null Beeld

James Worthy: “Wat doe je met de as van je vader? Ik krijg er bijna een soort Indiana Jones gevoel bij”

James Worthy (40) is schrijver, journalist en columnist. Hij heeft talloze boeken op zijn naam staan, waarvan In de buik van de wolf de meest recente is. James is getrouwd met Artie en vader van zoon James.

Online redactie Libelle

Volgende week mag ik de as van mijn vader ophalen. Ik heb zin om hem te zien. Hij staat nu ergens in een kelder tussen tientallen andere stoffige types. Mijn vader in een asbus, een sticker met zijn naam erop, alsof zijn laatste resten aan het speeddaten zijn. Ik heb een speciale tas voor zijn as gekocht. Een dokterstas van Italiaans rundleder. ‘Dit is je Vaderdag cadeau, je verjaardagcadeau en je kerstcadeau in één, dus je krijgt niets meer van mij dit jaar,’ fluisterde ik tegen hem toen ik afrekende.

Vier rode fluwelen zakjes

Het eerste wat ik met zijn as ga doen, is er vier mooie bergjes van maken. Als een drugsdealer zal ik aan de keukentafel zitten. Met scheermesjes en een weegschaal. ‘De partij had een straatwaarde van zo’n vijftig miljoen euro.’ Mijn moeder krijgt een bergje, mijn zus krijgt een bergje, de broer en zus van mijn vader krijgen een bergje en ook ik zal een bergje vader aan mezelf geven.

Op het internet heb ik vier rode fluwelen zakjes besteld. Van die zakjes die je alleen in sprookjes ziet. De toverbonen uit Sjaak en de Bonenstaak zitten in zo’n zakje. Lavendel zit in zo’n zakje. Mijn vader was een toverboon en hij hield van lavendel.

Hij was heel erg duidelijk over het feit dat hij gecremeerd wilde worden, maar over wat we daarna met hem aan moesten, heeft hij nooit iets gezegd. Mijn vader was geen mysterieuze man, maar dit gaat een onvergetelijk avontuur worden. Wat doe je met de as van je vader? Ik krijg er bijna een soort Indiana Jones gevoel bij. Dat als we zijn restanten op vier speciale plekken uitstrooien en het ook nog eens bij volle maan doen, hij gewoon terugkomt.

King James de vijfde

Eerst zat ik eraan te denken om hem op het strand uit te strooien. Een beetje in de zee, maar meer nog in het zand. En dat ik dan in de zomer van 2021 over het strand loop en een klein jongetje een zandkasteel zie bouwen. En dat ik dan weet dat mijn vader in dat kasteel woont. King James de vijfde.

Of ik strooi hem uit in de zandbak in het Vondelpark. Ons Vondelpark. Het is 2039. Een meisje is zandkoekjes aan het bakken. Ze roept haar moeder erbij. De moeder komt aangesjokt. Ze is vijf maanden zwanger. ‘Sodeju, die zien er knapperig uit,’ zegt mijn schoondochter. En ze weet precies waarom. Ze weet dat mijn vader in al die koekjes woont. Mijn vader maakt alles knapperig.

Maar wat ik eigenlijk wil doen is dit. Ik wil naar de kroeg lopen in de wetenschap dat ik heel dronken ga worden. Strontlazarus. Het is een windstille avond. Op de heenweg laat ik een spoor van as achter. Een spoorlijn vanuit het hiernamaals. Op de terugweg hoef ik alleen maar de as van mijn vader te volgen. Hij zorgt ervoor dat ik niet verdwaal. De lieve schat. Hij zorgt ervoor dat ik thuiskom. En op het moment dat ik de voordeur achter me dichttrek, begint het te waaien. De wind tilt mijn vader op en legt hem ergens neer. Waar weet ik niet, dus hij ligt overal. In de tuin, in de haven, in de winkelstraat, in het park, in de tramrails en in de grachten.

De volgende ochtend staat er een bonenstaak in de tuin. Ik trek mijn sloffen aan en klim naar boven. Mijn vader staat op blote voeten in de wolken. We knuffelen elkaar. Hij draagt een rode fluwelen jas. Mijn vader zegt dat hij gelukkig is en geeft me een bijl. Ik klim naar beneden en hak de bonenstaak om.

Ik begraaf de bijl en zwaai naar de asgrijze wolk die van me af drijft.

Hij is gelukkig.

Dan mag ik het ook weer proberen te zijn.

Hoera! Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier!

Tekst: James Worthy. Foto: Ilja Keizer.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden