PREMIUMFunda-gluren

Kijken, kopen, klussen... en weer in de verkoop

null Beeld Magda Rinkema
Beeld Magda Rinkema

Een klushuis kopen, opknappen en met flinke winst weer verkopen, dat is big business, ontdekte Beitske de Jong (34). Op haar Instagramaccount ‘Funda makeovers’ deelt de radiopresentator de foto’s vóór en na het ‘geflipte’ huis.

RedactieMagda Rinkema

Beitske:

“Na een lange zoektocht hadden mijn vriendin en ik eindelijk ons droomhuis gevonden. Op huizenplatform Funda had ik dus eigenlijk niks meer te zoeken, toch bleef ik dagelijks kijken. Gewoon omdat ik het leuk vind en om wat inspiratie op te doen voor onze verbouwing. Zo ontdekte ik hoe de huizen in onze nieuwe buurt er vanbinnen uitzien. Op een avond stuitte ik op een instapklaar pareltje, een paar straten verderop. Verlekkerd keek ik naar de foto’s, totdat ik besefte: maar wacht eens, dit huis kén ik. Sterker nog: dit hebben wij nog geen halfjaar geleden in totaal vervallen staat bezichtigd. Ik duikelde de oude brochure op uit mijn mailbox, legde de twee naast elkaar en wist niet wat ik zag. Het huis was niet alleen opgeknapt en volledig volgens de laatste trends ingericht, er was zelfs een hele verdieping op gebouwd. Ook de vraagprijs had een make-over gekregen... die was verdubbeld! Toen ik diezelfde week nóg een huis tegenkwam dat in de maanden na onze bezichtiging een complete facelift had ondergaan en voor ruim een ton meer weer op de markt was verschenen, begon er iets te dagen. Deze klushuizen waren louter gekocht om te verbouwen en met flinke winst weer te verkopen.”

null Beeld

Zwarte keuken en visgraatvloer

“Nieuwsgierig naar de schaal waarop dit zogenoemde ‘pandje flippen’ gebeurt, besloot ik het voor de lol eens te gaan bijhouden. De timing was perfect, want vlak daarna was ik door de eerste lockdown toch aan huis gekluisterd. Genoeg tijd om alle Funda-huizen van Nederland door te spitten en mijn vondsten op Instagram te delen. Binnen de kortste keren wist ik precies waar ik op moest letten. In een geflipt huis hangen bijna nooit gordijnen – er woont immers niemand. Ook staan er vaak maar een paar meubels. Andere vaste onderdelen op de bingokaart: een zwarte keuken, marmeren aanrechtblad, visgraatvloer, stalen deuren met glas, een print van Vermeers Meisje met de parel, zwarte kozijnen, zwarte stopcontacten, plantje in de badkamer en een houten trapje tegen een muur dat nergens naar leidt. De reden waarom geflipte woningen allemaal zo op elkaar lijken is simpel: het verkoopt. De stijl is helemaal van nu en veel mensen vinden het mooi.”

#ziedepotentie

“Omdat vrijwel alle verkochte huizen een jaar op Funda blijven staan, kan ik makkelijk alle before-foto’s opsnorren. Toen ik begon, dacht ik niet meteen: dit is een account dat duizenden mensen willen volgen, maar dat was ook niet mijn insteek. Naast laten zien wat er op de woningmarkt gebeurt, wil ik met deze foto’s van vóór en na de verbouwing laten zien wat je met een ruimte kunt doen. Er zijn veel woningzoekers die niet door een klushuis heen kunnen kijken. Vandaar ook de zie-de-potentie-hashtag. Naast foto’s deel ik de oude vraagprijs, de koopsom en de nieuwe vraagprijs.

null Beeld

Ik begon met een handjevol fans, nu volgen meer dan driehonderdzeventigduizend mensen mijn account en word ik dagelijks gebombardeerd met tips van medespeurders. Dit verdienmodel kennen ze niet alleen in de Randstad. Van Den Haag tot Landgraaf: in alle steden en dorpen van Nederland worden huizen geflipt. Ik ben heel blij met de hulp, want speuren blijft een tijdrovend klusje en mensen kijken echt naar de foto’s uit. Laatst schreef een jonge moeder onder een bericht: ‘Ik check je nieuwste make-over altijd tijdens het voeden ’s nachts.’ Waarop vervolgens weer vijf of zes moeders reageerden met: ‘Ik óók!’ De reacties op flippers zijn vaak hilarisch. De een vindt het niks, de ander vindt de make-over helemaal het einde.”

Eigen smaak

“Vóór onze eigen verbouwing kwam ik er door mijn speurwerk grappig genoeg ook achter wat ik vooral níet wilde. Worden sfeervolle elementen zoals een schouw, en-suitedeuren en glas-in-loodramen bij een modernisering onder het mom van ‘neemt te veel ruimte in beslag’ vaak verwijderd, mijn vriendin en ik wilden die karakteristieke details in ons jarendertighuis juist allemaal in de oude staat terugbrengen. Toch voelde het ook een beetje gek om de ‘flipregels’ los te laten. Als we niet volgens de norm verbouwen, krijgen we ons huis dan wel weer verkocht? Toch ben ik blij dat we precies hebben gedaan wat wij mooi vinden. We willen hier nooit meer weg! Hetzelfde geldt voor alle trouwe volgens wiens voor-en-na-foto’s ik wekelijks op DIY-dinsdag deel. Heerlijk om te zien hoe al die verschillende mensen hun huis volledig naar eigen smaak hebben geflipt. Niet voor de verkoop, maar omdat ze er zélf blij van worden.”
Instagram: fundamakeovers

null Beeld
  • Huis aan de Parklaan in Sassenheim. Verkocht voor € 330.000, nieuwe vraagprijs € 500.000. Verbouwing: o.l.v. Bas Verboon. Met dank aan: Pitch Makelaars, pitchmakelaars.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden