house paper Beeld Getty Images
house paperBeeld Getty Images

Jenny (44) en Renzo (13) hebben heel hard een huis nodig: “Het botst steeds vaker tussen Renzo en mijn ex, we moeten daar echt weg”

Jenny Hoogendorp (44) uit Honselersdijk is opgebrand en het strijden beu. Maar opgeven is geen optie voordat ze een huis heeft samen met haar zoon Renzo (13), de belangrijkste man in haar leven. Tot twee keer toe werd een gesprek met de urgentiecommissie uitgesteld en nu moet er weer een nieuw onderzoek worden gedaan. Tot die tijd woont ze bij haar ex, wat eigenlijk niet meer kan. “Maar ik blijf positief. Wat moet ik anders?”

woningnood

Renzo heeft ADHD, een diagnose die werd gesteld toen hij 6 jaar oud was. Op zich niet gek, aangezien zijn moeder en zus (21) het ook hebben. Heeft Renzo rust en regelmaat, dan gaat het prima. Maar is dat er niet, dan loopt zijn hoofd over. Onlangs werd hij voor een week geschorst toen hij het wifi-netwerk op school had platgelegd omdat hij zijn huiswerk niet wilde maken. “Ik denk dat hij later wel een baan in de ict vindt”, zegt Jenny gekscherend. Ze kan er nu een beetje om lachen, maar de hele situatie waarin ze met haar zoon zit is eerder om te huilen.

Jenny en Renzo hebben weliswaar een dak boven hun hoofd in Honselersdijk, maar wonen eigenlijk op een vulkaan die elk moment kan gaan uitbarsten. “We wonen bij Rob, mijn ex”, start de Duindorpse van oorsprong haar relaas. “Drie jaar geleden kregen we een relatie, na mijn scheiding van de vader van Renzo. Met Rob zag ik de toekomst weer helemaal zitten.”

Maar tussen Rob en Renzo botert het niet. Ze ergeren zich aan alles van elkaar. “Ik kan niks ergs zeggen over Rob”, blikt Jenny terug. “Hij is drie jaar goed geweest voor ons en sprong altijd voor ons in de bres. En zonder Renzo waren Rob en ik misschien wel de rest van ons leven gelukkig geweest samen. Maar tussen Rob en Renzo gaat het niet. En alles wat ik doe is in het belang van Renzo, mijn kind staat op één.”

Ondanks een geregistreerd partnerschap dat Rob en Jenny een paar maanden eerder samen waren aangegaan, besloten ze onlangs een punt te zetten achter hun relatie. Samen blijven wonen was absoluut geen optie meer. Maar ja, een ander huis is niet zomaar gevonden, zeker niet in de gemeente Westland. “We stonden samen ingeschreven bij Woonnet Haaglanden, dus daar had ik voor mezelf niks aan. Opnieuw inschrijven betekent dat je helemaal onderaan komt. Sta je op plek 709 als er een huis beschikbaar is.”

Urgentieverklaring

Jenny Hoogendorp vestigde haar hoop op een urgentieverklaring en wendde zich tot de gemeente Westland. Met diverse instanties had ze inmiddels al de nodige ervaring. “We zijn bekend bij het SKT (sociaal kernteam, red.) waar Renzo twee coaches heeft. Jeugdformaat, de GGZ, noem maar op. En inmiddels helpt een wooncoach van Vitis ons bij het vinden van een huis.” Maar ja, Jenny en Renzo zijn niet de enigen in Westland.

Vorig jaar zijn er 39 aanvragen voor urgentie gedaan, blijkt uit cijfers van de gemeente Westland. In 2019 waren dat er nog 58. Goed nieuws voor Jenny Hoogendorp is dat de urgentiecommissie in vergelijking met vorig jaar in het eerste kwartaal van dit jaar meer positieve adviezen heeft gegeven.

Tennisclub

Een huis in Den Haag zou Jenny overigens ook prima vinden. Nu Renzo van de basisschool af gaat en naar het Pleysier College verkast, een school voor speciaal voortgezet onderwijs, moet hij toch naar Den Haag. “Maar het zou wel betekenen dat we weer helemaal op nul moeten beginnen. Want het SKT is echt iets van Westland. En Renzo voelt zich vertrouwd met de mensen daar. GGZ Westland zou ook alles moeten overdragen naar Den Haag en Renzo heeft hier zijn vriendjes en de voetbal. Het schijnt wel dat urgentie in Den Haag makkelijker te krijgen is dan in Westland, maar het liefst blijf ik natuurlijk, dicht bij mijn werk bij de tennisclub in Honselersdijk.”

Het tennispark is ook de plek waar we hebben afgesproken voor het interview. Het is een plek waar Jenny rustig kan praten. Omdat Rob geen werk heeft, is hij ook vaak thuis. “Hij heeft versleten nekwervels, waardoor hij is afgekeurd om te werken. Dat betekent ook dat Rob en Renzo vaak samen in huis zijn en dat botst steeds vaker. We moeten daar echt weg. Rob moet ook verder met zijn leven.”

Op de tennisclub en in haar vriendenkring zijn er heel veel lieve mensen die Jenny dolgraag willen helpen. Alleen een huis kunnen zij niet voor haar en Renzo fiksen. “Alle instanties hebben een brief geschreven aan de urgentiecommissie: Jeugdformaat, de GGZ, het SKT, het hoofd van de school en zelfs Rob. De situatie waarin wij zitten is wel duidelijk, maar toch is het gesprek met de urgentiecommissie al twee keer uitgesteld. Eerst 5 juni, toen 12 juli en nu moet er eerst nog een sociaal medisch onderzoek worden gedaan. Daarvoor heb ik komende dinsdag een gesprek. Ik hoop zo dat het lukt. Ik ben nu zo langzamerhand op een punt beland dat als ik struikel, ik niet meer opsta.”

Dus is het zorg dat Jenny overeind blijft, weet ze. “Toen we besloten hadden om uit elkaar te gaan, hadden Rob en ik net nieuwe meubels gekocht. En ik heb nog veel meer spullen, zoals een wasmachine, laminaat, noem maar op. Ik heb alles! Alleen geen huis.”

2Sur5

Met een huis voor haar en Renzo hoopt ze dat haar zoon de rust vindt om het leven te leiden dat een kind van 13 moet hebben. “Renzo gaat drie keer in de week naar 2Sur5 in Wateringen. Daar doet hij allerlei activiteiten onder professionele begeleiding. Daar knapt hij helemaal van op. Al na een paar uur hadden ze daar in de gaten hoe Renzo in elkaar steekt. Dat was echt zó fijn.”

Naar zijn vader, waar zijn oudere zus ook woont, gaat Renzo niet meer. “Daar was hij om het weekend, maar bij zijn vader miste hij structuur en daardoor raakte hij ontregeld”, merkte Jenny. “Dan had hij er grote moeite mee als op maandag de teugels weer wat strakker werden aangetrokken.”

Rust en regelmaat. Dat zijn de toverwoorden voor Jenny en Renzo. Een eigen huisje is daarbij onontbeerlijk. “Dan kunnen we samen de draad weer oppakken. Kijk, door mijn verhaal hoop ik natuurlijk zelf een huis te krijgen, maar ik wil ook aandacht vragen voor die vrouwen die bij een ex moeten wonen die hen mishandelt of die niet sterk in hun schoenen staan om alles te regelen. Rob zou mij en Renzo nooit iets aandoen, maar we moeten daar wél weg. Ik hoop dat er heel snel een oplossing komt.”

Bron: AD

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden