Juul Beeld Libelle
JuulBeeld Libelle

Juul: “Hij zou door de grond zakken van schaamte”

Juul woont samen met haar hond Willem, haar zoon Jan woont op zichzelf. Ze heeft een relatie met Aaron.

Els RozenbroekLibelle

Els Rozenbroek schreef jarenlang ‘Het dagboek van Juul’ voor Libelle, dat deels gebaseerd was op haar eigen leven. Els is overleden op 30 augustus 2022 aan de gevolgen van kanker.

Foutje van het ziekenhuis

Het is natuurlijk ook een beetje leuk om een paar dagen in het ziekenhuis door te brengen. Zo ligt er een beeldschone vrouw tegenover me. Olijfkleurige huid, een grote bos krullen, vrolijke ogen. In een ander ziekenhuis hebben ze er een paar jaar geleden een potje van gemaakt. Zo hebben ze bij een baarmoederoperatie haar blaas geraakt en een paar meter darm gemold. De schade wordt in het AMC hersteld. Morgen wordt ze voor de vierde keer geopereerd. Ze lacht haar zenuwen weg, een eigenschap die ik kan waarderen. Doe ik zelf ook vaak.

Vertaal: moeder mag geen sex

In het bed ernaast ligt een oudere Turkse mevrouw die geen woord zegt en almaar mismoedig voor zich uit staart. Geen idee wat ze mankeert. Daar kom ik pas achter als de arts langskomt. In zijn kielzog een jongen van een jaar of achttien. Het blijkt haar zoon te zijn. Hij heet Yousuf en het is de bedoeling dat hij de woorden van de dokter vertaalt voor zijn moeder. Ik ga er eens goed voor zitten. Dit wordt leuk. De arts vertelt wat hij allemaal met de vrouwelijke organen van mama heeft gedaan. De zoon buigt zijn hoofd en mompelt wat. Moeder knikt. Dan zegt de dokter: “U mag de komende twee weken niet in bad. Of naar de sauna. En seksueel contact wordt ook ten zeerste afgeraden.” De moeder kijkt in de verte. Yousuf kleurt rood en prevelt iets onverstaanbaars. Ik moet me beheersen om het niet uit te schateren. Ik heb begrepen dat medische tolken niet langer worden vergoed, maar nu ik in de praktijk meemaak wat dat betekent, vind ik dat toch wel uiterst gênant. Ik zie het al voor me: mijn eigen Jan, die zijn moedertje moet vertellen dat ze geen sex mag hebben. Hij zou door de grond zakken van schaamte. Net als deze Turkse jongen die in een ziekenhuiszaal vol vrouwen met gespitste oren, wijze adviezen moet vertalen. Zou hij geen tante hebben die deze taak kan overnemen? Een zusje? Nichtje? Och gossie, de schat.

Daar zijn Youp en Nina

Er komt een echtpaar binnen. Zij is een kopie van Nina Brink: blond getoupeerd haar, mantelpakje, vleeskleurige panty. Hij is de dubbelganger van Youp van ’t Hek: rond brilletje, verwarde krullen, nonchalant jasje. Nina en Youp vinden ons vrouwenbastion maar niets. Ze kijken een beetje viezig om zich heen en doen net alsof ze ons niet zien. Overbuurvrouw en ik trekken ons daar natuurlijk niets van aan. We kijken belangstellend toe hoe Nina haar lammycoat uittrekt. Tergend langzaam haar krokodillenleren koffertje uitpakt. Checkt of het kastje naast haar bed wel schoon is. Geheel gekleed op bed gaat liggen. Youp heeft het ondertussen druk met het regelen van televisie en telefoon. Een gewichtige taak, waarvoor hij veelvuldig heen en weer moet lopen tussen de verpleegbalie en het bed van zijn vrouw. Af en toe pakt hij de hoorn en luistert ernstig of er al een gesprekstoon is. Ook rommelt hij geïrriteerd met de afstandsbediening van de tv. Als beide apparaten werken, vindt hij het tijd om afscheid te nemen. Hij trekt zijn trenchcoat met geruite voering aan en kust zijn vrouw op haar rechterwang. Het ziet er onwennig uit, alsof ze elkaar in geen jaren hebben aangeraakt. Zonder groeten verdwijnt hij. Dag Youp, wij zullen goed voor Nina zorgen, hoor!

De naam Juul is gefingeerd.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden