brief aan mijn moeder

Judith (46): “Die openheid was zo helend, vanaf dat moment werd onze band veel beter”

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Judith Webber (46) verloor haar moeder aan borstkanker. Ze zet het bedrijf in natuurlijke verzorgingsproducten voort dat haar moeder achterliet.

Lieve mama,

Hoe is het daarboven? Ik stel me zo voor dat je licht bent en speels en vrij, eindelijk zonder pijn. Dat gun ik je zo, na alles wat jouw lichaam heeft moeten dragen in die 66 jaar dat je leefde. Ik mis je verschrikkelijk, dat weet je wel. Ik geloof niet dat het gemis met de tijd minder wordt, maar gelukkig voel ik je nog vaak om me heen. Weet je nog dat we in de tuin van het ziekenhuis zaten, een maand voordat je stierf? We spraken af dat je af en toe voor me zou verschijnen in de vorm van een vlinder. Ik zie je vaak genoeg hoor, als er een koolwitje in mijn tuin danst. Fijn dat je soms even gedag komt zeggen. Maar ook zonder vlinders voel ik je om me heen. Alleen al omdat ik elke dag met jouw mooie bedrijf bezig mag zijn, dat voelt als een groot voorrecht.

Als moeder had je heel veel liefde te geven. Geven aan anderen, gul en ruimhartig, dat is wat jij je hele leven hebt gedaan. Prachtig, maar daarbij vergat je vaak jezelf. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn geweest tussen ons. Je liefde was soms te veel, omdat ik je enige kind was. Je had je leven om mij heen gevormd, dat kwam ook doordat je niet kon werken vanwege je chronische ziekten. Je had van alles: migraine, reuma, schildklierproblemen, endometriose en altijd rugpijn. Al je energie had je nodig om overeind te blijven, maar je deed je best dat niet aan mij te laten merken. Toen ik op mezelf ging wonen en me van je wilde losmaken, werd jij juist claimerig. Het loskomen vonden we ieder op onze eigen manier moeilijk. Een tijdlang was onze band moeizaam. Toen ik 32 was en zelf net een zoon had gekregen, ben ik gesprek met je aangegaan, weet je nog? Die periode was pijnlijk en confronterend, maar ook hard nodig. De openheid was zo helend, vanaf dat moment werd onze band veel beter. Jij was altijd de eerste die ik belde als er iets belangrijks gebeurde, dat wat je zo graag wilde kwam uit.

null Beeld

Je kwam als een vlinder uit je cocon toen je je eigen huidverzorgingsproducten begon te maken. Toen je ontdekte dat er schadelijke ingrediënten in veel beautyproducten zitten, zoals aluminium in deodorant, ben je zelf crèmes en deo gaan maken. Ik zie je nog in je keuken staan, roerend in de pannetjes. Je was niet van plan om deze producten op de markt te brengen, maar toen je zag hoe enthousiast mensen in je omgeving ervan werden, ging je ze ook maken voor wie het maar wilde. Ik zag je stralen.

Lang kon je er niet van genieten, want toen kreeg je borstkanker. Op het moment dat het werd ontdekt, was het al uitgezaaid door je hele lijf. Je werd heel ziek, mam, wat was dat verschrikkelijk. Toch bleef je doorgaan met jouw producten, het enige waar je nog energie van kreeg. Je bedacht een naam voor je bedrijf: Miracles by Stella. Omdat je het altijd een klein wonder vond dat de producten eruit kwamen zoals jij ze had bedacht. Toen duidelijk werd dat je niet lang meer zou leven, heb je wel tien keer aan mij gevraagd of ik met jouw miracles wilde doorgaan. Natuurlijk zei ik ja, ook al had ik geen idee hoe dat moest. Toch voelde ik aan alles dat ik dit voor jou, en ook voor mijzelf, wilde doorzetten. En nu staat het bedrijf er, mam, je zou het moeten zien. Ik heb nu een compagnon met heel veel ervaring in de cosmeticabranche, maar in alle producten voel ik nog steeds jouw liefde en jouw ambacht. Het is zo mooi dat jouw levenswerk nu ook mijn passie is.

Ik wil je laten weten dat het goed met me gaat en dat ik goed voor mezelf zorg, dat ik lief ben voor mezelf, waar jij tijdens je leven zo veel moeite mee had. Je hebt me laten inzien hoe belangrijk dat is, dankjewel daarvoor. Dankjewel voor alles. Dag lieve mama.

xxx je dochter

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden