PREMIUMMaatschappij & cultuur

Jeanette (38) over leven met een handicap: “Ik wil het rolmodel zijn dat ik zelf zo heb gemist”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Jeanette Chedda (38) heeft osteogenesis imperfecta, een zeldzame erfelijke bindweefselaandoening. Ze is lijsttrekker van BIJ1 voor de gemeenteraadsverkiezingen in Delft.

Krista IzelaarPetronellanitta

“Alles kon me gestolen worden toen ik in maart 2019 naar de Women’s March ging, een feministische protestmars in Amsterdam. Ik was somber en moe van alle struggles waar ik al mijn hele leven mee te maken heb. Toch besloot ik samen met mijn nicht en een vriendin te gaan. Op het Museumplein zag ik de emotionele speech van activist Annika Mell, die net als ik in een rolstoel zit. Ik heb me nog nooit zo aangesproken gevoeld. Haar woorden ‘We are proud, we are here and we will not disappear’ raakten me diep. Voor mij waren die woorden een keerpunt: vanaf dat moment ben ik me gaan uitspreken tegen validisme, zoals discriminatie van mensen met een beperking heet. Want die is er, overal. Ontzettend veel stoepen, treinstations en openbare gebouwen zijn niet toegankelijk voor mensen zoals ik. En dan zijn er ook nog de vooroordelen. Ik merk vaak dat ik door mijn handicap niet voor vol word aangezien. Mensen hebben heel lage verwachtingen van me, ze kijken ervan op als ik vertel dat ik op mezelf woon, autorijd, een baan heb… soms zijn ze al verbaasd dat ik überhaupt kan práten. In een ruimte word ik vaak straal genegeerd, alsof ik niet besta. Ik leef al zo lang met die vooroordelen dat ik ernaar ging leven: ik vond mezelf ook weinig waard en gaf mijn handicap overal de schuld van. Dat ik die baan niet kreeg, dat die jongen geen aandacht voor me had, dat ik vroeger niet kon meedoen aan de gymles op school... Maar daar ligt het helemaal niet aan, het draait om hoe wij als maatschappij omgaan met en denken over mensen met een handicap. Representatie in de politiek en in de media is zo belangrijk, ik wil nu dat rolmodel zijn dat ik zelf zo gemist heb.”

Styling: Maartje Bodt | Haar en make-up: Astrid Timmer | M.m.v. Mango (bloes), Nelson (laarsjes)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden