null Beeld

Karin Bloemen: “Ik ben nog steeds verliefd op die lamp… en op mijn man trouwens!”

Als zangeres en cabaretière Karin Bloemen (61) haar smeedijzeren lamp aandoet, is ze thuis.

bn'ers over hun dierbaarste bezit

“Het was het eerste dat we kochten toen mijn man Marnix en ik negenentwintig jaar geleden gingen samenwonen: een smeedijzeren lamp, ontworpen en met de hand gemaakt door kunstenares Anne van Egmond. We zagen hem in een winkel in Amsterdam en ik vond hem zó gaaf. Ik dacht dat hij veel te groot zou zijn, maar hij bleek perfect te passen boven de keukentafel. De lamp werd het middelpunt van ons huis in Broek in Waterland, waar we met onze zoon Gerben gingen wonen. We kregen nog twee dochters en het huis in de polder bleek een heerlijke plek voor de kinderen. Lekker spelen in de tuin, slootje springen en op de fiets naar school...

Toen we er net woonden, hadden we nog uitzicht over de weilanden. Dat was prachtig, maar toen ik tijdens mijn zwangerschap door een roddelfotograaf in mijn eigen tuin werd vastgelegd, heb ik de boel hermetisch afgesloten. In een huis moet je je veilig voelen. Dat vind ik extra belangrijk omdat ik dat gevoel vanwege het misbruik in mijn jeugd niet heb gekend.

null Beeld
null Beeld

Ik vond het heerlijk in Broek en Waterland, maar toen onze dochters naar het gymnasium gingen, zijn we naar Amsterdam verhuisd. Mijn leven draaide toen even om hen en ik wilde niet dat ze elke dag een uur moesten reizen om op school te komen. Nu zijn de kinderen ‘af’ en zijn we terug in ons oude huis in Broek. Ik had het buitenleven zó gemist. Lekker trutten in de tuin, dat was in coronatijd helemaal fantastisch. Ik ben er zelfs over gaan vloggen!

Toen we terug verhuisden naar ons oude huis dat we al die jaren verhuurden, hadden we veel meer spullen verzameld. Nu staat een strak wandmeubel naast een drankkastje uit 1923... Het is een ratjetoe aan dingen waar we blij van worden. Ik ken mensen die hun hele huis laten inrichten door een binnenhuisarchitect, maar dat zou ik nooit doen. Dit past zó goed bij wie we zijn. De smeedijzeren lamp is ook terug in Broek. Hij hangt nu in de woonkamer en ik ben er nog steeds verliefd op. Net als op mijn man trouwens.”

Het huis van mijn jeugd
“Een oud, onbewoonbaar winkelpand in Schagen. Als het regende, kwamen alle potten en pannen uit de kast om het water op te vangen.”

Huidige woonplaats
“Terug in Broek in Waterland!”

Mijn huis
“Een vrijstaand huis met een heerlijke tuin.”

Favoriete plek
“Aan de keukentafel begint en eindigt de dag.”

Verbouwing
“In coronatijd hebben we de schuur omgetoverd tot kantoor en geluidsstudio. Ik geef er zangles en we nemen er cd’s op.”

Droomhuis
“Een vriend woont op een heuvel in het hart van Italië. Een simpel huis, omringd door olijf­bomen met in de tuin een uilennest. Maar ook op de Utrechtse heuvelrug staan huizen op fantastische plekken. Nederland is zo mooi, je gelooft soms gewoon je ogen niet!”

  • Karin Bloemen (Alkmaar, 1960) brak in de jaren tachtig door als zangeres en cabaretière. Ze maakte sindsdien tientallen theatershows. In 2019 verscheen haar biografie Mijn ware verhaal, waarin ze vertelt over haar misbruikverleden. In coronatijd startte ze de tuinvlog Karins tuintips en maakte ze het boek Haken à la Bloemen dat nu in de winkel ligt. De cabaretière is getrouwd met gitarist en componist Marnix Busstra. Ze hebben twee dochters en een zoon (de zoon van haar overleden zus Annelies).
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden