null Beeld Jolanda van der Linden
Beeld Jolanda van der Linden

PREMIUM

Julia: “Al ben je nu nog een geheim, je bent het waard om gezien te worden”

Julia Quist (48), handlezeres, getrouwd en moeder van drie zoons (19, 16 en 12 jaar), schrijft een brief aan de 7-jarige Julia.

Joan MakenbachJolanda van der Linden
null Beeld

Lieve, lieve Julia,

Laat ik beginnen met het allerbelangrijkste: jij mag er zijn. Je bent een prachtig en lief kind, je bent bijzonder. Jij bent het waard om gezien en gehoord te worden. Ik weet dat je daar nu enorm mee worstelt. Je draagt een enorm en soms bijna ondraaglijk geheim met je mee: je kunt aan niemand vertellen wie jouw vader is. Zelf weet je heel goed wie hij is. Samen met je moeder bezoek je hem af en toe in het geheim tijdens korte trips naar Engeland, waar hij woont. Twee keer per jaar komt hij op bezoek in Nederland, maar ook dat moet voor iedereen verborgen blijven. Je vader heeft namelijk nog een gezin. Hij is getrouwd en heeft twee dochters. Dochters die in Engeland wonen en niet van jouw bestaan afweten, geen idee hebben dat ze nóg een zus hebben. Onwetend van het feit dat hun vader op zijn werk in Nederland verliefd werd op een vrouw, dat die relatie jarenlang standhield, dat die liefde uiteindelijk jou heeft voortgebracht. Je bent een liefdesbaby, dat heeft je moeder je vaak verteld. Puur geboren uit de liefde tussen twee mensen. Die liefde heb je ook gezien.

Maar je bent ook een geheim. Als mensen vragen naar je achtergrond, duik je weg. Als vriendinnen het hebben over hun vaders, knijpt jouw keel letterlijk dicht. Terwijl je niets liever wil dan trots vertellen over jouw ‘daddy’. Zijn foto uit de kluis halen en ophangen. Pronken met het spelcomputertje dat hij voor je meenam als souvenir uit Japan. Vertellen hoe lief hij is, hoe bijzonder jullie band, ondanks de taalbarrière. Maar dat kan allemaal niet en dus weeg je je woorden. Kun je met niemand delen hoe lastig het is als hij na een kort bezoekje weer verdwijnt. Dat je je daardoor ontzettend onzeker voelt en zelfs een soort verlatingsangst ontwikkelt. Kan iedereen altijd zomaar weer uit je leven verdwijnen?

null Beeld

Je bent ruim dertig jaar een geheim, dat maakt je angstig, onzeker en onzichtbaar. Wie zit er op jou te wachten? Het is een vraag die je jezelf vaak stelt en die later veel zal opspelen. Het niet jezelf mogen zijn blijft altijd sluimeren. Maar lieve, jonge ik. Ik wil naar je luisteren. Ik wil de vertrouwenspersoon zijn die je nu zo mist. Ik zie jouw pijn na afwijzing en ontkenning, de vele tranen die je ’s avonds op je kussen huilt. Je kwetsbaarheid, maar ook je kracht. Je bent moedig in alle stappen die je neemt. Als je 21 bent, zul je in therapie gaan. Je hebt namelijk geen idee hoe om te gaan met mannen. Er was geen standaard rolmodel in huis. Je hebt tot dan toe nooit vriendjes gehad, maar wil graag een relatie. Dus ga je met jezelf en je verleden aan de slag.

null Beeld

Weet dat het uiteindelijk goed komt, heb geduld. Het verhaal van jouw vaders dubbelleven komt uit, en hoe onwerkelijk het nu misschien ook klinkt, je zult de vader van je vader – jouw opa – ontmoeten. Er komt zelfs een dag – pas eind 2019 – dat er geen open plek meer staat op jouw geboorteakte. Dat jouw vader je wettelijk erkent als zijn dochter en jij als het ware wordt wedergeboren.

Ik hoop dat de woorden die ik nu schrijf jou in het verleden bereiken en je de kracht geven om voor jezelf te kiezen. Je eigen weg te bepalen. Ik weet ook dat er op dit moment veel kleine Juliaatjes (en Julians) rondlopen met hetzelfde verhaal, en dat mensen vaak blijven hangen op het oordeel over wat de ouders doen of gedaan hebben. Maar het gaat om de kinderen. Ik hoop ook hen te bereiken, want ieder kind verdient het om uit de schaduw te stappen en te stralen in het volle daglicht.

  • Illustraties: Shutterstock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden