Kerst recept – hele parelhoen met saus

Hele parelhoen met saus van druiven en granaatappel

redactie

Voor de parelhoen

* 1 hele parelhoen

* 2 el (gezouten) boter, plus 2 el extra

* 1 bol knoflook

* 1 tl kaneel, plus nog een snuf extra

* 2 takjes tijm, plus wat extra

* 4 gedroogde laurierblaadjes

* de rasp van 1 sinaasappel

Voor de saus

* 8 (verse) laurierblaadjes, grofgehakt

* blaadjes van 1 klein bosje verse tijm (±15 g)

* 75 ml granaatappelsap

* sap van 1 sinaasappel

* 75 ml rode wijnazijn

* 3-4 el bruine suiker

* 2 el olijfolie

* 3 teentjes knoflook, uit de pers

* de pitjes uit een halve granaatappel

* 1 handvol rode druiven, zonder pit

Voorbereiden

Breng alles, behalve de granaatappelpitten en de druiven in een steelpan aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes inkoken tot de saus wat dikker is. Proef op zout en peper. Voeg de druiven toe en kook ze 5-7 minuten mee. Voeg dan de granaatappelpitten toe. Laat afkoelen tot gebruik. Dit kan 1 dag van tevoren. Bewaar het dan afgedekt in de koelkast.

Kerst recept bereiden

Verwarm de oven voor op 120?C. Smeer de parelhoen in met boter, peper en zout. Bestrooi verder met tijm, kaneel, verkreukelde laurierblaadjes en de helft van de sinaasappelrasp. Leg de vogel in een braadslede, leg de bol knoflook erbij en braad hem in 2 uur bijna gaar, draai de temperatuur dan naar 180?C en braad nog 30 minuten tot de vogel mooi bruin en gaar is. Keer af en toe en overgiet hem met de jus uit de braadslede. Laat het na het braden 15 minuten op het aanrecht rusten.

Verwarm in de tussentijd de saus. Overgiet de parelhoen met de helft van de saus, bestrooi met de achtergehouden sinaasappelrasp en geef de rest in een kommetje erbij.

Voorbereiden: circa 25 min. Bereiden: 3 uur. Circa 590 kcal p.p.

Meer kerst recepten?:


- Knolselderij crème

Trifle met marmercake

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden