null Beeld

Jandino: “Ik had mezelf wijsgemaakt dat ik hem als vader niet nodig had”

De carrière van stand-up comedian en presentator Jandino Asporaat (34) gaat als een speer, met 2 succesvolle programma's, een talkshow én een bioscoopfilm. Hij vertelt openhartig over zijn succes, maar ook over zijn moeilijke jeugd.

online redactie Libelle Daily

Sommige momenten uit zijn jeugd noemt Jandino zelfs traumatisch. Op zijn tiende verhuist hij met zijn moeder, zijn 3 broers en zijn zus naar Nederland. Zijn oudste broer keert vrijwel direct terug, de rest blijft.

Rijkdom

Jandino’s moeder verwacht dat ze haar kinderen hier een betere toekomst kan geven, maar dat valt vies tegen. Jandino: “In Nederland werden we ons plotseling bewust van wat we allemaal níet hadden. In Curaçao waren we arm, maar dat viel niet op. We gingen in een uniform naar school en als we thuiskwamen, trok iedereen z'n enige, gescheurde spijkerbroek aan. Dat maakte allemaal niet uit. In het weekend gingen we met z'n allen naar het strand om te vissen. Er was zo veel rijkdom. In mijn hoofd waren we ook rijk. In Nederland droeg iedereen op school C&A of Peek & Cloppenburg en moesten de gordijnen ineens kloppen bij de bank. Er waren ook dagen dat ik rammelde van de honger. Dan speelde ik bij een vriendje en ging om 6 uur de deur dicht. ‘Jeffrey gaat eten, kom je straks weer terug?’, zei die moeder dan.”

Naar een internaat

Voor Jandino's moeder bleek het leven in Nederland zo zwaar dat ze een zenuwinzinking kreeg en een half jaar rust moest houden in een verzorgingshuis. Jandino en zijn jongere broertje en zusje werden overgebracht naar een internaat in Hoek van Holland, zijn jongste broertje van 1,5 ging naar een pleeggezin. “Het goede aan het internaat was dat ik opeens alleen maar Nederlands hoorde. Alles was er Nederlands: de taal, het eten… Aan de andere kant was het natuurlijk geen plek voor een kind. Er zaten ook kinderen die thuis onhandelbaar waren. Het was er puur overleven. Ik heb er veel gevochten, vooral om mijn zusje te beschermen."

Jouw jeugd heeft alle ingrediënten om de verkeerde weg in te slaan. Waarom gebeurde dit niet?

“Ik denk toch die sterke wil. Ik was me al vrij snel bewust van wat er om me heen gebeurde. Een soort oude ziel. Toen ik 11 was, voelde ik al de verantwoordelijkheid van een 18-jarige. Ik maakte al heel vroeg die keus: I’m gonna make it! Heel Amerikaans. Elke dag was weer een kans om een andere keuze te maken. Ga ik meer die kant op, of pak ik de andere kant? Ik ben ook vrij spiritueel ingesteld. Weet je wat het ook was? Ik kon het me ook gewoon niet permitteren om níet te slagen. Het feit dat mijn jonge broertje Kenneth mijn manager is geworden, de eerste keer dat ik in Luxor stond. Voor mijn moeder is dat alleen maar een bevestiging, dat het goed is dat ze ons heeft meegenomen naar Nederland. Uiteindelijk is het dan toch goedgekomen.”

Je vader was afwezig in jouw jeugd. Heb je het daar nog moeilijk mee gehad toen je zelf vader werd?

“Nee, dat moment kwam eerder. Toen ik 18 was, belde hij me en zei: ‘Waarom heb je mij nooit gebeld?’ Ik brak en kon geen woord uitbrengen. Mijn moeder heeft hem uiteindelijk afgewimpeld, maar ik schrok ervan dat het me zo veel deed. Ik had mezelf altijd wijsgemaakt dat ik hem als vader niet nodig had. Blijkbaar lag het toch anders. In die 2 jaar die volgden, heb ik alles eruit gegooid en veel over hem gepraat. Ik heb ook mét hem gepraat… soort van. Uiteindelijk begreep ik dat het zijn keuze was geweest en dat die keuze niets zei over mij. Ik denk dat ik een toffe zoon zou zijn geweest, op wie je als vader best trots zou kunnen zijn. Ik vertel mijn kinderen elke dag hoeveel ik van ze hou. Mijn dochter begrijpt er nog geen bal van, maar toch zeg ik het.”

Lees het hele interview met Jandino in Libelle 49, vrijdag 27 november in de winkel.

Wij vroegen Jandino welk cadeau hij het liefst zou willen ruilen. Bekijk de video:

Interview: Marije Veerman. Beeld: Rossi & Blake. Video: Denise Mulder

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden