Juul Beeld Libelle
JuulBeeld Libelle

Juul: “Omdat ik een ongeneeslijke optimist ben, zag ik het niet aankomen”

Juul woont samen met haar hond Willem, haar zoon Jan woont op zichzelf. Ze heeft een relatie met Aaron.

Els RozenbroekLibelle

Els Rozenbroek schreef jarenlang ‘Het dagboek van Juul’ voor Libelle, dat deels gebaseerd was op haar eigen leven. Els is op 30 augustus 2022 overleden aan de gevolgen van kanker.

Braaf en erg gelukkig

Jan is alweer jaren een brave burger. Braver dan braaf zou je kunnen zeggen. Hij werkt hard, is lief voor zijn vriendin en betaalt zijn rekeningen en hypotheek op tijd. En het allerbelangrijkste: mijn zoon is hartstikke gelukkig met zijn Fleur, zijn vrienden, zijn hele leven.

Een zwartkijker zou zeggen: van zo veel geluk kan alleen maar rottig­heid komen, en helaas heeft de zwartkijker gelijk gekregen. Omdat ik een ongeneeslijke optimist ben, heb ik het niet zien aankomen en word ik volkomen verrast als Jan me het slechte nieuws vertelt.

Dertienhonderd euro

We zitten op ons favoriete terrasje in de stad waar mijn kind zijn hele leven al woont. Jan is net als ik ook gestopt met roken en we prijzen elkaar uitbundig. Er is nog meer goed nieuws: Fleur heeft een job bij de rechtbank gekregen. Voorlopig als stagiaire, maar ze hoopt natuurlijk dat ze het zo goed doet dat ze uit­eindelijk een echte baan krijgt aan­geboden. Alle reden dus om met elkaar te proosten. En dat doen we, met onze glazen jus d’orange, want het is een uur ’s middags en we zijn, zoals gezegd, brave burgers.

Maar dan moet Jan me ook iets vervelends vertellen. “Niet schrikken hoor, mam, en niet meteen in paniek raken”, waarschuwt hij me van tevoren. Ik beloof het hem plechtig en dan steekt-ie van wal. Het zit zo, mijn zoon is betrapt toen hij met een slok te veel op achter het stuur van zijn auto zat. En nu moet hij niet alleen een torenhoge boete betalen, maar ook een EMA-cursus volgen waarvoor hij maar liefst € 653,83 centen moet dokken. Jan legt me uit dat een EMA-cursus drie dagen duurt en dat het de bedoeling is dat deelnemers het daarna uit hun bolle hoofd halen ooit nog achter het stuur te kruipen als ze alcohol hebben gedronken. Alles bij elkaar moet Jan dus een slordige dertienhonderd euro betalen aan boete en cursus plus drie kostbare vakantiedagen opofferen aan een cursus waarop hij dezelfde dingen zal horen die hij van zijn moeder heeft geleerd.

Ben je helemaal betoeterd

Mijn moederhart wordt in tweeën gescheurd. Het ene deel zegt: “Net goed, ben jij helemaal betoeterd om te rijden met een slok op? Je mag dankbaar zijn dat er niet iets verschrikkelijks is gebeurd, zakkenwasser die je bent. Weet je nog, Marco Bakker, die een moeder van twee kleine kinderen doodreed? Denk je dat zoiets ooit goed is te maken?” Het andere deel zegt: “Dertienhonderd euro? Dat is iets minder dan je in een maand verdient. Hoe kun je dat in vredesnaam betalen?” Ik stik bijna van verontwaardiging, terwijl Jan me schuldbewust aankijkt en mijn woordenstroom gelaten over zich heen laat gaan. “En denk maar niet dat ik je uit de problemen help, je ziet maar hoe je aan dat geld komt, stommeling.”

En die laatste woorden zorgen ervoor dat ik die nacht in mijn bed lig te woelen. “Wat vind jij, moet ik Jan helpen met het betalen van die dertienhonderd euro?” vraag ik zachtjes aan Aaron. Maar hij hoort niks. Hij ligt met zijn hand over zijn voorhoofd, zijn karakteristieke slaaphouding. Geeft niks. Ik weet allang wat hij zou antwoorden. Ik geef hem een kus op zijn grijze krullen en draai me om. Dit wordt een heel lange nacht voor een moeder die aan de ene kant heel erg boos is en aan de andere kant haar zoontje o zo graag wil helpen.

De naam Juul is gefingeerd.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden