null Beeld

‘Je kind elke dag appen of bellen op zomerkamp? Dat werkt averechts’

‘Ouders verpesten zomerkamp’ kopte de Amerikaanse nieuwsorganisatie NPR. Hoe dan? Door continu te appen en bellen met hun kroost op het kamp. En dat is nou juist niet de bedoeling. Zo erg als in Amerika is het hier niet, maar deze trend herkennen ze zeker ook op de zomerkampen van Vinea.

Linda Almekinders

In Amerika gaan ‘overbezorgde’ ouders behoorlijk ver om contact te kunnen houden met hun kinderen die op zomerkamp zijn, schrijft Diep Onderzoek. Telefoons moeten daar over het algemeen worden ingeleverd bij de kampleiding, juist om de kinderen het gevoel te geven dat ze echt lekker weg zijn. Het idee is dat de kinderen dan opgaan in de ‘bubbel’ van het kamp, de tijd krijgen om nieuwe vrienden te maken, en niet continu door hun smartphone gestoord worden tijdens de activiteiten.

Telefoon in knuffel verstopt

De kinderen vinden dat over het algemeen prima, maar niet alle ouders zijn er blij mee. Het gevolg: ouders die na een halve dag zonder contact al bezorgd bellen naar de kampleiders of alles wel goed gaat. Of ouders die stiekem een tweede telefoon verstoppen in de bagage van de kids, zodat ze hen toch gewoon de hele dag door kunnen appen. Er werden in Amerika zelfs telefoons gevonden die verstopt zaten in de vulling van knuffeldieren!

Primaire levensbehoefte

Zo ver gaat het in Nederland niet, zegt Hein Roovers, directeur van Vinea. Maar hij herkent het fenomeen wel: “De telefoontjes zijn in de loop der jaren een steeds grotere rol gaan spelen. Wij zien het niet als een probleem, maar het is wel iets dat er vroeger helemaal niet was. Vroeger hadden ze misschien wel een mobieltje bij zich, maar dan leverden ze die in en mochten ze 1 keer per dag eventjes bellen met thuis als ze dat wilden. Dat vinden mensen tegenwoordig niet meer acceptabel. De telefoon is bijna een primaire levensbehoefte geworden, ook voor de kinderen. Dat zie je al vanaf een leeftijd van 11 à 12 jaar.”

Duidelijke afspraken

Het is dus belangrijk om daar op een goede manier mee om te gaan. “Als een kind op zomerkamp gaat, dan spreken we duidelijk met ze af wanneer ze hun smartphone bij zich mogen hebben en wanneer niet. Tijdens het eten bijvoorbeeld mag die telefoon niet op tafel, dan stop je ‘m maar in je tas. Maar als de kinderen na een dag zeilen weer in het kamp komen voor een glas limonade, mogen ze natuurlijk best wel even op hun smartphone kijken. We gaan er zo flexibel mogelijk mee om, maar proberen de smartphone verder geen rol te laten spelen op kamp.”

Opgaan in een bubbel

Bij Vinea communiceren ze dat ook naar de ouders. “We leggen nadrukkelijk aan de ouders uit dat we het smartphonegebruik tot een minimum willen beperken. Geen bericht is goed bericht, daar moeten ze van uitgaan. Die kinderen gaan tijdens een kamp echt op in een bubbel, dan zijn ze niet meer met thuis bezig. Als ze van hun ouders elke dag moeten appen of bellen, dan werkt dat averechts. We plaatsen wel altijd foto’s op Facebook, zodat ouders kunnen zien dat de kinderen het naar hun zin hebben. En we geven de ouders een kaartje met een nummer van de kampleiding, zodat ze kunnen bellen als ze dat toch echt willen.”

Te leuk om te reageren

Dat laatste gebeurt dan ook wel regelmatig. “Ja, als de foto’s op Facebook te lang uitblijven bijvoorbeeld, dan gaan ouders inderdaad bellen. Excessen zoals in Amerika zien we niet vaak, al heb je heel soms wel een ouder die 3 keer per dag aan de telefoon hangt om te vragen of alles wel goed gaat.” Soms bellen ze ook al als hun kind niet snel genoeg reageert op Whatsapp. “Maar in sommige gevallen sturen de kids dan zelf een berichtje aan hun ouders dat ze het te leuk hebben om te reageren.”

Roovers heeft toevallig net zelf het perspectief van de thuiszittende ouder mogen ervaren. “Mijn kinderen waren 2 weken op kamp. Op de eerste dag kreeg ik nog een appje van mijn 8-jarige zoon dat hij was wezen mountainbiken. Op de 2e dag stuurde hij ook nog een kort appje, maar op dag 3 was het stil, en de rest van de week ook. En zo hoort het ook!”

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: ‘Ik zet mijn mobieltje pas uit als ik naar bed ga.’

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: NPR, Dieponderzoek.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden