null Beeld

Janny van der Heijden: “Ik sluit niet uit dat ik ooit weer verliefd word”

We kennen haar vooral als het onberispelijk geklede jurylid in Heel Holland Bakt, maar nu komt Janny van der Heijden (61) met haar eigen kookboek: 'Pasta di Janny'. Een gesprek over haar carrière, uiterlijk en liefdesleven. 

Online redactie Libelle

De kinderen zijn het huis uit, je bent jaren geleden gescheiden. Mis je een man in je leven?

“Nee. We hebben de neiging om te denken dat er geen liefde in je leven is als je geen partner hebt. Misschien omdat het woord liefde te beperkt is in z'n betekenis. Het Grieks kent ook een woord dat de liefde beschrijft voor de dingen om je heen, en een woord voor de liefde in vriendschap. Ik heb dierbare vrienden en een hartstikke leuk leven. Het feit dat er niet één man is in mijn leven met wie ik dat deel, wil niet zeggen dat ik dat mis. Al sluit ik niet uit dat ik ooit verliefd zou kunnen worden.”

Zit je op Tinder?

Schoondochter Mariette kan in de keuken een proestlach niet onderdrukken.

Janny: “Nee, nee, nee, ook niet op andere sites. Dat kan toch ook helemaal niet. Ik geloof bovendien dat in de liefde het moment dáár moet zijn, je moet dat niet najagen.”

Je formuleert de wens niet eens?

“Inderdaad. Ik voel geen gemis, geen leegte. Hoeveel mensen zijn er wel niet die hun hele leven op zoek zijn naar erkenning: eindelijk iemand die van me houdt, eindelijk iemand die me accepteert. Ik heb die erkenning altijd gehad, door de liefde waarmee ik door mijn ouders ben opgevoed. Misschien is het ook niet de tijd voor mij. Ik zou de dingen die ik nu doe absoluut niet kunnen doen als ik een partner had. Die zou zeggen: hallo, ik ben er ook nog, blijf jij eens even thuis.”

In de periode waarin je man je verliet, verloor je ook kort na elkaar je beide ouders. Hoe bleef je overeind?

“Mijn kinderen zijn de ankers in mijn leven geweest. Ik wilde hen laten zien: wát je ook overkomt, dat is niet waar het om gaat. Hoe je ermee ómgaat, is wat telt. Draai negatief om in positief.”

Had je dat meteen paraat?

“Ja. Ik denk dat ik sterk geaard ben omdat ik me als kind altijd geliefd heb gevoeld. Dat heeft me overeind gehouden. Als je sterke wortels hebt, val je niet zo gauw om. Wat niet wil zeggen dat ik geen verdriet heb gehad. Maar het heeft me de kracht gegeven om door te gaan.”

LEES OOK: SARENA WON HEEL HOLLAND BAKT: "HET BRENGT ME HEEL VEEL"

Was het veel in één keer?

Lacht: “Ontegenzeggelijk. Dingen lopen zoals ze lopen, je hebt er niet altijd invloed op. Ik wil niet zeggen dat alles voorbestemd is, dat lijkt me onzin. Maar deze fase in m'n leven heeft me laten zien wat ik kon, ik ben vanaf die tijd carrière gaan maken. Ik hoop dat mijn kinderen daar ook kracht uit konden putten. Dat ze zagen dat ik niet omviel, dat er meer is. Dat je niet hoeft te blijven hangen in wrok of verdriet, zoals ik soms om me heen zie.”

Hoe bewust was die keuze?

“Het was absoluut een bewuste keuze voor mijn kinderen: ik ga dubbel zo hard door, voor hun. Ik dacht: ik geef mijn kinderen alles wat ik ze altijd heb willen geven. Dan zal ik dus een tandje bij moeten zetten. Het heeft goed uitgepakt, ik ben heel close met mijn kinderen.”

Hoeveel kilo komt er al jurerend bij in zo'n seizoen Heel Holland Bakt?

“Vorig seizoen was dat toch 3,5 kilo. Ik vind dat heel veel, het moet er ook weer af.”

In een interview met het blad LINDA. vertelde Janny vorig jaar openhartig over een cosmetische behandeling met injectables die ernstig uit de hand liep, inmiddels zo'n 14 jaar geleden. Er ontstonden lelijke bulten en er was een ingrijpende procedure nodig om de reactie op het middel te herstellen.

Zijn de problemen helemaal opgelost?

“Nou nee, dat blijft een lastig iets. Ik heb er nog steeds littekens van. Maar het is geen verhaal dat ik naar buiten wil brengen in de trant van: kijk eens wat mij overkomen is. Eerder als waarschuwing: denk na voordat je zoiets laat doen. In die tijd werd er juichend geschreven over hoe simpel en goed het was, maar niet alles is risicoloos. Dat heb ik ervan geleerd. Kun je omgaan met ouder worden, moet elke rimpel wel weg?”

En?

“Ik wil er goed uitzien voor m'n leeftijd. Ik hoef er niet uit te zien als 40, want dat ben ik niet.” Lachend: “Maar ik hoef er ook niet uit te zien als 70. Dat ben ik ook niet. Als iemand gelukkig wordt van het opspuiten van lippen of wangen, moet 'ie dat vooral doen. Ik heb mijn lesje geleerd. Ik heb een fantastische arts die m'n littekens een beetje minder heeft gemaakt. Verder durf ik vooralsnog niet te gaan.”

LEES OOK: ANDRÉ VAN DUIN VERVANGT MARTINE BIJL IN HEEL HOLLAND BAKT

Hoe kijk je naar jezelf op tv?

“Ja, lastig. Niemand vindt het leuk om naar zichzelf te kijken, denk ik. Ik vond het eng en confronterend. Iedereen begon over m'n handje.” Lachend doet ze het voor. “Bij het proeven hou ik steeds een paar vingers voor mijn mond. In het 2e seizoen was ik me daar heel bewust van, in het 3e seizoen dacht ik: ja, maar zo proef ik. Ik ben er nu niet meer mee bezig hoe ik overkom.”

Breek je rond je 60e nog eens door op tv... Hoe vind je dat?

“Best even wennen. Mensen gaan ineens anders doen. Gelukkig overkomt het me nu ik wat ouder ben. Ik ben stabiel genoeg om niet te denken dat het bijzonder is wat ik doe.”

Een mooie gedachte dat ook rond je 60e je carrière nog een prachtige draai kan nemen.

“Ik heb vriendinnen die denken: bij 50 is het op. Nu zeggen mensen tegen me dat ze het een geruststellend idee vinden dat het oké is als je voor je 45e nog geen carrière hebt gemaakt. Het kan nog steeds. Hoewel ik nooit zal zeggen dat tv me succes heeft gebracht. Ik was al succesvol, tv heeft dat zichtbaar gemaakt. En het heeft me een podium gegeven. Daar hoort ook de verplichting bij om er iets mee te doen, vind ik. Weet wat je eet, mensen bewuster maken van voedsel, dat is een van m'n missies. Ik heb in de loop der jaren zo veel kennis opgedaan, die wil ik delen. Ik had De Nationale Eettest niet kunnen schrijven op m'n 25e.”

Nu stoppen zou een slecht moment zijn.

Met een lach: “Ik was het ook nog niet van plan.”

Lees het hele interview met Janny in Libelle 20, aanstaande vrijdag in de winkel.

PS. Janny's kookboek Pasta di Janny ligt nu in de winkel.

null Beeld

Tekst: Caspar Pisters. Beeld: Rossi & Blake.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden