null Beeld

Je doel behalen in 4 stappen: zo doe je dat

Als je positief denkt, dan lukt alles. Hét credo van Oprah, maar volgens onderzoeker en psycholoog Gabrielle Oettingen is er toch echt meer nodig om je doel te bereiken. 

Elselien van Dieren

Oettingen schreef er een boek over waarin ze in 4 stappen uitlegt hoe je dan wél je doel behaalt.

1. Wens

Allereerst moet je je doel bepalen. “Denk aan een wens die je dierbaar is”, legt Oettingen uit. “Wat wil je nu echt?" Dit kan een goed voornemen zijn zoals de 10 kilometer willen lopen of gewicht verliezen, maar het kan ook iets heel kleins zijn. “Als het maar iets is dat je echt wilt.”

2. Resultaat

Hier komt tóch een beetje positief denken á la Oprah bij kijken. Want wanneer je een doel in gedachten hebt, is het belangrijk om je af te vragen wat het hoogst haalbare resultaat is. “Meestal is dat een goed gevoel”, vertelt Oettingen. “En wanneer je dat resultaat helder hebt, zie je jezelf echt in die dagdroom lopen."

3. Obstakels

De meeste mensen stoppen bij stap 2 (dagdromen is natuurlijk heerlijk), maar dan is er natuurlijk nog niets veranderd. Nadat je gefantaseerd hebt over wat je écht wilt en over hoe het zal voelen als je dat doel hebt behaald, is het belangrijk om weer terug te keren naar de realiteit. “Vraag je af wat het is waardoor je nog niet gedaan hebt wat je zo graag wilt doen”, legt Oettingen uit. “Meestal is dat een emotie, die oude gewoonte waar je steeds in terugvalt… Probeer die obstakels voor je te zien.”

4. Maak een plan

“Wanneer je weet wat je obstakels zijn, weet je ook wat er nodig is om daar overheen te stappen.” Kom met een als/dan plan: als het obstakel op je pad komt, dan doe je X om er omheen te gaan en alsnog voor je doel te gaan.

Uit Oettingens onderzoek blijkt dat het mensen helpt meer groenten en fruit te eten, betere cijfers te halen en zich zekerder te voelen in een (liefdes)relatie. Dus… waar wacht je op? Aan de slag!

Bron: New York Magazine. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden