al drie dagen een groot containerschip klem. Dit maakt het voor andere schepen in beide richtingen onmogelijk om door te varen. Het kanaal, dat tussen het vasteland van Afrika en het Egyptische schiereiland Sinaï ligt, is essentieel voor de wereldhandel. Schepen winnen met deze route normaal gesproken juist veel tijd, maar nu staan een hoop schepen dus vast.

Tekort aan zeecontainers

En dat maakt het oorspronkelijke probleem 'slechts' erger. Volgens de CEO van de Braziliaanse producent Suzano zou de wereldwijde crisis in de sector van de zeecontainers kunnen leiden tot leveringsproblemen, zo vertelde hij in een interview met databedrijf Bloomberg. Het bedrijf is goed voor één derde van de wereldwijde voorraad van het houtpulp dat gebruikt wordt om toiletpapier te maken - en dat kan dus gevolgen hebben. Volgens hem slaat het containertekort over naar het bulktransport, waarbij de goederen rechtstreeks in het ruim van een schip gaan.

Sinds vorig jaar herfst zijn de wereldwijde handelsstromen ernstig verstoord als gevolg van de coronacrisis. Doordat de vraag vanuit Azië enorm is gestegen, is er in Azië een tekort aan lege containers ontstaan. De prijs is daardoor ook flink opgelopen en de leveringen vertraagd.

Komende maanden tekort

Suzano vreest dat het in maart minder zal kunnen uitvoeren dan verwacht en dat het een aantal bestellingen zal moeten doorschuiven naar april. En in de maanden erna zou het alleen nog maar toenemen.

Hamsteraars in de eerste lockdown

Vorig jaar maart kenden we een soortgelijk probleem: als gevolg van de wereldwijde lockdowns sloegen veel mensen grote partijen toiletpapier in. Hierdoor kwamen veel supermarkten met lege schappen te staan. Onder meer Albert Heijn en Jumbo voerden verkooplimieten in. Premier Mark Rutte riep Nederlanders toen nog op om te stoppen met het hamsteren. Volgens hem was dat nergens voor nodig en beschikte Nederland over genoeg toiletpapier om 'tien jaar te poepen'.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Bloomberg. Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden