null Beeld

Kijktip: deze documentaires over Nederlands-Indië wil je zien

Op 15 augustus herdenken we jaarlijks alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Daarom zetten we de mooiste documentaires over Nederlands-Indië op een rijtje. 

Ismay Gijsen

Ze noemen me Baboe

Ze noemen me Baboe van Sandra Beerends vertelt het verhaal van de Javaanse Alima. Alima is op de vlucht voor een gedwongen huwelijk en eindigt als kindermeisje bij een Nederlands gezin. Daar zorgt ze voor de kleine Jantje van wie ze gaat houden alsof het haar eigen zoon is.

Als de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog losbreekt na de Tweede Wereldoorlog verandert alles voor Alima. Ze krijgt een relatie met een Indonesische vrijheidsstrijder en had zelf tijdens een bezoek aan Nederland met het gezin al een keer aan de vrijheid geproeft. Moet ze Jantje loslaten?

Klanken van Oorsprong

Klanken van Oorsprong is een muziekdocumentaire die gaat over de rol die artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond hebben gespeeld in de Nederlandse popmuziek. Naast beelden van de geweldige Nederlands-Indische muzikanten laat regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich ook de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden en de herkomst van de geportretteerden zien.

Onze jongens op Java

Onze jongens op Java is een vierdelige documentaire van historicus Coen Verbraak. Hierin vertelt hij de openhartige verhalen van veertien veteranen, onder wie Joop Hueting. Hueting was de eerste die in 1969 melding maakte van oorlogsmisdaden die Nederlanders hadden begaan.

De stilte van een bloem

Regisseur Anne Jan Sijbrandij laat zijn oom voor het eerst in gesprek gaan met zijn moeder over het koloniale verleden van hun familie. Dit verhaal heeft hij namelijk nog nooit volledig gehoord. In deze korte documenatire zie je hoe een zoon en generatiekloof en trauma probeert te overbruggen.

Alle documentaires zijn terug te kijken via 2DOC.

Déze 3 dappere vrouwen maakten indrukwekkende foto’s in de oorlog:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: 2Doc. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden