null Beeld

Kerstmenu – 3 kleine toetjes


Het lekker licht-menu (vooruit, mét drie toetjes!) Zelfs wie op de pondjes let, kan uitgebreid tafelen met Kerst. En met deze gerechten zijn ook de niet-vleeseters blij!

Redactie Libelle.nl

- Voorgerecht: Tartaar van tonijn, appel en knolselderij

- Tussengerecht: Crème van prei en kerrie met gebakken coquilles en korianderolie

- Hoofdgerecht: Gesmoorde witvis met Hollandse garnaaltjes en tarly

- Nagerecht: 3 kleine toetjes: bittere chocomousse * mandarijnenchutneytaartjes met gebrande merengue * mini-panna cotta met bramen-kaneelsaus

Nagerecht 3 kleine toetjes: bittere chocomousse * mandarijnenchutneytaartjes met gebrande merengue * mini-panna cotta met bramen-kaneelsaus

Een dag van tevoren * Maak het deeg voor de mandarijntaartjes en laat het rusten in de koelkast. * Maak de chocolademousse en de panna cotta’s.

De volgende dag * Bak de taartbodempjes voor het toetje. * Maak de mandarijncompote en de merengue alvast klaar en bewaar alles los van elkaar in de koelkast.

Bittere chocomousse

Benodigdheden

- 85 g pure chocolade

- 50 ml heet water

- 2 eiwitten (75 g)

- snuf zout

Hoe?

Smelt de chocolade au bain-marie, zorg ervoor dat het water niet kookt. Meng van het vuur af het hete water met behulp van een garde door de gesmolten chocolade en laat het mengsel een paar minuten afkoelen. Klop ondertussen de eiwitten in een ontvette kom met een snuf zout luchtig. Spatel een deel van het chocolademengsel door de bijna stijf geslagen eiwitten, meng goed en spatel het restant van de gesmolten chocolade bij het eiwit-chocolademengsel.

Bereiden: giet de chocolademousse in de gewenste glaasjes (het liefst met een inhoud van 40 ml) en laat de mousse 3 uur lang in de koelkast opstijven.

Bereiden

Circa 15 min. + 4 uur opstijven, circa 108 kcal p.p.

Mandarijnenchutneytaartjes met gebrande merengue

Benodigdheden

- 50 g boter

- 2 g zeezout

- 100 g bloem

- 4 g droge gist

- 1 eidooier

- 40 g suiker

- Vanille-extract

- 150 g mandarijntjes in blik, uitgelekt

- 5 el sinaasappeljam

- 2 eiwitten (75 gr)

- Snuf zout

- 130 g poedersuiker

- Optioneel: 1 tl maïzena

Hoe?

Maak een dag van tevoren het zanddeeg: meng hiervoor de boter met het zout, de (gezeefde) bloem en droge gist. Klop de dooier met de suiker en het vanille-extract kort en giet deze geleidelijk door het bloemmengsel. Je kunt dit gewoon met je handen doen: gebruik eventueel wat extra bloem zodat het deeg niet aan je handen blijft kleven. Kneed kort, anders wordt het deeg taai. Zet het deeg een nacht in de koelkast om te rusten. Verwarm de oven voor op 185°C. Rol het deeg uit en verpak de (ingevette) vormpjes met het deeg. Bak in 13 min. (al naar gelang de grootte van de bakvormpjes) goudbruin. Sla de eiwitten met het zout luchtig, voeg een deel van de poedersuiker toe. Voeg als de merengue pieken vormt, de rest van de suiker en eventueel maïzena toe.

Bereiden: meng de mandarijnenpartjes met de jam. Vul de deegvormpjes met de mandarijnenchutney. Doe de merengue in een spuitzak, maak (spuit) rondjes op de gebakjes en bak ze in de oven in 5 min. tot ze lichtgekleurd zijn (een marshmallow-achtige structuur hebben).

Bereiden Circa 25 min. + 15 min. bakken, circa 240 kcal p.p.

Mini-panna cotta's met bramen-kaneelsaus

Benodigdheden

- 2 blaadjes gelatine geweld in koud water

- 300 ml karnemelk

- 40 g suiker

- Snuf zout

- 200 ml slagroom

- 5 el bramengelei

Hoe?

Giet de karnemelk in een steelpan, leg de geweekte en uitgeknepen gelatineblaadjes hierin en voeg de suiker toe. Verhit het mengsel op een laag pitje. Verwarm het heel kort onder voortdurend roeren. Haal zodra de gelatine is opgelost de pan van het vuur. Klop de slagroom luchtig tot yoghurtdikte (lopend) en meng 2 eetlepels door het karnemelkmengsel. Meng vervolgens de rest van de room door de panna cotta, giet in glaasjes en laat in 4 uur in de koelkast opstijven.

Bereiden: giet voor het serveren de bramengelei over de panna cotta's en dien op met een glaasje espresso.

Bereiden

Circa 10 min. + 4 uur opstijven, circa 90 kcal p.p.

Bekijk het voorgerecht van het lekker-licht menu of bekijke de andere kerstmenu’s in Libelle 49.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden