PREMIUMMijn kerstman

Jolinda (60): “Deze kerst zijn Jan en ik 45 jaar samen en 40 jaar getrouwd”

null Beeld Bart Brussee
Beeld Bart Brussee

Jolinda (60) en Jan (64) kennen elkaar sinds hun kindertijd en werden verliefd tijdens een sneeuwballengevecht op Tweede Kerstdag 1976.

Nienke PleysierBart Brussee

Jolinda: “Ik was altijd gek op de vier jaar oudere broer van mijn vriendinnetje. Ik vond hem geweldig en wilde hem het liefst zelf als broer hebben. Jan en ik zijn opgegroeid in hetzelfde dorp, Stedum in Groningen, en ik speelde vaak met zijn jongere zusje. Hij komt uit een gezin met zes kinderen en iedereen mocht altijd blijven spelen en eten. Het was een gezellige boel en ik kwam daar graag over de vloer.”

Jan: “Voor mij was Jolinda eigenlijk altijd gewoon het vriendinnetje van mijn zusje, meer niet. Als je zo jong bent, is vier jaar ook best een groot verschil. Maar dat veranderde toen we de vijftiende verjaardag van mijn zusje vierde, op Tweede Kerstdag 1976.”

Jolinda: “Het begon op een gegeven moment te sneeuwen. Alle kinderen gingen natuurlijk direct naar buiten en we hadden dikke pret in de sneeuw. Ik was ook vijftien en hartstikke verliefd op Jan. Uiteindelijk bleven wij met zijn tweetjes het langst buiten van iedereen, en kreeg ik dan eindelijk die zoen waar ik al zo lang naar uitkeek.”

Jan: “Ik geloof dat iedereen allang doorhad wat er aan de hand was. Toen we weer binnenkwamen, zaten ze allemaal een beetje besmuikt te lachen.”

Jolinda: “Ik weet nog dat ik die avond thuiskwam en mijn moeder vertelde over Jan en dat zij toen reageerde met de woorden: ‘Dan heb je eindelijk de jongen die je hebben wil.’ Hoe ze dat wist is voor mij nog altijd een groot raadsel, want ik had er nooit met haar over gesproken. Ik heb het mijn moeder nooit gevraagd en nu kan dat jammer genoeg ook niet meer, want vorig jaar is ze overleden.”

null Beeld

Jan: “Jolinda en ik waren niet elkaars eerste liefde; we hadden daarvoor allebei al wat andere vriendjes en vriendinnetjes. We waren er behoorlijk vroeg bij. Maar ik denk dat we allebei al heel snel wisten dat deze liefde het was.”

Jolinda: “Ik wist dat al vóór we verkering kregen.”

Jan: “Het is best bijzonder, want we zijn echt elkaars tegenpolen. Toch werkt het heel goed.”

Jolinda: “Bij Jan is het glas altijd halfvol, ik zie het altijd wat somberder in. Door Jan heb ik geleerd positiever naar dingen te kijken. We zijn ook altijd een goed team geweest; toen de kinderen klein waren en nu ook met onze kleinkinderen.”

Jan: “We passen minimaal twee dagen in de week samen op en daar geniet ik enorm van.”

Jolinda: “Jan is op een gegeven moment zelfs twee dagen minder gaan werken om meer tijd vrij te maken om te kunnen oppassen. Dat vind ik ook zo geweldig aan hem: zijn gezin en de kleinkinderen gaan voor alles.”

Jan: “Dit jaar zijn we allebei met vroegpensioen gegaan. Ik kijk uit naar deze nieuwe fase waarin er weer wat meer ruimte komt voor onze eigen dingen. Zo ga ik mijn groentetuin weer oppakken.”

Jolinda: “Dit jaar is echt ons jubileumjaar. Deze kerst zijn we vijfenveertig jaar samen en veertig jaar getrouwd. Het is ook het jaar waarin ik zestig ben geworden, Jan een vijfenveertigjarig dienstjubileum had op zijn werk en we allebei dus met pensioen zijn gegaan. Nu maar hopen op een witte kerst, dat zou echt de kroon zijn op ons bijzondere jaar.”

Styling: Maartje van den Broek | Haar en make-up: Carmen Zomers | M.m.v. Freequent (jurk), Asos (sandalettes, kersttrui), Boohoo Man (broek), We Fashion (overhemd), Zara (schoenen)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden