PREMIUMbrief aan mijn mantelzorger

Karen (54): “Nooit gedacht dat ik zó kon samensmelten met een hond”

Karen (54): “Nooit gedacht dat ik zó kon samensmelten met een hond” Beeld Privébezit
Karen (54): “Nooit gedacht dat ik zó kon samensmelten met een hond”Beeld Privébezit

Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Karen (54) heeft daar vanwege haar gezondheid veel ervaring mee. Ze schreef een brief aan haar steun en toeverlaat: de blonde labrador Olina, die haar 24 uur per dag bijstaat nu ze na een medische misser in een rolstoel zit.

Marlies JansenPrivébezit

Lieve O’tje,

Mijn hele leven heb ik honden gehad, van chihuahua’s tot Mechelse herders en alles daartussenin. Hoeveel ik ook van hen hield en houd, met geen van hen heb ik zo’n bijzondere band als met jou. Vier jaar geleden kwam je in mijn leven omdat ik niet meer kan lopen. Door een medische misser tijdens een herniaoperatie liep ik een gedeeltelijke dwarslaesie op. Eerst kon ik nog wel staan, bukken en een paar stappen zetten in huis en tuin. Maar door nieuwe hernia’s, artrose en beknelde zenuwen in mijn rug ging ik verder achteruit. Ik kwam in een rolstoel terecht. Hoe moest ik mij redden overdag als mijn twee pubers op school zaten en mijn man aan het werk was? Jij helpt me de hele dag met praktische zaken. Je pakt mijn schoenen of sloffen, doet deuren open en dicht, haalt de post, raapt dingen op die ik laat vallen zoals mijn sleutels, bestek of bril. Ook geef je mijn telefoon of de afstandsbediening aan. Je doet alles met plezier, behalve de was uit de machine halen. Als je de kans krijgt, smeer je hem dan of ren je ondeugend met een sok in je bek de tuin in. Dankzij jou kom ik trouwens ook veel buiten. Als we een paar boodschapjes halen, pak je alles voor me wat in de lage schappen ligt. Maar het liefst gaan we met zijn tweetjes de natuur in. Lekker de hei op, het bos in of naar het strandje voor ons huis. Dat is genieten.

Onze relatie is wel op de proef gesteld. In coronatijd moest ik worden geopereerd, ik kreeg twee stoma’s omdat mijn blaas en darmen niet meer werkten. Dat ik eerst in het ziekenhuis en later maandenlang in het revalidatiecentrum was, trok je niet. Hoewel Rick, Celine en Denous thuis waren en zij óók dol op jou zijn, lag je hele dagen verdrietig in je mand. Wat moest je nou? Je werd onzeker, nam afstand. Als ik in het weekend thuis was, kroop je zondag aan het eind van de dag weer in je mand en wilde je mij geen gedag zeggen. Ik vond het moeilijk om je zo te zien. Je bent zo gevoelig en lief! Toen ik voorgoed thuiskwam, was je veranderd. Je werd waaks, wilde mij beschermen, je ging tekeer tegen wie er ook maar in mijn buurt kwam. Dat kan natuurlijk niet als je een hulphond bent. De trainster van KNGF Geleidehonden, Marlouke, kwam ons helpen. Je moest leren je weer op míj te focussen, mij te helpen in plaats van mij te beschermen. Zelf was ik zo bezig geweest met mijn herstel dat ik ook weer feeling met jou moest krijgen. We moesten elkaar echt opnieuw vinden.

Gelukkig zijn we weer die eenheid die we vroeger waren. Je bent mijn verlengstuk. Waar ik ben, ben jij. Lig ik op bed, dan lig jij ernaast in je mand. Rol ik naar de keuken, dan loop je mee. Als ik douche, sta jij al klaar om mijn kleren en sloffen aan te geven. Daarna pak je meteen de vieze was van de grond. De hele dag door klets ik tegen je. Het lijkt alsof je mij begrijpt, want allerlei klusjes doe je nog voor ik erom vraag. Bovendien voel je het eerder aan dan ikzelf als het niet goed met mij gaat. Dat is bijzonder, want daar ben je niet in getraind. Als ik veel pijn heb of te moe ben, neem je mijn hand in je bek om te vertellen dat ik moet gaan liggen.

Ik had nooit gedacht dat ik zó kon samensmelten met een hond. O’tje, ik heb geen woorden voor wat ik voor jou voel. Jij betekent alles voor mij.

Dikke knuffel,
Karen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden