null Beeld

Kati: Amsterdam heeft het…

Amsterdam heeft het…


Gisteren weer eens een dagje naar Amsterdam geweest. Wat is dat toch altijd een geweldige stad.
We wilden naar l’Hermitage dus vroeg op, vroeg met de trein mee, want gehoord van schoonma dat als je later op de dag naar binnen wilt, je in de rij staat. Om kwart over 10 waren wij binnen, en konden we zo doorlopen.
Omdat ik nergens zag dat er geen foto’s gemaakt mochten worden, begon ik meteen enthousiast te fotograferen. Wat een pracht en praal werd er tentoongesteld. Dat het allemaal bewaard is gebleven nadat de laatste Tsaar met zijn familie vermoord is. Ongelooflijk! Wat er allemaal te zien was!
Japonnen, herenkostuums, militaire uniformen, schilderijen, beelden, serviezen, juwelen, kerkelijke iconen. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het wel bewaard!
Wat knap van die communisten dat ze zich ingehouden hebben de boel niet meteen in de hens te zetten! Dat ze het historische belang hebben ingezien! Want het verteld het verhaal van de complete Tsarentijd.
De jurken van de Tsarina’s, de pakken van de Tsaren, de schilderijen van de bruiloften, kroningen, noem maar op of het hangt er.

undefined

Ik ging zo op in de pracht en praal en het vastleggen daarvan dat ik de supoost niet opmerkte die me aansprak. Hij was niet blij dat ik aan het fotograferen was. Of ik dat niet meer wilde doen. (foei) Ik was oprecht verbaasd. Ik had nergens ‘verboden voor’ gezien. Bij de ingang, zei de man. Nergens gezien maar ik borg mijn camera op. Ondertussen had ik al een heleboel foto’s! En waarom mag het niet? Omdat je dan de boeken niet koopt in de winkel!
Al met al hebben we er wel ruim 2 uur rondgelopen en alles bewondert.

Tijd om lopend terug naar het Centraal Station te gaan. Afspraak was om bij een in Amsterdam woonachtige vriendin te gaan eten. Onderweg nog veel foto’s gemaakt natuurlijk. In Amsterdam is het druk, zondag of geen zondag.
Amsterdam is mooi, vooral de geveltjes, het oer-Hollandse gevoel na de Russchische pracht en praal…

undefined

null Beeld

undefined

Jammer wel dat het al zolang 1 grote bouwput is, waardoor die prachtige geveltjes dreigen te verzakken!! Zonde!
Maar Amsterdam heeft het: nog steeds!

aan de Amsterdamse grachten

© KH

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden