Jolien (33) en Grietje (34) zamelden tonnen dierenvoer in voor Oekraïne: “Die honden zouden verhongeren, we móesten iets doen”

L39_Libelle ster Beeld Petronellanitta
L39_Libelle sterBeeld Petronellanitta

STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat, dat zijn Libelle Sterren. Tien weken lang zet Libelle een STER in het zonnetje die zich inzet voor het welzijn van dieren. Vanaf 27 oktober is het mogelijk om via libelle.nl/ster te stemmen op de vrouw die jij ziet als dé Libelle STER 2022. De winnares ontvangt een speciaal ontworpen wisselster.

Merel BronsPetronellanitta

Deze week kandidaten 3:

Jolien Berntsen (33) en Grietje Baarda (34) zamelden tonnen voer in voor honden, katten en paarden in Oekraïne.

Jolien: “Mijn moeder zei vroeger al: ‘Die is geboren in een hondenmand.’ Niet gek dus dat ik nu hondenfotograaf ben en twee teckels en een Duitse dog heb. Toen de oorlog in Oekraïne net was uitgebroken, kwam ik via Facebook in contact met een Oekraïense fokker van wie mijn ouders een teckel hadden gekocht. Ze schreef dat ze binnen vier werken geen voer meer zou hebben voor haar honden doordat de winkels dicht waren en de voorraad opraakte. Teckels kun je wel een tijdje voeden met snacks en kliekjes van je avondeten, maar haar grote honden eten zo’n twee kilo per dag en kunnen niet langer dan een week zonder voer. Als er niets zou gebeuren, zouden deze honden overlijden. Dat kwam extra hard binnen toen ik mijn eigen honden lekker zag kauwen op een hondensnack. Ik móest iets doen. Met andere hondenliefhebbers startte ik een actie om hondenvoer naar het oorlogsgebied te krijgen. Zo kwam ik in contact met Grietje, die al voerverzamelpunten had opgezet. We bundelden onze krachten en zamelden bijna dertigduizend euro in. Al snel hadden we veertig verzamelpunten en de twintigste vrachtwagen met ruim dertig pallets voer is nu onderweg. Zo bijzonder om te zien hoe vrachtwagenchauffeurs in kogelvrije vesten en met helmen op hun best doen om het voer op de juiste plek te krijgen. Soms staan ze vijftien uur te wachten voor de grens. Het is verdrietig dat het nodig is om in actie te moeten komen, maar ik ben blij dat we de honden, katten en indirect ook mensen kunnen helpen.”

null Beeld

Grietje: “Elke keer als ik foto’s of filmpjes ontvang van diereneigenaren daar, krijg ik kippenvel. Wij zijn als twee Friese boerenmeiden met honden opgegroeid, het was nooit de bedoeling om deze actie zo groots op te zetten. Maar nu denk ik: wauw, fantastisch dat we het verschil kunnen maken in een wereld die op dit moment niet zo mooi is. We gaan door zolang het nodig is, maar we zijn wel gestopt met het inzamelen van voer. We kopen alleen grote hoeveelheden in. Helaas neemt de financiële steun af omdat de oorlog in Oekraïne niet zo ‘nieuw’ meer is.”
helpukrainianpets.com

Volgende week:

Willeke Govaard biedt verwaarloosde en dakloze ezels een nieuw thuis.

Styling: Ronald Huisinga, Roos Louwers (ass.) | Haar en make-up: Miranda Ademi en Carmen Zomers | M.m.v. Nolten (beide sneakers), Missguided (trui), C&A (broek Jolien), Only (bloes), Groots (vest), MS Mode (broek Grietje).

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden