null Beeld Libelle
Beeld Libelle

Column

Je krijgt door Text to Speech eindelijk precies de juiste woorden bij de liefde waar je zo naar verlangt

Peter Heerschop

Peter Heerschop (60) is acteur, cabaretier en schrijver. Maar sinds de eerste lockdown is hij – tot zijn eigen verbazing – ook nog iets anders: een ‘Libelle-man’! En dat maakt van hem een zeer geschikte columnist voor Libelle online. Deze week schrijft hij over de nieuwe ‘stem’ van de NS.

De NS krijgt een nieuwe omroepstem, eentje die negatieve emoties - zoals bij vertraging - verzacht. Ingesproken door Karin van As. Mooi idee. De NS die negatieve emoties gaat verzachten. Fijn.

Niet schrikken

Het begint al met een “ding-dong” op klankschalen. Dan een rustgevende, zachte loungebeat eronder. En dan de stem… “Beste reizigers, hallo, ik ben Karin, niet schrikken, de intercity naar Utrecht Centraal van 7.44 uur die vertrekt van spoor 5 heeft een beetje vertraging. Niks ernstigs. De conducteur was vanmorgen een beetje later. Vandaar. Heeft een lastige avond gehad gisteren, beetje ruzie met zijn vrouw, maar ik kan u zeggen, het is allemaal weer opgelost en hij is dan wel zes minuten later met uw trein, maar hij heeft er weer heel veel zin in. Ja, en wat is nu helemaal 6 minuten op een mensenleven?

Mochten er mensen zijn die daar toch problemen mee krijgen op hun werk of school, vraag dan even of de conducteur een briefje wil schrijven met de reden van iets later komen. Nou, inmiddels is de vertraging alweer een beetje volgepraat. U kunt alweer bijna instappen. Doe nog even uw telefoon weg en zeg iets aardigs tegen degene die nu rechts naast u staat. Vertel anders ook nog even wat u vandaag gaat doen. En dan wens ik u een hele fijne dag. En nog even dit: wij van de NS zijn echt heel blij met u.”

Database van woorden

Allemaal alsof ze naast je staat. Maar dat is natuurlijk niet zo. De NS maakt gebruik van Text To Speech software. Je tikt een paar zinnen en dan worden die uitgesproken. De computer kan putten uit een enorme database van woorden en zinnen die Karin allemaal los van elkaar heeft ingesproken. Daaruit kan de NS dus zelf elke denkbare boodschap samenstellen. Dus zo persoonlijk is het niet.

En ja, dit bestaat al heel lang, weet ik ook wel, maar ik zie opeens ongekende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld ook van je partner een enorme database van woorden en zinnen aanleggen. En dan ook nog steeds anders uitgesproken. Met allerlei emoties. En kijk wat je dan kan doen. Je kan elk denkbaar wenselijk gesprek hebben met de ander. Je kan de ander hele lieve dingen laten zeggen. Precies de dingen die je graag wilt horen. Je tikt ze namelijk zelf in en je hoort het hem of haar zeggen. Krijg je eindelijk precies de juiste woorden bij de liefde waar je zo naar verlangt. En op het moment dat jij het wil.

Diep door het stof

Kan ook met ruzie. Schreeuw en verwijt wat je wil. Laat de ander terugschreeuwen met echt heel onterechte dingen. Dan kun jij nog eens roepen dat het echt heel onterecht is, en dan laat je de ander diep door het stof gaan en heel erg sorry zeggen en van alles en nog wat beloven. Want dat heb je dus zelf in de hand. Is toch schitterend? Dat lucht enorm op.

Kortom, ik abonneer me ook op Text To Speech en leg ook allemaal dit soort databases aan. Dan ga ik nu even rustig met mijn vader praten. Die is al elf jaar dood maar ik tik zijn stem zo gewoon weer tot leven. Ah, daar is ie al. “Zat je weer aan me te denken, jongetje?”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden