Kerst recept – knolselderij crème

Crème van knolselderij met notenolie, gebakken paddenstoelen & pastinaak en bladerdeegsterren

redactie

* 1 ui, gesnipperd

* 2 el olijfolie

* ½ knolselderij, schoon en in blokjes (± 500 g)

* 1 teentje knoflook, geplet

* scheut witte wijn (ca. 75 ml)

* 1 liter kippen- of groentebouillon

* 200 g crème fraîche

* 1 pastinaak, schoon en in dunne schijfjes

* 25 g roomboter

* 150 g gemengde bospaddenstoelen, in repen gescheurd

* peper uit de molen en zout

* notenolie: hazelnoot of walnoot

En verder:

2-4 velletjes bladerdeeg * 1 eidooier, losgeklopt met wat water

Kerst recept voorbereiden

Fruit in een pan met dikke bodem de ui in de olijfolie. Voeg de knolselderij en de knoflook toe, schep af en toe om. Blus af met witte wijn en giet de bouillon erbij. Laat 25 minuten zacht koken, tot de knolselderij gaar is. Verwarm de oven voor op 180?C.

Pureer de soep helemaal glad met de staafmixer.

Klop de crème fraîche erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper. Laat hem inkoken tot hij iets dikker wordt. Steek met een uitsteekvorm 4 sterren uit het deeg en leg ze op een vel bakpapier op de bakplaat. Bestrijk met wat losgeklopt eigeel en bak de sterren in circa 15-20 minuten goudbruin. Laat ze iets afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte doos. Dit kan allemaal tot 2 dagen van tevoren.

Kerst recept bereiden

Verhit de boter en de overgebleven olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en bak de pastinaakplakjes en de reepjes paddenstoel snel aan beide zijden knapperig. Maal er ruim peper en zout boven. Schep de soep in kommen, verdeel de gebakken pastinaak en paddenstoel erover. Druppel overal wat notenolie over en leg er een ster bij. Dien direct op.

Voorbereiden: circa 45 min. Bereiden: circa 10 min. Circa 450 kcal p.p.


Meer kerst recepten?:

- Hele parelhoen met saus
- Trifle met marmercake

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden