Juul: “We vinden die vlammetjes gewoon gezellig”

Juul woont in Amsterdam met echtgenoot Aaron en hond Willem. Ze heeft een volwassen zoon, Jan.

Els Rozenbroek

Els Rozenbroek schreef jarenlang ‘Het dagboek van Juul’ voor Libelle, dat deels gebaseerd was op haar eigen leven. Els is op 30 augustus 2022 overleden aan de gevolgen van kanker.

Stokken & billen

Aaron heeft een idee: er moet een barbecue komen op het hondenveldje naast ons huis. Daar komen elke dag om drie uur alle honden uit de buurt bij elkaar om onder toezicht van hun baasjes met stokken te slepen, te stoeien en aan elkaars billen te snuffelen. Het is Nederland in het klein, daar op ons veldje. Zo is daar Kees, die we de hondenfluisteraar noemen omdat hij zo goed is met beesten. Kees heeft carrière gemaakt als rodeorijder en rockzanger en zijn lijf is versierd met tattoos van al zijn exen. Nu is hij alweer jaren gelukkig met Carla, die liever zou sterven dan een tattoo nemen, maar evengoed heel veel van Kees houdt. Samuel is een beeldschoon Surinaams jongetje van een jaar of tien. Hij zegt keurig u tegen alle volwassenen en speelt onvermoeibaar met de honden. Hij woont bij zijn vader, die hem met ferme hand opvoedt en in het bezit is van de mooiste lach van de wereld. Samuels beste vriendje is Damey, een blond jochie dat plat Amsterdams praat, een matje in zijn nek heeft en fluorescerende trainingspakken draagt. Roos en Lex zijn twee grafische ondernemers die fantastische kunstwerken maken. En dan hebben we Esther. Zij is vrijwilliger bij De Tijdmachine. Dat is een stichting die in verzorgingstehuizen huiskamers inricht in de sfeer van de jaren vijftig en zestig. Als de bejaarden in een replica van hun vroegere huiskamer zitten en naar muziek uit die tijd luisteren, komen er allemaal herinneringen los. Dan zijn ze weer even jong en willen ze dansen, een borrel, plezier maken, verhalen vertellen.

Vlees & vrienden

Iedereen vindt het een geweldig idee om een gezamenlijke barbecue te houden. Aaron en Esther bestellen ­gigantische hoeveelheden vlees bij de slager op de hoek. De gasbarbecue krijgen ze er voor een paar euro bij. Plus een gigantische worst voor de honden. Iedereen sleept met tafels en stoelen en binnen een uur kan het feest beginnen. Alex roostert het vlees, er is fruitsalade, stokbrood en kruidenboter. De honden worden zo schandalig verwend met grote stukken worst dat ze de komende ­weken niet meer hoeven te eten. Ik kijk het ­kringetje leuke mensen rond. Het enige wat we gemeen hebben is onze liefde voor honden, meer hebben we niet nodig om dik bevriend te zijn.

Vlammen & grappen

Om negen uur ’s avonds maken we een kampvuurtje van een rond stammetje waarin de winkel al een lontje heeft gestopt. Het is een prachtige zomeravond, voor de warmte hoeven we niet te stoken. We vinden die vlammetjes gewoon gezellig. Rozig en voldaan zitten we eromheen. De honden liggen er relaxed bij, moe van het spelen. Willem slaapt tussen Aaron en mij in – volmaakt gelukkig. Wij nemen het leven door en maken grappen. Er is koffie en thee, bier en wijn. Langzaam wordt het donker in Amsterdam-Noord. Ik kijk naar het flatgebouw waarin ik alweer tweeënhalf jaar woon. Naar mijn man, die een flauwe mop vertelt waar we allemaal de slappe lach van krijgen. Esther stoot me aan en zegt: “Volgende week weer een barbecue, Juul?”

De naam Juul is gefingeerd.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden