null Beeld

Kim van Kooten kruipt ondanks hoogtevrees in rol van astronaut

Als klein meisje was ze al bang voor de wereldbol in haar kamer, maar in de nieuwe serie Missie Aarde speelt Kim van Kooten een astronaut. Ze gaat de ruimte in om een nieuwe thuisplaneet voor mensen te vinden. "Het is Star Trek meets The Office." 

Helene van Santen

Zou je zelf naar de ruimte durven gaan?

"Nee. Het is ook echt hilarisch dat ik de stuurvrouw speel van het ruimteschip in de serie. Ik heb namelijk hoogtevrees én absoluut geen richtingsgevoel. Mijn man moest heel hard lachen toen ik aan hem vertelde welke rol ik ging spelen. Naar de ruimte gaan zou niets voor mij zijn. Ik werd vroeger al heel angstig van de wereldbol die mijn vader in mijn kamer had gezet. Het gaf me zo'n nietig gevoel, ik vond het doodeng."

Met wie zou je in een ruimteschip willen zitten?

"Met de zes mannen uit de serie. Voor de opnames hebben we vijf weken lang van zes uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds in een benauwde studio gezeten, maar ik voelde me geen moment ongemakkelijk, ook al was ik de enige vrouw. Ik heb ontzettend met de mannen gelachen, iedere werkdag leek wel een gratis standup-comedyshow."

Geloof je in buitenaardse wezens?

"Ik kan me niet voorstellen dat er niets is. Het heelal is zó groot en oneindig, er moet zich wel meer afspelen. In welke levensvorm dat is, ik heb geen idee. Maar we zijn vast niet alleen."

null Beeld

De serie is zowel komedie als sciencefiction. Allebei geen makkelijke thema's op de Nederlandse televisie.

"Voor een Nederlandse serie is het nieuw. Het is Star Trek meets The Office. De serie speelt zich af in de ruimte, maar er gebeuren dingen die ook op een gewoon kantoor plaatsvinden. Zo wordt er een medewerker van de maand gekozen en een bonte avond georganiseerd."

Je bent ook te zien in de film Onder het hart, waarin je partner ernstig ziek wordt. Zelf heb je een paar jaar geleden een ernstige darmziekte gehad. Heeft dat geholpen bij deze rol?

"Als actrice neem je onbewust alle ervaringen uit je leven mee in het spelen. De film gaat vooral om de angst voor het verlies van een geliefde, waar iedereen zich wel in kan inleven. Mijn ziekte heeft me krachtig gemaakt. Ik weet nu dat ik meer kan hebben dan ik dacht. Ik ben zelfverzekerder geworden, omdat ik weet dat het leven om andere dingen gaat dan hard werken en mooie prijzen winnen. Dat geeft ontspanning."

Missie Aarde is op 9 januari te zien om 21.50 uur op NPO3. Onder het hart draait vanaf 15 januari in de bioscoop.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden