Vrouwen

PREMIUMvrouwen

Jenny (53): “We hadden nog een half leven voor ons, toch?”

VrouwenBeeld Shutterstock

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend. Deze week vertelt Jenny (53) over het plotselinge overlijden van haar man.

Tineke BeishuizenShutterstock

Jenny (53): “Natuurlijk hadden we het vaak over later. Niet dat ons ‘heden’ niet leuk genoeg was, maar omdat plannen maken er nu eenmaal bij hoort. Zeker als de kinderen de deur uit zijn en zich zonder ons weten te redden.

Moeilijk

We hadden het er allebei moeilijk mee dat eerst onze zoon en toen onze dochter uit huis gingen. Voor ons was het een hele overgang, maar toen we zagen hoe ze genoten van hun nieuwe leven hadden wij er ook vrede mee. Bovendien, voor ons begon er ook een nieuw leven, en daar hoorde plannen maken bij.

Plannen maken

Voorlopig moesten we allebei nog een aantal jaar werken, maar dat gaf niet. We vonden ons werk de moeite waard en na ons pensioen hadden we nog tientallen jaren in het vooruitzicht. Soms zaten we met een glas wijn erbij te fantaseren over verre reizen die we met de kinderen nooit hadden kunnen maken. We hadden plannen genoeg, want we waren gezonde vijftigers en hadden nog een half leven voor ons, toch?

Onverwacht

Toen is het toch gebeurd. Niet na een ziekbed, zodat je aan de gedachte van een naderend afscheid kunt wennen, maar volkomen onverwacht. In mijn lunchpauze werd ik gebeld door een collega van mijn man. Toen ik in het ziekenhuis aankwam, was mijn man al overleden. Het is nog steeds niet te bevatten. Het idee dat hij er ineens niet meer zou zijn, was zo buiten alles wat ik mij ook maar kon voorstellen dat ik niet eens heb gehuild.

Antwoorden

Ik denk achteraf dat ik het die eerste uren weigerde te aanvaarden. Pas toen de kinderen kwamen en ik hun verdriet zag, drong het tot me door dat het echt waar was. Toen kwam ook bij mij het verdriet. In plaats van plannen maken voor een heerlijke toekomst samen met mijn man, moest ik nu ineens heel andere beslissingen nemen. Wil ik in dit huis van ons samen in mijn eentje blijven wonen? Zal ik er ooit aan kunnen wennen om de rest van mijn leven zonder mijn lief te slapen? Ik heb er nog steeds geen antwoorden op, daarvoor is het te kort geleden en voel ik nog steeds te veel pijn. Toch zal ik op een dag de knopen moeten doorhakken en antwoorden moeten geven op deze vragen.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden