ivf/icsi eerste poging na iui

siempie74

mijn man Floor en ik zijn nu bijna tien jaar samen, acht jaar getrouwd. Hoewel wij zeker wisten geen kindjes te willen begon het in 2007 toch te kriebelen bij allebei. Helaas lukt het ons niet zwanger te worden. In 2008 kwamen wij in het ziekenhuis terecht. Na verschillende onderzoeken bleek mijn man verminderd vruchtbaar te zijn en mochten wij in januari 2009 starten met iui, de meest simpele manier van hulp bij zwange worden (in mijn ogen). De verrassing was groot toen ik in december 2008 spontaan zwanger was, door alle onderzoeken en testen heen! Op 31 juli 2009 is onze dochter Daphne geboren. Zij is met 37 weken gehaald, daar ik SLE/Sjogren/reynaud heb, dit zijn drie vormen van reuma.

2012

Ondanks dat de reuma flink is verergerd, groeit er toch een verlangen naar een tweede kindje. Na een bezoek bij onze eigen gyn en een professor is het Erasmus besluiten wij, ondanks recente ontwikkelingen in mijn bloed, om toch te gaan voor een tweede kindje. Omdat zwanger raken weer niet lukt (geen voorbehoedsmiddel meer gebruikt na de geboorte van Daphne) zijn we weer in het traject medische molen terecht gekomen.

In januari zijn we begonnen met een iui poging. inmiddels hebben we 5 pogingen gedaan waarvan een poging vroegtijdig is beëindigd ivm een gemiste eisprong. Het zaadkwaliteit is zo slecht dat ons het advies is gegeven over te stappen naar ifv/icsi. Toch wel een hele stap waar we goed over na moesten denken.

Nu wil ik graag met jullie delen hoe deze poging verloopt, misschien heeft iemand hier wat aan, ook vind ik het fijn het van me af te kunnen schrijven…

Vorige week hebben we een intake gehad in het St Fransiscus ziekenhuis in Rotterdam. Heel informeel, daar ik deze gyn al "ken" van de iui pogingen. Na een korte uitleg en na beantwoorden van onze vragen werd ons verteld dat we meteen door konden, zodra zou blijken dat de laatste iui poging mislukt zou zijn… gelijk recepten mee gekregen, en papieren ingevuld wat te doen met eventuele bevruchte eicellen meer dan een. (invriezen, vernietigen of terbeschikking stellen voor wetenschap) Nog een rondje bloedprikken voor zowel mezelf als mijn man, en zo stonden we opgelucht buiten… nu zou het kunne beginnen, voor mijn gevoel een eerlijke kans!

dag 1:

eindelijk ongesteld! Niet eens teleurgesteld… was er al op voorbereid dat het met dit aantal spermacellen heel moeilijk zou worden om via iui zwanger te worden. Waarom we dit dan toch hebben geprobeerd? Tja je hebt er maar een nodig uiteindelijk, en de belasting is niet zo heel groot, voor mij tenminste, dit kan natuurlijk per persoon verschillen. Vanmorgen het ziekenhuis gebeld en de afspraak gemaakt voor de eerste echo, die zal plaatsvinden na 7 dagen hormonen spuiten. Vanaf dag twee zet ik ‘s avonds met een prikpen 150 IE Puregon die ervoor zorgt dat er meerdere follikes rijpen. Iedere ochtend en avond gebruik ik een neusspray, Synarel die er weer voor zorgt dat deze eitjes niet spontaan "springen". Nog even alles herhaald met de assistente, en vandaag nog ff genieten van het hormoonloze bestaan…

dag 2:

‘s Morens moet ik voor het eerst de neusspray gebruiken… Bleeeh wat een bittere smaak in je mond. Dus gelijk een wijze les.. net sprayen voor je gaat ontbijten en niet erna, dan ben je gelijk die vieze smaak kwijt en niet de lekkere smaak van je ontbijtje.. Gelijk een beetje hoofdpijn, maar deze trekt gelukkig weer vrij snel weg. Verder merk ik helemaal niks van de spray. ‘s Avonds Is de Puregon aan de beurt. Hiermee ben ik al bekend, want dit gebruikte ik ook tijdens de iui. Alleen nu dubbele dosering. Eerst even een half uurtij uit de ijskast en dan prikken, gaat prima. Ook de tweede puf neusspray gaat prima. Toch slaap ik onrustig. Weet niet of het nou van de hormonen komt, of dat ik het gewoon druk heb in mijn hoofd. Spanning heb ik er niet van, wel een bepaalde opwinding, een positieve "flow"..

Dag 3:

Tweede dagje sprayen. Inderdaad net voor je eerste hap van je boterhammetje werkt prima! Geen hoofdpijn of andere bijwerkingen van de hormonen tot nu toe…

wordt vervolgd….

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden