null Beeld

Ja, ik wil… het goed regelen!

Een harmonieuze relatie is geen garantie dat het verdelen van bezittingen en schulden na de scheiding net zo vlekkeloos verloopt. Regel het, ook als je zeker weet dat jullie relatie voor eeuwig is.

Libelle Admin

Bijna 40% van de gescheiden vrouwen had met de wetenschap van nu andere financiële keuzes gemaakt, blijkt uit onderzoek. Bijvoorbeeld omdat ze sinds de scheiding minder te besteden hebben en (zeer) moeilijk kunnen rondkomen.

Een kwart van de gescheiden vrouwen is niet tevreden met de verdeling van schulden en leningen bij de scheiding. Voor wie dit scenario wil voorkomen: hier is iets aan te doen!

Huwelijkse voorwaarden

In huwelijkse voorwaarden spreek je met elkaar af in hoeverre je schulden en bezittingen met elkaar wilt delen. Dat klinkt als een zakelijke overeenkomst, waar weinig romantisch aan is. Maar je kunt het ook zien als het bewijs dat partners elkaar datgene gunnen wat hun toekomt.

Bezittingen en schulden eerlijk verdeeld

De belangrijkste redenen om voor huwelijkse voorwaarden te kiezen, zijn uit het leven gegrepen. Daar is niets negatiefs aan. Duidelijk afspraken maken over de verdeling van bezittingen en schulden is bijvoorbeeld verstandig:

  • als de één aanzienlijk meer verdient dan de ander
  • als één van de partners (of beiden) graag financieel onafhankelijk wil blijven
  • als één van de partners (of beiden) zakelijke risico’s loopt
  • als grote erfenissen en schenkingen in het verschiet liggen
  • als er kinderen zijn uit een eerdere relatie

Aansprakelijkheid regelen

Huwelijkse voorwaarden zijn dé oplossing voor stellen die hun aansprakelijkheid goed willen regelen. Zij spreken af dat de één niet automatisch aansprakelijk is als de ander brokken maakt. Bijvoorbeeld als één van beide partners een eigen onderneming heeft die failliet gaat. Huwelijkse voorwaarden zorgen er dan voor dat het vermogen van de partner niet kan worden aangesproken door schuldeisers.

Tweede huwelijk: zeker huwelijks voorwaarden

Een andere veel voorkomend motief is dat partners willen voorkomen dat een erfenis of schenking aan één van beide partners automatisch gedeeld wordt met de ander en zijn of haar erfgenamen. Dat is relevant voor samengestelde gezinnen waarvan de ouders niet willen kinderen hun erfdeel moeten delen met stiefbroers en -zussen.

Als je er samen goed over nadenkt en tot een verdeling komt die beiden recht doet, is het opstellen van huwelijkse voorwaarden best romantisch!

Tip: gratis webseminar met financieel life planner Denise Land

Gebruik jij jouw leven om geld te verdienen of gebruik jij jouw geld om te leven? Volg op 17 april het gratis online seminar Bepaal uw balans tussen geld en leven. Denise Land, financial life planner in de training Regel ‘t, helpt je jouw levensdoelen in kaart te brengen. Ook geeft zij je inzicht in verschillende financiële persoonlijkheden en laat zij je zien hoe inzicht in je eigen financiële persoonlijkheid leidt tot goede financiële beslissingen.

Wil jij grip op je geld en inzicht in jouw financiële toekomst? Doe dan de online cursus Slim met geld. Deze is tijdelijk gratis!

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden